
OPINION NO. 815-001 

Syllabus: 

A person who Is authorized to sell alcoholic beverages is not 
prohibited by [1984-1985 Monthly Record] Ohio Admln. Code 4301:1-1­
53(8) Crom having, employing, or allowing to be kept or used In, upon, 
or about the premises or the liquor permit holder, sports programs 
containing serial numbers which are drawn et random for the 
awarding of prizes, when there is no evidence indicating that 
Individuals purchased the programs or otherwise guve vnlunblc 
consideration with the intent of receiving a chance to win a prize. 

To: Richard E. Carey, Director, Department of Liquor Control, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attor!1ey General, February 13, 1985 

I have before me your request for my opinion concerning certain promotional 
activities being conducted in ballparks throughout the state. You state in your 
letter of request: 

[The Department of Liquor Control] has been informed of an activity 
that occurs at some of the ballparks in Ohio. Many of these same 
ballparks also have permits to serve beer or intoxicating liquor. The 
elements of this activity are comprised of a person coming to the 
particular stadium, purchasing a ticket to get in, and then if they so 
desire, purchasing a program such as you get at various athletic 
events, i.e. football, baseball and bas1<etball. Some of the ads in 
these programs have serial numbers in them. These serial numbers 
are selected at random throughout the evening lfnd announced over 
the stadium broadcast system with the winner claiming a prize • 

. . . this particular activity requires two steps ~ 1) buying a ticket 
for entrance and 2) buying a program which in turn may have been 
bought solely for the use of the program and not an opportunity to 
win a prize with that opportunity merely being a gratuity bestowed 
upon the purchaser whom in fact may not even bother to verify the 
number.... 

You wish to know whether the above-described activity is being conducted in 
violation of [1984-1985 Monthly Record] Ohio Adm in. Code 4301:1-1-5:3. 

Rule 4301:1-1-53 provides: 

(A) Conviction in any court of competent jurisdiction of any 
holder of any permit, or of his agent or employee, or of any person, 
for keeping, exhibiting for gain, operating gambling devices, or 
conducting or permitting on such premises any games of chance, shall 
be grounds for suspension or revocation of such permit or permits. 

(B) No person authorized to sell alcoholic beverages shall have, 
harbor, keep, exhibit, possess or employ or allow to be kept, exhibited 
or used in, upon or about the premises of the permit holder of any 
gambling device as defined in division (F) of section 2915.01 of the 
Re•.·ised Code which may or can be used for gambling offenses as 
defined in division (G) of section 2915.01 of the Revised Code. 

(E) The foregoing paragraphs do not prohibit conduct by any 
person authorized to sell alcoholic beverages in the original. container 
or for consumption on the permit premises to the extent that he may 
sponsor or conduci. upon the permit premises promotional games or 
contests which are neither games nor schemes of chance and which do 
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not con3titute gambling or public gaming as proscribed in Chapter 
2915. of the Revised Code provided that: 

(1) The promotion or contest does not require. the participant to. · 
pay money or something of value other than visiting the premises 
for the privilege or opportunity to participate in such promotions 
or contests or for receiving the award or prize therefrom, and 
(2) Alcoholic beverages are not an element of such a game or 
-:?ontest either directly or indirectly, and 
(3) The game or contest is sponsored or designed and run by a 
permit holder who is licensed for the sale of alcoholic b~verages, 
a manufacturer whose main product line is not alcoholic 
beverages or their advertising agent or representative. 
For the purposes of this rule, the phrase "something of value" 

mean~ money or property, any token, object or article exchangeable 
for money or property, or any form of credit or promise directly or 
indirectly contemplating transfer of money or property or of any 
Interest thereb or involving extension of a service, entertainment or 
a privilege of playing al a game or scheme without charge. 

Rule 4301:1-1-53 prohibits' persons authorized to sell alcoholic beverages from 
"harbor(ing) , keep(ing) , exhibit[ing) , possess[ing] or employ[ing] or allow(ing] to 
be kept, exhibited or used in, upon or about the premises of the permft holder" any 
type of gambling device, as defined in R.C. 2915.0l(F), which may or can be used for 
gambling offenses, as defined in R.C. 2915.0l(G). Thus, it must be determined 
whether, in conducting the above-described promotional activity, a permit holder is 
in any way. keeping, possessing or allowing to be used upon the premises a type of 
gambling device which could be used for a gambling offense. 

R.C. 2915.0l(F) defines a "gambling device" to mean: 

(I) A book, totalizer, or other equipment for recording bets; 
(2) A ticket. token, or other device representing a chance, share, 
or interest in a scheme of chance, except a charitable bingo 
game, or evidencing a bet; 
(3) A deck of cards, dice, gaming table, roulette wheel, slot 
machine, punch board, or other apparatus designed for use in 
connection with a game of chance; 
(4) Any equipment, device, apparatus, or paraphernalia specially 
designed for gambling rurposes. (Emphasis added.) 

R.C. 2915.0l(G) defines "gambling offense" to include a violation of R.C. 2915.02, 
and R.C. 2915.02 in turn, reads in pertinent part: 

(A) No person shall: 

(2) Establish, promote, or operate, or knowingly engage in 
conduct that facilitates any S!!heme or game of chance 
conducted for profit; 

(5) With purpose to violate division (A)(l), (2), (3), or (4) of this 
section, acquire, possess, control, or operate any gambling 
device. 

(B) •..For purposes of division (A)(2) of this section', a person 
facilitates a scheme or game of chance conducted for profit if he in 
any way knowingly aids in the conduct or operation of any such 
scheme or game, including without limitation playing any such 
scheme or game. 

R.C. 2915.0l(C) defines "scheme of chance" as "a lottery, numbers game, pool, 
or other scheme in which a participant gives a valuable consideration for a chance 
to win a prize," and R.C. 2915.0l(E) defines a "scheme or game of chance conducted 
for profit" as "any scheme or game of chance designed to produce income for the 
person who conducts or operates the scheme or game of chance, but does not 
include a charitable bingo game." A determination of whether the ballpark activity 
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you have described is a "scheme of chance" within the meaning of H.C. 2915.0l(C) is 
central to .,_n analysis of your question. In making this determination, I bear in 
mind an axiom of criminal statutory construction that, criminal statutes must be 
strictly construed against the state and liberally construed in favor of an accused. 
R.C. 2901.04(A). See City of Washington Court House v. McStowe, 45 Ohio St. 2d 
228, 343 N.E.2d 1090976); St'lte ex rel. Moore Oil Co. v. Dauben, 99 Ohio St. 406, 
124 N.E. 232 (1919); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-001. 

The elements of a scheme of chance are the payment of valuable 
consideration by a participant for a chance to win a prize. R.C. 2915.0l(C). 
Strictly construing the plain terms of R.C. 2915.0l(C), I cannot conclude that the 
promotional activity you have described is a scheme of chance. It is ,1likely and I 
cannot presume that, any person paid v11luable consideration for either an admission 
ticket to a ballpark or a sports program in order to obtain a chance to win a prize. 
In the situation you have presented, ballpark patrons, in nil likelihood, gave 
valuable consideration in order to gain admission to the ballpark and to receive a 
program containing, for example, information about the ballplayers. Patrons only 
incidentally received 11 chance to win a prizt!. In the absence of any indication that 
ballpark patrons paid valu!!,ble consideration with the intent of obtaining a chance 
to win a prize, I copclude that the promotional activity you have described is not a 
scheme of chance. Thus, the operation of the activity is not 11 gambling offense 
under R.C. 2915.0l(G) and R.C. 2915.02. 

As noted above, rule 4301:1-1-53(8) prohibits persons authorized to sell 
alcoholic beverages from "hav[ing), harbor[ing), keep[ing), exhibit(ing), 
possess[ing), or employ[in&'l or allow[ing) to be kept, exhibited Jr used in, upon or 
about the premises of the permit holder" any gambling device as defined in R.C. 
2915.0l(F) which may or can be used for gambling off~~·ses as defined in R.C. 
2915.0l(G). As set forth above, a gambling device includes a "ticket, token, or other 
device representing a chance, share, or interest in a scheme of chance." R.C. 
2915.0l(F)(2). Because I have concluded that the activity you have described is not 
a scheme of chance, and thus not a gambl.ing offense, programs containing the 
serial numbers which are drawn for prizes are not gambling devices which may be 
used for a gambling offense. Thus, rule 4301:1-1-53 does not prohibit a person who is 

I note that in Kroger Co. v. Cook, 24 Ohio St. 2d 170, 265 N.E.2d 780 
(1970), the Supreme Court of Ohio held that a scheme of chance existed in 
violation of Regulation 53, Section II of the Liquor Control Commission where 
a majority of the participants in a drawing purchased merchandise for a 
chance to win a prize, even though no purchase was necessary and a minority 
of participants made no purchase, since a portion of the purchase price of the 
merchandise bought went to support the game. I believe that _Kroger Co. v. 
Cook is distinguishable from the situation which you have described. In 
Kroger, the Supreme Court construed Regulation 53, the predecessor to (198-1­
1985 Monthly Record) Ohio Admin. Code -1301:1-1-53. Regulation 53 provided 
as follows: 

No person authorized to sell alcoholic beverages 
shall have, harbor, keep, exhibit, possess or employ or 
allow to be kept, exhibited or used in, upon or about the 
premises of the permit holder any device, machine, 
apparatus, book, record, forms, tickets, papers or charts 
which may or can be used for ,5aming or wagering or the 
recording of wagers, pools or chances on the result of 
any contest, or allow or conduct gaming or wagering on 
such premises on any game of skill or chance••.. 

Regulation 53 simply made reference to gaming and wagering and not to the 
criminal gambling statutes, whereas the present rule 430l:l-l-53(B) explicitly 
proscribes activity on a liquor permit premises in terms of the criminal 
gambling statutes of R.C. Chapter 29!5 which, as previously noted, must be 
strictly construed. Thus, I do not find Kroger to be controlling with regard to 
the situation you have presented. 
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authorized to sell alcoholic beverages from keeping, possessing, or employing, or 
allowing to be kept or used, these programs on the premises of the liquor permit 
holder. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that a person who is 
authorized to sell alcoholic beverages is not prohibited by [1984-1985 Monthly 
Record] Ohio Adm in. Code 4301:1-1-53(8) from having, employing, or allowing to be 
kept or used in, upon, or about the premises of the liquor permit holder, sports 
programs containing serial numbers which are drawn at random for the awarding of 
prizes, when there is no evidence indicating that individuals purchased the 
programs or otherwise gave valuable consideration with the intent of receiving a 
chance to win a prize. 




