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AID FOR DEPENDENT CHILDREN - CHILD ENTITLED TO 

AID AND RECEIVED AID FROM COUNTY-MOVED TO AN­

OTHER COUNTY FOR PERIOD LESS THAN ONE YEAR, THEN 

MOVED INTO THIRD COUNTY-OBLIGATION OF COUNTY OF 

ORIGINAL RESIDENCE TO FURNISH AID CONTINUED FOR 
TWELVE MONTHS AFTER CHILD REMOVED FROM COUNTY­

OBLIGATION TO ADMINISTER AID AT THE END OF TWELVE 

MONTHS FALLS UPON COUNTY IN WHICH CHILD THEN RE­

SIDED-SECTION 1359-31 ET SEQ., G. C. 

SYLLABUS: 

Where a child was entitled to aid and was receiving aid from any 
county under the provisions of the law relating to aid for dependent chil­
dren (Section 1359-31 et seq.) and such child moves from said county to 
another county for a period of less than one year, and then moves to a 
third county, the obligation of the county of original residence to furnish 
such aid to such child continues for twelve months after its removal from 
that county, and the obligation to administer such aid falls, at the end of 
said twelve months, upon the county in which such child then resides. 
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Columbus, Ohio, September 2 7, 1944 

Hon. Paul J. Reagen, Prosecuting Attorney 

Warren, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A certain B. family moved into Ashtabula County some­
time in 1937. On July 18, 1942, Mr. B. died, and his wife, Maude 
B. and children received aid through the Aid to Dependent Chil­
dren Agency in Ashtabula County, beginning October 1, 1942. 

On July 9, 1943, the B.'s moved to 11iddlefield, Ohio, in 
Geauga County, where they remained until April 8, 1944, at 
which time they moved to Bloomfield, Trumbull County, Ohio. 

On July 7, 1944, Mrs. B. applied for aid through the Aid 
to Dependent Children at the Trumbull County \Yelfare De­
partment, stating that the Ashtabula County Agency had in­
formed them that a grant would be immediately forthcoming 
in Trumbull County upon application. 

In connection with the ab-Ove, I am submitting the following 
inquiries: 

1. When does Ashtabula County discontinue assistance to 
the B. family, and when does Trumbull County assume financial 
responsibility for this case under the A.D.C. program? 

2. If Ashtabula County should discontinue aid twelve 
months after July 9, 1943, who is responsible for the support of 
this family until twelve months after April 8, 1944, at which time 
they would have been in Trumbull County one year? 

An interpretation of Section 1359-32 is involved in this situ­
ation. Said section provides in part, as follows: 

'* * * Subject to the rules and regulations of the state de­
partment of public welfare, aid may be continued by the county 
administration heretofore responsible for the care of the said 
child to a recipient who is temporarily outside of the state and 
aid shall be continued for a period of twelve months to a recipi­
ent who moves to another county within the state provided 
eligibility for assistance continues.•* * *' 

In this connection, the rules and regulations of the State 
Department Manual of Procedure, Volume 1, Section 4, page 20, 
covers inter-county movement of cases, and said rules provide 
in substance, that as soon as the family moves, the first county 
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must notify the second county, and must send a summary of the 
case. A report of the services rendered must be sent to the first 
county, including a budget sheet filled out on the -agency stand­
ard cost in the second county. 

These rules were of course, not complied with because the 
movement in this case involved Geauga County as well as Trum­
bull County. 

It is evident that the above quoted section of law does not 
make adequate provision for cases of the type herein involved, 
because it does not contemplate inter-county movement in more 
than one county. 

\Ve respectfully request your opinion covering the above 
situation." 

The system known as Aid for Dependent Children is governed by the 

provisions of Sections 1359-31 to 1359-45, inclusive, of the. General Code. 

Section 1359-32 sets out the conditions under which aid may be granted. 

This section provides in part as follows: 

"Subject to the provisions of this act and to the availability 
of revenues for the purposes thereof, a needy child residing in 
the state of Ohio shall be entitled to aid if and when the follow­
ing conditions are fulfilled, and not otherwise; * * * 

(d) He shall have resided in the state of Ohio for at least 
one year immediately preceding the application for such aid or 
his parent or relative with whom he lives or is to live shall have 
resided in the state for one year immediately preceding applica­
tion; or if born within a year immediately preceding applica­
tion shall have been born within the state or shall have resided 
in the state substantially from the time of birth. Subject to the 
rules and regulations of the state department of public welfare, 
aid may be continued by the county administration heretofore 
responsible for the care of the said child to a recipient .who is 
temporarily outside of the state and aid shall be continued for a 
period of twelve months, to a recipient who moves to another 
county within the state provided eligibility for assistance con­
tinues." 

(Emphasis added.) 

It will be observed that the only residence qualification mentioned is 

that of having resided in the State of Ohio for one year. Nothing in the 

statutes relating to this agency makes a legal settlement in any county a 

condition to the furnishing by such county of the aid provided. 

Prior to the latest amendment of this section ( 119 0. L. 663), the 
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provision above quoted relative to the removal of a recipient from one 

county to another was not in the law, and as the statute then stood it was 

held by my immediate predecessor in 1938 Opinions, Attorney General, 

p. 1770, as follows: 

"In the act providing for aid for dependent children, where 
a child moves from one county to another, the county to which 
he or she moves must immediately assume the obligation of 
paying the grant of aid to which the child is entitled, and the 
county from which such child moves should not continue to 
pay such grant." 

I am informed by the Director of Public Welfare that considerable 

hardship was found to result where a child was removed from a county 

which was furnishing aid, to another county, owing to the delay in getting 

such aid started in the county to which he had been take·n and that this 

was the reason for the amendment of the statute to its present form. 

The statute makes it clear that where one county has become respon­

sible for aid to the child and he removes to another county, the respon­

sibility of the original county continues for a period of twelve months, 

and it follows that the county to which he is removed does not assume 

responsibility until the end of that period. 

Section 1359-35 gives the Department of Public Welfare responsi­

bility for the administration of the provisions of the act. Among other 

powers and duties conferred upon that department is the following: 

" ( e) to provide, by rules and regulations or otherwise, for 
putting into effect such methods of administration and procedure, 
in accordance with this act, as are found by the said board or 
the said department to be necessary to the efficient operation of 
said plan in the respective counties;" 

Pursuant to this authority the Director of Public Welfare has estab­

lished certain rules. The rule governing the handling of the case of the 

removal of a recipient from one county to another is found in Volume I, 

Section 4, page 20, of the Ohio Manual of Procedure, adopted by the De­

partment of Public \Velfare, the pertinent portion of which reads as fol­

lows: 
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"INTER-COUNTY MOVEMENT OF CASES 

When a recipient of aid to blind or aid to dependent chil­
dren plans to move into another county, the worker in the first 
county should discuss arrangements with the worker in the sec­
ond county. * * * 

As soon as the family moves, the first county must notify the 
second county and must send a summary of the case. The worker 
in the second county is required to provide necessary services 
and to establish continuing eligibility. A report of the services 
rendered must be sent to the first county, including a budget 
sheet filled out on the agency standatd costs in the second county. 

The first county is responsible for continuing assistance for 
twelve months after the family moves. * * * If the family becomes 
ineligible on the basis of need before the twelve months' period 
expires, the case should not be closed, but should be suspended. 
This will make it possible to reinstate the family quickly in the 
event that circumstances change. 

When the payment for the twelfth month is sent, the re­
cipient should be advised by letter that the award is being term­
inated and that he should make application to the second county 
agency. * * * If the second county has been supervising the fam­
ily for the first county, no additional investigation is necessary, 
,;,:: * *" 

(Emphasis added.) 

It will be seen that this rule does not specifically cover the case which 

you present, where the child in question having been under the care of 

the county administration of Ashtabula County removed first to Geauga 

County for a period of nine months and then removed to Trumbull County. 

It is evident that under the rule to which I have called attention it would 

have been the duty of Ashtabula County to call attention of the Geauga 

County officials to the removal of the child, and the liability of Ashtabula 

County would have continued until one year from the time it had re­

moved from Ashtabula County, at which time the child had become a 

resident of Trumbull County. The effect of the statute and of the rule 

quoted in the particular case is that while Geauga County had certain 

duties of cooperation with Ashtabula County it did not become the duty 

of Geauga County to assume the burden of financial assistance because 

that rested on Ashtabula County for one year. 

It might be argued that it is unfair to relieve Geauga County of any 

financial responsibility in this case, but since the statute goes no further 
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than to hold the original county responsible for one year after removal, 

and makes no specific provision as to the assumption of responsibility by 

another county, it would appear to be within the authority of the De­

partment of Public \\'elfare to make such rules "as are found by the said 

department to be necessary to the efficient operation of said plan in the 

respective counties," including the rule quoted. Furthermore, it is quite 

apparent from a study of the whole plan that the funds which furnish the 

aid come principally from the federal government and from appropriations 

of state funds. 

At the end of the year, to wit, on July 9, 1944, the child became a 

charge upon Trumbull County for the administration of the aid in question. 

The fact that the child has not resided for twelve months in Trumbull 

County does not affect the responsibility of Trumbull County since the 

only residence requirement, as heretofore stated, is residence in the State 

of Ohio for one year. 

Accordingly, and in specific answer to your inquiry it is my opinion 

that where a child was entitled to aid and was receiving aid from any 

county under the provisions of the law relating to aid for dependent chil­

dren (Section 1359-31 et seq.) and· such child moves from said county to 

another county for a period of less than one year and then moves to a 

third county, the obligation of the county of original residence to furnish 

such aid to such child continues for twelve months after its removal from 

that county, and the obligation to administer such aid falls at the end of 

said twelve months upon the county in which such child then resides. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




