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OPINION NO. 760 

Syllabus: 

1. A board of county commissioners may make an al­
lowance under Section 325.20, Revised Code, for the expenses 
or a juvenile judge in attending the Ohio State and American 
Bar Association meetings and conventions, provided, there is 
some portion of these meetings devoted to discussion of ju­
venile or welfare problems. 

2. A registration prepayment, approved by a board 
of county commissioners, which is made by a county officer, 
deputy or employee for a meeting of an association of county 
officers is an expense which may be reimbursed by the board 
of county commissioners under Section 325.20, Revised Code, 
whether or not such authorized meeting is actually attended. 

To: Roger W. Tracy, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 2, 1964 

In reviewing your request for my opinion, you 
present the following two questions for my consideration: 

11 1. May a board of county commissioners 
authorize a juvenile judge to be reimhursed 
for his ~xp~nses in attending the Ohio State 
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and American Bar J\M:00.:1 Rt.:1.on meE>t.:tngs and con­
ventions? 

11 2. Is a registration prepayment which 
has been approved by county commissioners and 
is made by a county officer, deputy or employee
for a meeting of an association of county of­
ficers a legitimate expense within the meaning 
of Section 325.20, supra, for which the regis­
trant must be reimbursed?" 

Section 325.20, Revised Code, clearly indicates 
that the county commissioners may allow and pay the ex­
penses mentioned in your first question. Said Section 
325.20, provides: 

"Except as otherwise provided by law, no 
elected county officer, and no deputy or em­
ployee of the county, shall attend, at county 
expense, any association meeting or convention, 
unless authorized by the board of county com­
missioners. Before such allowance may be made, 
the head of the county office desiring it shall 
make application to the board in writing show­
ing the necessity of such attendance and the 
probable costs to the county. If a majority of 
the members of the board approves the applica­
tion, such expenses shall be paid from the 
moneys a ro riated to such office for traveling 
expenses. Emphasis a ded --

In addition to the general authority granted the county com­
missioners by virtue of Section 325.20, Revised Code, Section 
2151.10, Revised Code, specifically authorizes the county com­
missioners to appropriate ft.:nds for the operation of juvenile 
courts inclt.:ding the expe;1ses o!' a juvenile judge incurred at 
conferences dealing with juvenile or welfare problems. Sec­
tion 2151.10, Revised Code, provides in material part: 

"The board of county commissioners shall 
appropriate such sum of money each year as will 
meet all the administrative expense of the Juve­
nile court, including reasonable expenses of the 
juvenile judge and such officers and employees 
as he may designate in attending conferences at 
which uvenile or welfare roblems are discussed,
* * * Emp asis added 

An examination of Opinion No. 1966, Opinions of the At­
torney General for 1938, mentioned in your request, reveals 
that this opinion is not applicable to the question at hand 
since it pertains to the expenses of a county prosecutor and 
primarily involves an entirely different provision of the law. 

In answer to your first question, based on the above 
sections, it is my opinion that the board of county commis­
sioners may authorize a Juvenile judge to be reimbursed for 
his expenses in attending the Ohio State and American Bar As­
sociation meetings and conventions provided some portion of 
these meetings is devoted to discussion of juvenile or wel­
fare problems. 
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The actual expenditure of funds by a county officer, 
deputy or empioyee for attendance at an association of county 
officers meeting or convention is determinative of your second 
question. The failure of a registrant to attend a meeting or 
convention of an association of county officers does not de­
stroy the public purpose for the expenditure assuming the non­
attendance is for good cause. In light of Section 325.20, 
Revised Code, which authorizes payment of convention expense
for county officers, deputies and employees in connection with 
county association meetings and conventions, and in light of 
Opinion No. 690, Opinions of the Attorney General for 1951, 
which autho1•j :,;ea payment of reg:1 t=1t1·ation fees under such cir­
cumstances, I am of the op1.nion that a registration prepayment
which has been approved by county conunj_~sioners and is made by 
a county officer, deputy or employee for an asso~iation meet­
ing is a legitimate expense within the meaning of Section 325.20, 
supra, for which the registrant may be reimbursed. 

In your request, you also inquired whether the county
commissioners would be justified in paying the annual dues of 
any elected county officer or deputy or employee of the county 
to a professional or occupational group or association of which 
such officer, deputy, or employee is a member. I must answer 
your question in the negative as there is no statutory author­
ity for such payment. The implication that payment of such an­
nual dues is authorized by reason of the authority granted the 
county commissioners to reimburse county officers, deputies, 
or employees for registration fees expended in connection 
with an association meeting does not follow logically, since 
attendance at an association meeting does not necessarily con­
template membership in the association. I feel that Section 
J25.20, Revised Code, must be construed in light of the words 
'attend" and "attendance" used therein irrespective of the 

nature of the association, or the relation of the registrant's
work to the association. 

In the absence of statutory authority, I am of the opin­
ion that the county commissioners may not pay the annual dues 
of a county officer, deputy or employee of the county, to a 
pl'ofessional or occupational group or association of which 
such officer, deputy, or employee is a member. 

In conclusion, it is my opinion and you are accordingly
advised that: 

1. A board of county commissioners may make an allowance 
under Section 325.20, Revised Code, for the expenses of a juvenile
judge in attending The Ohio State and American Bar Association 
meetings and conventions, provided, there is some portion of 
these meetings devoted to discussion of juvenile or welfare 
problems. 

2. A registration prepayment, approved by a board of 
county commissioners, which is made by a county officer, deputy 
or employee for a meeting of an association of county officers 
is an expense which may be reimbursed by the board of county 
commissioners under Section 325.20, Revised Code. 




