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PROSECUTING ATTORNEY-NO LONGER REQUIRED TO 

ACT AS LEGAL ADVISER AND REPRESENTATIVE OF 

COUNTY LIBRARY DISTRICT-SECTION 7643-ro G. C. RE­

PEALED. 

SYLLABUS: 

Since the repeal of Section 7643-10, General Code, the prosecuting attorney of a 
county is no longer required to act as the legal advisor and representative of a 
county library district. 

Columbus, Ohio, June 29, I 950 

Hon. Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 

Montgomery County, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"During the year 1949, a county library district for :Mont­
gomery County was created under the provisions of Section 
7643-1a G. C., which section became effective September 20th, 
1949-

"A board of library trustees was appointed and qualified 
under the provisions of Section 7643-2, G. C. 

"Under the provisions of former section 7643-ro C. C. that 
was repealed September 4, 1947, the Prosecuting Attorney was 
the legal adviser of the county library district, and required to 
represent the trustees in all cases in Court. 

"Section 7643-1a which became effective in September 1947 
provided for the transfer by all the library boards and taxing dis­
tricts of the title to and interest in all property, both real and 
personal in the name of the public library under their jurisdic­
tion to the board of trustees of the county library district. 

"The legislature since its repeal of Section 7643-10 by which 
repeal, the Prosecuting Attorney of the county was removed as 
the legal representative of the county library district, has made 
no provision requiring the Prosecuting Attorney to act as the 
legal representative of the county library district. Therefore I 
am asking your opinion, should my office be required to perform 
the legal duties of the county library board as now re-organized." 
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The llUestion which you presented involves the definition of the 

expression "county boards" within the meaning of Section 2917, General 

Code. That section reads in part as follows: 

"The prosecuting attorney shall be the legal advisor of the 
county commissioners and all other county officers and county 
boards***" 

\ \'hile it is true that \Yith the repeal of Section 7()43-10, c;eneral 

Cude, effective September 4, t947, removed from the act providing for 

county library districts a specific provision that the prosecuting attorney 

~houlcl he the legal advisor of the board of trustees of such county library 

districts. l think it is clear that if such boards of trustees can be consid­

ered county boards the prosecuting attorney would nevertheless be re­

quired to continue to serve them in the capacity of legal advisor by reason 

of Section 2~)17, General Code. 

The question of the status of boards of trustees of county library 

districts was considered in an opinion of one of my predecessors, No. 

593. Opinions of the Attorney (;eneral for 1927, page 10o6. That opinion 

stated in part on page 1008: 

'' A county library district as established under Sections 
7643-1, et seq., General Code, or under Section 7643-7a, where 
as in the case under consideration there is already a county library 
service supported in whole or part by tax moneys, may or may 
not be coextensive with the territorial limits of the county. It is 
not essentially a county function when so established. It is a sep­
arate entity within the county. Jt is true that such a district is 
established and maintained by taxes levied and expended in ac­
cordance \\'ith Sections 7643-3 and 7643-7, supra, but such taxes 
are levied on property \\'ithin the librarary district and not on 
property \\'ithin the county generally. The management and 
control of the library is entirely within the hands of the five 
trustees appointed under Section 7643-2. supra, and the action 
of such trustees in fixing the budget of proposed expenditures 
for any year is not even subject to the control of the budget 
comm1ss1on. As provided in Section 7643-6, supra, the budget 
commission must allow the amount of such budget in addition 
to all other levies provided such amount is not less than t\\'o­
tenths of a mill and does not exceed one mill. It will, there­
fore, be seen that a county library district is an entity separate 
and distinct from the county itself irrespective of whether or not 
it is coextensive with the territorial limits of the county." 
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Since the rendition of this opinion the statutes applicable to county 

library districts have been changed in the following respect: 

(a) Sections 7643-3 and 7643-6, General Code, vesting sole 
taxing authority in the board of trustees of the county library 
district have been repealed effective September 4, 1947. 

(b) The following sections have been enacted effective Septem­
ber 4, 1947: 

I . Section 7643-3 : 

"The board of library trustees of a county district free 
public library may annually, during the month of May, cer­
tify to the board of county commissioners of a county in 
which such library district is situated the amount of money 
required to maintain and operate said free public library 
during the ensuing year and the amount of revenue antici­
pated from all sources other than a tax levy on the taxable 
property of said county library district. The board of county 
commissioners of said county may annually levy a tax on the 
taxable property of the county library district not to exceed 
one mill for the purpose of providing funds for library 
operation pursuant to said certification. The tax so levied 
shall be in addition to all other levies authorized by law and 
subject to no limitation of tax rates as herein provided." 

2. Section 7643-II: 

''The commissioners of any county, which has a county 
library district shall constitute the taxing authority of such 
county library district and shall have power to issue notes 
and bonds of such county library district under the provi­
sions of the uniform bond act for the acquisition of land 
and the construction of buildings and equipment of one or 
more buildings, but no notes or bonds shall be issued for such 
purpose except in accordance with the vote of the electors of 
such county library district." 

3. Section 7643-12: 

"All funds provided by the issue of county bonds or 
notes, or in any other manner, for the acquisition of property 
and the construction and equipment of library buildings 
shall be deposited in a special library fund, which shall be 
expended only on the order of the county library district 
board, to be handled and disbursed in the same manner as 
other funds of the county library district. The title of all 
property so acquired shall remain in the name of the county, 
and the consent of the county commissioners shall be essen-
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tial to its ultimate sale or disposition, but the board of the 
county library district shall have full charge of the said prop­
erty and building, with power to do all things as if it held 
title to the same, and section 2433-r of the c;eneral Code shall 
not apply thereto." 

4. Section 7628: 

"The boards of library trustees appointed pursuant to 
the provisions of sections 2454-1, 3405, 4004, 4840-1 and 
7643-2 of the General Code shall be bodies politic and corpo­
rate, and, as such, capable of suing and being sued, contract­
ing and being contracted with, acquiring, holding, possessing, 
and disposing of real and personal property and of exercis­
ing such other powers and privileges as are conferred upon 
them by law." 

vVith these changes in mind, it can be seen that some of the reasons 

in the opinion of my predecessor why a county library district should be 

considered an entity separate and distinct from the county itself no longer 

exist. It is to be noted, however, that county library districts under the 

present statutes may or may not be coextensive with the territorial limits 

of the county. The taxes levied for the support of such districts are 

not levied on all the property in the county but only on those within the 

county library districts. Although the management and control of the 

library board has been restricted with respect to the conveyance of prop­

erty acquired by it, it is still vested with the complete control of the 

purely library functions. And finally, Section 7628, General Code, now 

provides in express terms that the county library district shall be a body 

politic and corporate. 

All of these considerations, I think, pretty clearly indicate that such 

county library district is not essentially a subdivision of the county nor a 

subordinate department of the county. From this it would follow that 

the general provisions of Section 2917, General Code, would not be appli­

cable so as to constitute the prosecuting attorney as the legal advisor of 

the board of trustees of such county library district. 

Accordingly, if the board of trustees of a county library district 

cannot be considered a county board within the meaning of Section 2917, 

General Code, it is clear that the county prosecutor would not be the legal 

advisor of such board unless special statutory provision were made there­

for. Because prior to September 4, 1947, such a special statutory pro-
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vision did exist and because that special statutory provision was ex­

pressly repealed on that date, I think it is clear that it was the legislative 

intent to remove the requirement that the prosecuting attorney should 

continue to act in that capacity. In view of the foregoing and in specific 

answer to your inquiry, it is my opinion that since the repeal of Section 

7643-ro, General Code, the prosecuting attorney of a county is no longer 

required to act as the legal advisor and representative of a county library 

district. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




