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OPINION NO. 69-069 

Syllabus: 

A local board of education is not required by statute to pay 
a teacher full increments on the salary schedule for half-time or 
part-time teaching. 

To: David M. Griffith, Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 24, 1969 

I have before me your request for my opinion regarding whether 
a local board of education is required by statute to pay a teacher 
full increments on the salary schedule for half-time or part-time 
teaching. 

Section 3317.13, Revised Code, provides in part as follows: 

* t,:: * 
"Each teacher employed by a board of education 

in a school district shall be fully credited with 
placement in the appropriate academic training level 
column in the salary schedule of the district with 
years of service properly credited pursuant to this 
section or Section 3317.14 of the Revised Code. 

It is j_rnportant at the outset to determine legislative intent 
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in the matt.er. Did the General Assembly intend to extend full 
"tenure" credit for a half-time or part-time teacher? I think 
it did not. 

Section 3319.09 (B), Revised Code, defines "year" as follows: 

"(B) 'Year' as applied to term of service means 
actual service of not less than one hundred twenty
days within a school year***·" 

And in providing eligibility requirements for a continuing
service contract, Section 3319.11, Revised Code, provides in part
that: 

"Teachers eligible for continuing service status 
in any school distric_t shall be those teachers quali ­
fied as to certification, who within the last five 
years have taught for at least three years in the dis­
trict, and those teachers who, having attained contin­
uing contract status elsewhere, have served two years
in the district, but the board of education, upon the 
recommendation of the superintendent of schools, may 
at the time of employment or at any time within such 
two-year period, declare any of the latter teachers 
eligible." 

Inasmuch as the statutes above merely infer full-time require­
ments, I direct your attention to Opinion No. 1165, Opinions of 
the Attorney General for 1960, branch 3, wherein my predecessor
ruled on a correlative issue thusly: 

"For a teacher to receive credit for one year's
service as a regular public school teacher outside 
the district or for service as a member of the Armed 
Forces, pursuant to Section 3317.06, Revised Code, 
such service should be for a 'teaching year,' i.e., 
approximately nine months or for service in the Armed 
Services, for an 'armed services year,' i.e., twelve 
months." 

Directly on point and conclusive of the issue at hand is a 
statement contained in Opinion No. 1421, Opinions of the Attorney
General for 1964, wherein my predecessor stated: 

"'In providing the standards for continuing con­

tract status or 'tenure' the General Assembly must 

have intended a year of service to mean a full year

and not a partial year or a year of service on a 

part time basis. This is the plain and obvious 

meaning of the word as used in Section 3319.11, 

supra." 


Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
a local board of education is not required by statute to pay a 
teacher full increments on the salary schedule for half-time or 
part-time teaching. 




