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BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES MAY NOT IMPROVE 
TOWNSHIP HALL AT COST IN EXCESS OF $2,000.00 WITH­
OUT SUBMITTING QUESTION TO TOWNSHIP ELECTORS­
§511.01, RC. 

SYLLABUS: 

Under Section 511.01, Revised Code, a board of township trustees may not 
improve a township hall at a cost in excess of $2,000.00 without submitting the 
question to the electors of the township. 
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Columbus, Ohio, July 28, 1961 

Hon. James H. DeWeese, Prosecuting Attorney 

Miami County, Troy, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion asks the following : 

"A Board of Township Trustees is contemplating the im­
provement of the township hall at a cost of approximately 
$25,000.00, which funds are available in the General Fund. I 
request your opinion as to whether or not it is necessary for the 
matter of the improvement to be submitted to the electors of the 
township before the trustees may proceed with the improvement. 

"* * * * * * * * *" 
Section 511.01, Revised Code, which provides for the improvement 

of a township hall, reads as follows: 

"If, in a township, a town hall is to be built, improved, 
enlarged, or removed at a cost greater than that authorized by 
section 503.23 of the Revised Code, the board of township trustees 
shall submit the question to the electors of such township, shall 
certify their resolution to the board of elections not later than 
four p.m. of the ninetieth clay before the clay of the election, 
and shall cause the township clerk to give notice of an election 
on such question and of the estimated cost of the improvement, 
by written notices, posted, at least forty clays prior to such election, 
in not less than three public places within the township." 

( Emphasis added) 

Section 503.23, Revised Code, which provides for the purchase of a 

site and erection of a town hall, reads: 

"The board of township trustees shall fix the place of holding 
elections within its township or within any election precinct in 
such township. For such purpose the board may purchase or 
lease a house and suitable grounds, or, by permanent lease or 
otherwise, may acquire a site and erect thereon a house. The 
board may purchase a site and erect thereon a town hall for such 
township and pay for the same out of funds in the township 
treasury, or the board may proceed as provided in sections 511.01 
and 511.02 of the Revised Code." (Emphasis added) 

Thus, although Section 511.01, supra, refers to "a cost greater than 

that authorized by Section 503.23," said Section 503.23 does not contain 

a reference to any cost. Prior to September 9, 1957, however, the then 
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existing Section 503.23, Revised Code, did contain a cost reference. The 

section then read : 

"The board of township trustees shall ifix the place of holding 
elections within its township, or within any election precinct 
in such township. For such purpose the board may purchase or 
lease a house and suitable grounds, or, by permanent lease or 
otherwise, may acquire a site and erect thereon a house. If a 
majority of the electors of such township or precinct, voting at 
any general election, vote in favor thereof, the board may purchase 
a site and erect thereon a town hall for such township or precinct, 
and levy a tax on the taxable property therein to pay such cost, 
which shall not exceed two thousand dollars. At least thirty clays' 
notice shall be given in at least five of the most public places in 
the township or precinct, that at such election a vote will be taken 
for or against a tax for such purpose." (Emphasis added) 

It was the general interpretation prior to September 9, 1957, that a 

township hall could not be purchased, built, removed, or enlarged at a 

cost over $2000.00 without submitting the question of purchase etc., to 

the electors. Opinion No. 330, Opinions of the Attorney General for 

1929, Volume I, page 517; Opinion No. 1103, Opinions of the Attorney 

General for 1949, page 753; Opinion No. 2404, Opinions of the Attorney 

General for 1934, Volume I, page 314. 

Clearly, under present Section 503.23, Revised Code, a town hall may 

be erected at any cost without a vote of the people. This authority does 

not extend, however, to an improvement of a township hall, the provision 

applying there being found only in Section 511.01, supra. Thus, it remains 

to be determined whether the reference in Section 511.01, su.pra, to Section 

503.23, Revised Code, has any validity. 

Section 511.01, supra, so far as it refers to Section 503.23, supra, may 

be classified as a reference statute, and should, therefore, be governed 

by the rules of statutory interpretation pertaining to this particular type 

of statute. As to "reference statutes," it is stated in Sutherland Statutory 

Construction, Third Edition, Volume II, at page 547: 

"There are two general types of reference statutes : statutes 
of speciific reference and statutes of general reference. A statute 
of specific reference, as its name implies, refers specifically to a 
particular statute by its title or section number. A general refer­
ence statute refers to the law on the subject generally." 

Ohio has many examples of reference statutes, and in 37 Ohio 

Jurisprqd~qcf 341 1 Statutes, Section 49, page 341, there is a general 
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discussion of amendment or repeal of a statute referred to by another 

statute. Said discussion reads : 

"It is a general rule that when a statute adopts a part or 
all of another statute, domestic or foreign, general or local, by a 
specific and descriptive reference thereto the adoption takes the 
statute as it exists at that time. The subsequent amendment or 
repeal of the adopted statute has no effect on the adopting statute, 
unless it, also, is repealed expressly or by necessary implication. 
The same result has been reached in an early supreme court case 
in Ohio in regard to a reference statute referring, not to a 
specified statute, but to the law generally governing a particular 
subject. * * *" 

See also Stoner v. Railway, 9 N.P. (N.S.), 337. I note that in 1904 the 

antecedent to Section 511.01, supra, was a general reference statute read­

mg as follows : 

"In any township in which a townhall, or the removal, im­
provement, or enlarging of a townhall, costing more than is here­
tofore provided in this chapter, is desired, * * * 

""' * * * * * * * * " 
( Emphasis added) 

See 97 Ohio Laws, 189. 

Section 511.01, supra, was amended and became a specific reference 

statute in 1954 (125 Ohio Laws, 725, effective January 1, 1954). 

Using either the date of general reference or the date of specific 

reference it appears that prior to September 9, 1957, Section 503.23, 

supra, contained a $2,000.00 restriction. (73 Ohio Laws, 203, 90 Ohio 

Laws, 257). Using the rules of statutory construction set out previously, 

the reference in Section 511.01, supra, to the cost authorized by Section 

503.23, Revised Code, refers to the amount of $2,000.00 which previously 

appeared in the latter named statute. It follows, therefore, that if the 

cost of the improvement of the township hall will exceed $2,000.00, the 

question must be submitted to the electors under Section 511.01, supra. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that under Section 

511.01, Revised Code, a board of township trustees may not improve a 

township hall at a cost in excess of $2,000.00 without submitting the 

question to the electors of the township. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 
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