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SECTION 1907.081 REVISED CODE, PERTAINING TO JUDGES 
PRACTICING LAW CONSTITUTES TO SECTION 4705.01, RE­
VISED CODE, A GENERAL STATUTE BARRING JUDGES 
FROM PRACTICING LAW-JUDGE OF A COUNTY ALLOWED 
TO PRACTICE LAW AS LONG AS IT DOES NOT CONCERN 
MATTERS PENDING IN HIS COURT-§§4705.01, RC., 1907.081, 
RC. 

SYLLABUS: 

1. The provisions of Section 1907.081, Revised Code, a special statute pertaining 
to the practice of law by judges of county courts, constitute an exception to the pro­
visions of Section 4705.01, Revised Code, a general statute barring judges of courts 
of record from practicing law during their terms of office, even though, under Section 
1907.012, Revised Code, county courts will become courts of record for all purposes 
as of January 1, 1963. 

2. Under Section 1907.081, Revised Code, a judge of a county court, who is an 
attorney, is authorized to practice law so long as such practice is not related to 
matters pending or originating in the county court during his term of office; and such 
authority will not be affected by the fact that county courts become courts of record 
on January 1, 1963. 

Columbus, Ohio, September 19, 1962 

Hon. Ralph A. Hill, Prosecuting Attorney 
Clermont County, Batavia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion asks whether as of January 1, 1963, 
judges of county courts will be prohibited from practicing law in other 
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courts. You refer to Sections 4705.01, 1907.012 and 1907.081, Revised 
Code, as being pertinent in this question. 

Section 4705.01, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"* * * * * * * * * 
"No judge of any court of record in this state shall engage 

in the practice of law during his term of office, either by appear­
ing in court, by acting as advisory or consulting counsel for 
attorneys or others, by accepting employment or acting as an 
attorney, solicitor, collector, or legal advisor for any bank, 
corporation, or loan or trust company, or by otherwise engaging 
in the practice of law in this state, in or out of the courts, except 
as provided in section 1901.11 of the Revised Code. 

"* * * * * * * * *"
( Emphasis added) 

The above prov1s1on of law was made effective as to all courts of 

record in 1913. (103 Ohio Laws, 468, 469.) 

As to the practice of law by county court judges, Section 1907.081, 

Revised Code, reads in pertinent part : 

"* * * * * * * * *
"A judge of a county court shall be disqualified from the 

practice of law only as to matters pending or originating in said 
county court during his term of office." 

The above provision was enacted effective January 1, 1958. ( 127 Ohio 
Laws, 978, 982.) 

At the present time, county courts are not considered courts of record, 

thus Section 4705.01, supra, could not now be considered applicable in 

any way. Section 1907.012, Revised Code, provides, however, as follows: 

"* * * * * * * * * 
"Effective January 1, 1963, county courts shall be considered 

courts of record for all purposes of law." 

The above provision was inserted in Section 1907.012 as of November 6. 

1959. (128 Ohio Laws, 823, 827.) 

I note that part-time municipal court judges are specifically exempted 

from the provision of Section 4705.01, Revised Code, above noted, even 

though municipal courts are courts of record. Section 1901.11, Revised 

Code, referred to in said Section 4705.01, reads, in part: 
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"Judges designated as part-time judges by section 1901.08 
of the Revised Code shall receive as compensation not less than 
three thousand dollars per annum, as the legislative authority 
prescribes, and such judges shall be disqualified from the practice 
of law only as to matters pending or originating in the courts in 
which they serve during their terms of office. * * * 

"* * * * * * * * *" 
Section 4705.01, supra, does not specifically exempt county court 

judges from its provisions, as it does with part-time municipal court 

judges. I believe, however, that the specific provisions of Section 1907.081, 

supra, allowing a judge of a county court to practice law in matters not 

pending or originating in his county court during his term of office should 

be read as an exception to the general provisions of Section 4705.01, 

supra. The rule of law in this regard is stated by Stewart, J. in the case 

of Fisher Bros. Co. v. Bowers, 166 Ohio St., 191 at 196, as follows: 

"We have held so many times that it has become axiomatic 
that a special statutory provision which applies to a specific sub­
ject matter constitutes an exception to a general statutory pro­
vision covering other subject matter as well as the specific sub­
ject matter. State, ex rel. Steller et al., Trustees, v. Zangerle, 
Aud., 100 Ohio St., 414, 126 N.E., 413; State, ex rel. Elliott Co., 
v. Connar, Supt., 123 Ohio St., 310, 175 N.E., 200; Acme Engi­
neering Co. v. Jones, Admr., 150 Ohio St., 423, 83 N.E. (2d), 
202; Johnson 'ZJ. United Enterprises, Inc., ante. 149. 

"* * * * * * * * *"
I might further note that the provisions of Section 1907.081, supra, 

enacted in 1958, constitute a later expression of the legislature than do the 

provisions of Section 4705.01, supra, here applicable, those provisions 

being originally enacted in 1913. But even if the provisions of said Section 

4705.01 had been enacted later, I would still consider the provisions of 

the special statute, Section 1907.081, supra, to take precedence. As to 

this, it is stated in SO Ohio Jurisprudence 2d, pages 88, 89, Section 106: 

"The rules, enunciated in the previous section relating to the 
control of special statutory provisions over general ones are par­
ticularly applicable where the special provision is a later enact­
ment, but they apply, in some cases, even where the general pro­
vision is the later act, or where the general provision was amended 
after the enactment of the special provision, or where both pro­
visions are a part of the same statute. It has even been said that 
the applicability of the rule is not dependent in any way on the 
time of the enactment of such statutes." 
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In view of the above, the fact that county courts will become courts 

of record on January 1, 1963 does not make Section 4705.01, sitpra, 

applicable to judges of those courts. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. The provisions of Section 1907.081, Revised Code, a special 

statute pertaining to the practice of law by judges of county courts, con­

stitute an exception to the provisions of Section 4705.01, Revised Code, 

a general statute barring judges of courts of record from practicing law 

during their terms of office, even though, under Section 1907.012, Revised 

Code, county courts will become courts of record for all purposes as of 

January 1, 1963. 

2. Under Section 1907.081, Revised Code, a judge of a county court, 

who is an attorney, is authorized to practice law so long as such practice 

is not related to matters pending or originating in the county court during 

his term of office; and such authority will not be affected by the fact that 

county courts become courts of record on January 1, 1963. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




