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OPINION NO. 69-114 

Syllabus: 

Under the Uniform Depository Act the awarding of active 
deposits can be made only to eligible and qualifying institu­
tions that file an application for such award. 

To: Harry A. Sargeant, Jr., Sandusky County Pros. Atty., Fremont, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 12, 1969 

I have your request for my opinion on a question arising 
under the Uniform Depository Act, Chapter 135 of the Revised 
Code. Your request reads as follows: 

"In your opinion, does Section 135.04 
of the Revised Code require that every
qualifying institution be awarded its share 
of active deposits of public monies, or is 
the awarding of such active deposits to be 
made only to those in~titutions which file 
an application?" 

The portion of Section 135.04, Revised Code, which you
have set out 1n your letter, is quoted as follows: 

"The governing board of a subdivision 
shall award*** the active deposits of 
public monies subject to its control in ex­
cess of twenty-five thousand dollars to the 
eligible institution or institutions applying 
or qualifying therefor in proportion to their 
respective award quotes***•" 

(Emphasis added) 

Section 135.03, Revised Code, defines the banks which are 
eligible for deposits and reads in part as follows: 

"Any national bank located in this state and 
any bank as defined by section 1101.01 of the 
Revised Code, subject to inspection by the super­
intendent of banks, is eligible to become a pub­
lic depository, subject to sections 135.01 to 
135.21, inclusive, of the Revised Code." 

This section then continues with language which may be 
deemed to prescribe the qualification of a bank for deposits, 
as the word "qualifyl1mg" is used in the quoted portion of 
Section 135,04, supra. This further language reads as follows: 

"No such institution shall receive or have on 
deposit at any one time public moneys in an aggre­
gate amount in excess of thirty per cent of non­
public moneys on deposit as shown in its latest 
report to the SUP,erintendent of banks or comptroller
of the currency. 1 
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Certain language contained in the third paragraph of Sec­
tion 135.04, supra, appears to me to be dispositive of the ques­
tion of whether only an eligible banking institution that makes 
application can be designated as a public depository and receive 
an award of public funds. This language reads as follows: 

"* * * except that no such public depository
shall thereby be required or permitted to receive 
and have at any one time a greater amount of ac­
tive deposits of such public moneys than that speci­
fied in the application of such depository." 

If the institution did not make application, there would neces­
sarily be no amount specified in the application and therefore 
it could not, under this provision, receive any amount as an 
award. 

The question arises as to the meaning contemplated by the 
legislature in using the words: "applying or qualifying" in 
the first quoted part of Section 135.04, sttpra. Section 1.02, 
Revieed Code, under the title "definitions, provides that the 
word "or" may be read as the word "and" if the sense requires 
it. I think the sense and logic of the respective code sections 
in question does in this instance require that the word "or"~be 
read as the word "and". Thus, to receive an award a bank that 
applies must be eligible as provided in the first quoted portion 
of Section 135.03, supra, and it must also qualify as provided
in Section 135.03, supra, by not having on deposit public ;money
in excess of thirty per cent of non-public moneys. 

The conclusion is certain that an award of public moneys 
can not be made to an institution, even though eligible and 
qualifying, unless that institution makes application. 

I am, therefore, of the opinion and you are so advised that 
under the Uniform Depository Act the awarding of act.ive deposits 
can be made only to eligible and qualifying institutions that 
file an application for such award. 




