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1. METROPOLITAN HOUSING AUTHORITY--CAN NOT USE 
RENTAL INCOME TO EMPLOY ENGINEERS TO SURVEY 
LAND IT OWNS-IN PREPARATION TO HIRING ARCHI­
TECTS-PRELIMINARY STUDIES OR SURVEYS. 

2. INCOME FROM HOUSING UNITS CAN NOT BE USED BY 
AUTHORITY TO PAY FLAT FEE PER MONTH TO PLAN­
NING COMMISSION TO FINANCE PUBLIC HOUSING 
PORTION OF CITY'S OVER-ALL PLANNING PROGRA~L 

3. AUTHORITY CAN NOT USE RENTAL INCOME TO EM­
PLOY ENGINEERS, CLERKS OR OTHER TYPES OF 
E:MPLOYES FOR ASSIGNMENT TO WORK WITH CITY 
PLANNING COMMISSION AS AUTHORITY'S CONTRIBU­
TION TOWARDS PUBLIC HOUSING PORTION OF CITY'S 
OVER-ALL PLAN. 

SYLLAB'US: 

1. A Metropolitan Housing Authority cannot use rental income to employ 
engineers to survey )and owned by the Authority in preparation to hiring architects 
to design future housing projects or use such funds to hire architects to make pre­
liminary studies or surveys of such projects. 

2. Income from housing units cannot be used by a Metropolitan Housing 
Authority to pay a flat fee per month to a Planning Commission as a method of 
financing the Public Housing portion of a city's over-all planning program. 

3. A Metropolitan Housing Authority cannot use rental income to employ 
engineers, clerks or other types of employees and assign them to work with a City 
Planning Commission as the Metropolitan Housing Authority's contribution towards 
the Public Housing portion of a city's over-all plan. 
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Columbus, Ohio, December 22, -1949 

Bureau of _Inspection and Supervision _of Public Offices 

Columbus, Ohio 

bear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"A question has arisen in connection with the use of certain 
funds received by Metropolitan Housing Authorities in Ohio as 
rentals from temporary housing units, title to which was received 
by transfer from the Federal Government pursuant to provisions 
of the Independent Offices Appropriation Act, 1950; and sub­
sections 505 (a) and (b) of the Lanham Act. 

"Inasinuch as the question of lawful authority to use such 
funds in cooperation with municipal corporations to improve 
housing conditions under state and local housing laws is one of 
state-wide interest, we respectfully request that you give con­
sideration to the following questions based upon letters received 
by this Bureau, copies of which are enclosed herewith, and give 
us your formal Opinion in answer thereto : 

"r. Can a Metropolitan Housing Authority, under the 
provisions of the General Statute of Ohio, hire engineers, 
clerks, or other type of employes and assign them to work 
with a City Planning Commission or Board as the Local 
Metropolitan Housing Authority's contribution towards the 
Public Housing portion of any city's over-all plan? 

"2. Can a Housing Authority pay a flat fee per month 
to a Planning Co111mission as a method of financing the 
Public Housing portion of the city's over-al\ planning pro­
gram? 

"3. Can a Housing Authority use these funds to e111-
ploy engineers to survey land owned by the Authority in 
preparation to hiring architects to design future housing 
projects? 

"4. Can a Housing Authority use these funds to hire 
architects 'to make preliminary studies, sketches, and surveys? 

"Thanking you for your consideration of, and reply to the 
foregoing questions, we remain" 

I assume from your letter that the funds in question are the moneys 

received as rentals from the housing units described in your request. 

The legislature of Ohio has established definite rules as to the dispo­

sition of moneys received by the local Housing Authorities. Section ro78-

38, General Code, states as follows : 
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"Said authority shall keep an accurate account of all its activ­
ities and of all receipts and expenditures and make an annual 
report thereof to the state board of housing. All moneys received 
in excess of operating expenditures shall be devoted to the pay­
ment of interest and sinking fund charges for the retirement of 
indebtedness, whether secured by mortgage or otherwise, and 
from the excess there shall be set aside such fund as the authority 
may deem proper for the purpose of covering repairs, depreciation 
and reserves. Whatever balance then remains shall be applied 
to the reduction of rentals thereafter falling due." 

It can be seen from the use of the mandatory word "shall" throughout 

the statute that the legislature intended that the local Housing Authorities 

must follow its direction and that there was to be no discretion upon the 

part of the Authority. Thus, all income in excess of the operating ex­

penses 11111st be used for the reduction of debts. In the absence of any 

debts, the excess must be used to reduce rentals of the housing units. 

The only question left is to determine whether or not the expendi­
tures designated in your request are "operating expenditures." 

Expenditures may be classified generally into two categories. OP.e 

category is operating expenditures and the other is capital expenditures. 

It is generally accepted that if moneys are used for physical maintenance, 

they may be classified as operating expenses. Such things as the cost of 

administration, labor, interest, taxes and rents may be included as oper­

ating expenses. See Powell v. City and County of San Francisco, 144 Pa. 

617, 621; 62 Cal. App. 2d 291. The entire tenor of the term "operating 

expenditures" would suggest the day-to-day expenses necessary to main­

tain the operation of the organization. 

On the other hand, the term "capital expenditures" suggests the funds 

which are necessary to increase the output of an organization as distin­

guished from the maintenance of the output. On page 24 of the Supple­

ment of Volume 6 of Words and Phrases, the following definition is given 

under the title "Capital Expenditure" : 

"An expenditure made to acquire income-producing asset is 
'capital expenditure' and not 'ordinary and necessary expense' 
deductible from current income. * * * vVillcuts v. Minnesota 
Tribune Co., C.C.A. Minn., 103 F. 2d 947, 950, 951." 

On page 555 of Volume 29 of \Vords and Phrases, it states as 

follows: 
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"Where, in determining the net earnings of a street railway 
company for the assessment of a special franchise tax, a deduction 
for depreciation is allowed, the amount spent for renewals am! 
replacements should be excluded and not charged as an 'operating 
expense.' People ex rel. Joline v. State Board of Tax Com'rs, 
145 N. Y. S. 226, 229." (Emphasis added.) 

The four purposes you set forth in your request all have one thing 

in common. They all deal with the planning of new units rather than the 

expenses necessary to maintain the present units. Since money used for 

these purposes cannot be classified as "operating expenditures," the rental 

income must go in accordance with Section 1078-38, General Code. There­

fore, it is my opinion that a Metropolitan Housing Authority cannot use 

rental income to hire engineers, clerks or other types of employees and 

assign them to work with a City Planning Commission as the Metropolitan 

Housing Authority's contribution towards the Public Housing portion of 
a city's over-all plan. Further, it is my opinion that income from housing 

units cannot be used by a Metropolitan Housing Authority to pay a flat 

fee per month to a Planning Commission as a method of financing the 

Public Housing portion of a city's over-all planning program. It is also 

my opinion that a Metropolitan Housing Authority cannot use rental 

income to employ engineers to survey land owned by the Authority in 

preparation to hiring architects to design future housing projects or use 

such funds to hire architects to make preliminary studies or surveys of 

such projects. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




