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SYLLABUS: 

1. Township land used as a free township public park is subject to law­
fully levied assessments made by other political subdivisions for improvements 
in such pther political subdivisions. 

2. Where a municipal corporation has, pursuant to Chapter 727., Revised 
Code, and a board of county commissioners· has, pursuant to Sections 6117.33, 
6103.16, and 5555.46, Revised Code, certified ·special assessments to the county 
auditor and the county auditor has placed such special assessments on the tax 
lists for collection by the county treasurer, neither the municipality nor the 
board of county commissioners may cause s.uch assessments to be stricken from 
such tax lists. 
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Columbus, Ohio, January 4, 1963 

Hon. Robert Webb. 
Prosecuting Attorney 
Ashtabula County 
Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opini9n reads as follows : 

"This letter is addressed to you on behalf of the Ash­
tabula Township Park Board: 

"The City of Ashtabula, within which a port~on of the 
land owned by the ·Ashtabula Township Park Board is 
located, has levied.special:assessments on property owned 
by the Park Board for the payment of th,e cost' of a sewer 
line, and for paving, and also, sewer rentals. None of the 
amounts so levied has ever·been paid. 

"The, County Commissioners of Ashtabula County, 
Ohio, have also levi°ed special assessments upon that por­
tion of the Park Board property located outside of the 
Ashtabula City limits, for the construction of a sewer, 
sewer ·rental, the construction of a water line and for the 
constr~ction of a highway, 

"We would like your.. advice on the following ques­
tions: 

"(1) May one politicaf ·subdivision levy special as­
sessments for the laying down of such improvements 
upon property owned by another political subdivision; and 

"(2) Is it legally possible for the subdivision levy­
ing such assessments to have them stricken from the Rec­
ords of the County Auditor and Treasurer, when they have 
not been paid:" 

Section 511.18 et seq., Revised Code, pertains to the organiza­
tion of a park district and the .establishment of a free public park. 
Referr_ing to the board of park commissioners created un~er the 
authority, Section 511.23, Revised Code, reads in pertinent part: 

"* * * It may locate, establish, improve, and main­
tain a free public park within and without the township 
* * * 

"* * * * * * * *·*" 
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The first question concerns a township park located partly 
within the corporation limits of a city, and whether the city could 
validity levy certain assessments against park property located in 
the city. In turn, this requires a determination of whether one 
political subdivision may assess property owned by another political 
subdivision. 

In 49 Ohio Jurisprudence 2d, 262, Section 18, it is stated: 

"It has been held in a number of cases in which it 
did not appear that any provision was made for the levy­
ing or payment of an assessment upon public property, 
or property devoted to a public use, for the cost of a pub­
lic improvement, that such property is not subject to an 
assessment for such purpose. However, it appears to be 
established in Ohio, as a general rule, that an assessment 
may be levied against public property; other than state or 
federal property, where the payment or collection of such 
assessment may be enforced by means or remedies other 
than the sale of the property. * * *" 
The leading Ohio case on the subject is Jackson v. Board of 

Education, 115 Ohio St., 368, in which the syllabus reads: 

"1. Section 3812, General Code confers upon a muni­
cipality general authority to levy assessments for street 
improvements against property within such corporation 
belonging to a board of education and being used for 
school purposes, and no provision exists in the General 
Code of Ohio exempting such property from that general 
authority. 

"2. In the event of failure of such board of educa­
tion to pay an assessment so levied, an action may be 
brought by the municipal corporation against such board 
of education to recover the amount of such assessment." 

(Emphasis Added) 

In Opinion No. 684, Opinions of the Attorney General for 
1927, page 1162, the conclusion of the Jackson case was applied to 
an assessment against property owned by a county, the third 
paragraph of the syllabus of that opinion reading as follows: 

"Where a county or county commissioners own prop­
erty within the limits of a municipal corporation, such 
property may be assessed for street improvements under 
Section 3812, General Code." 
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I see no reason why township park property should not be 
treated the same as property of school districts and of counties, and 
here I might note the conclusion of Opinion No. 6378, Opinions of 
the Attorney General for 1956, page 230, reading: 

"Section 6103.13, Revised Code, gives a county the 
authority to levy an assesment for a portion of the cost of 
construction of a water supply system upon property be­
longing to a township and abutting on such improvement, 
in accordance with the special benefits conferred on such 
property by said improvement." 

If in the instant case the statute permitting the assessment 
definitely excluded township park property from its terms, the 
property would, of course, be excluded; but such does not appear 
to be the case. Section 727.01, Revised Code, authorizes a city to 
assess benefited property where the city has constructed a sewer or 
paved a road. Section 729.49, Revised Code, authorizes the collection 
of sewer rentals in the manner in which assessments are collected. 
As to county assessments, Section 6117.30, Revised Code, author­
izes the assessment of benefited property for the costs of con­
struction of a sewer, and Section 6117.38, Revised Code, authorizes 
the collection of sewer rentals by assessment. Under Section 
6103.13, Revised Code, the costs of the construction of a water line 
may be assessed against benefited property, and Section 5555.41, 
Revised Code, provides for the assessment of benefited property in 
a county road improvement. None of the above noted sections of 
law authorizing the assessment of property exempts township park 
property from assessment, and in accord with the Jackson case, 
supra, I thus conclude that the assessments here in question were 
properly levied by the city and by the county. 

Your second question deals with the power of the subdivision 
making the assessments in question to have them stricken from the 
records of the county auditor and county treasurer before payment 
of the same. As has been pointed out earlier herein, such assess­
ments were lawfully made and, based upon the facts considered in 
this opinion, lawfully appear upon the county tax records. 

The authority of the municipality in question to certify assess­
ments for collection is found in Chapter 727., Revised Code. Said 
chapter was amended by the One Hundred and Fourth General 
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Assembly (Amended Substitute House Bill .No. 262 (129,. Ohio 
Laws, 1227) effective January 1, 1962). Prior to said amendment, 
the provisions of Chapter 727., Revised Code, pertinent to this 
question were found in Section _727.51,. Revised Code,_ which then: 
in part, read substantially the same as the former Section 3892, 
General Code. As a result of the latest amendment of Chapter 727., 
Revised Code, . said pertinent language is now· found in Section 
727.30, Revised Code; however, the language h~s. remained rela­
tively unchanged and· must bear the- same construction as the prior 
language. Section 727 .30, Revised· Code, reads in pertinent part as 
follows: 

"* * * The auditor shall place the assessment upon 
the tax: list in accordance therewith. The county treasurer 
shall ceillect the assessment in the same manner and at the, 
time as other taxe_s are collected, and shall pay the amounts · 
collected together with interest and penalty, to the· treas­
urer of the municipal corporation, to be applied by him to 
the payment ·of such bonds or notes and interest thereon, 
and for. no other purpose. 

"For the purpose of enforcing such collection, the 
· county treasurer shall have the same power and authority 
as allowed by law for the collection of state and county 
taxes. Each installment of such assessments remaining 
unpaid after becoming due and collectable shall be delin­
quent and bear the same penalty as delinquent taxes. The 
city solicitor or the authorized legal represe:Q.tative of any 
s~ch municipal corporation may act as attorney for the 
county treasurer in actions brought for the enforceinent of 
the lien of such delinquent assesments." · 

O:µe of my predecessors, in considering a similar question to 
that raised herein, said in Opinion No. 3718, Opi~ions of the At­
torney General for 1948, page 432, beginning at page 436: 

"The matter next to be considered is whether the 
terms of Section 3892, General Code, are mandatory in 
so far as· the same deal with the services to be rendered 
by the treasurer. And as to that the first branch of the 
syllabus in State, ex rel., Brown v. Cooper, supra, states: 

" 'l. The duty enjoined upon county treas­
urer by Section 3892, General Code, to collect in­
stallments of special assessments upon real estate 
in the same manner. and at the same time as other 
taxes are collecte.d, is mandatory.' 
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"It should be readily apparent from the foregoing 
that Section 3892, General Code, cannot possibly be re­
garded as conferring upon any city officer the power or 
authority to adjust, modify or cancel assessments after 
the same have been certified to the county auditor. More­
over, there is no· other section of the General Code that 
purports to confer any such power. If such right were 
to exist then it would be difficult to conceive how, as stated 
by our Supreme Court, the duty on the part of the treas­
urer is mandatory. This same reasoning is applicable in 
respect of the authority of a city au~itor or any other 
municipal officer to collect special assessments. The fact 
that the .!fu.ty _to make collection of assessments is im­
posed upon the . coun·ty tr.easurer completely' -negatives 
the thought that any other person is also entitled to per-
form that same duty. · 

"Thus far the 9iscussion has. centered around the 
duty of a county treasurer under the terms of Section 
3892, General Code.. Your third question concerns the 
duty of the county· auditor under that same section. Before 
discussing this phase of your inquiry a few preliminary 
observations should be macie. · 

"It is stated in your inquiry that the assesments in 
question 'were properly made and levied.' This fact is not 
regarded of particular significance since the general rule 
is to the effect that an assessment will be regarded as 
valid until the contrary has been made to appear to a 
court vested with authority to determine the matter. Bol­
ton v. Cleveland, 35 O.S. 319. 

"If a county auditor has no authority in law to cor­
rect an . illegal assessment unless such illegality results 
from a clerical error then the imagination is not severely 
taxed when the view is arrived at that a valid assessment 
may not be cancelled or removed from the tax duplicate 
at the instance 9f a city auditor. Much in point as to this 
matter is Opinion No. 4276, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1941, wherein paragraphs two and three of the 
syllabus respectively provide: 

" '.2. An. illegal special assessment for muni­
cipal improvements appearing on the general ·tax 
list and duplicate cannot be remitted by the 
municipal authorities and can only be corrected 
by the county auditor, if the illegality is the 
result of a clerical error. if the illegality is the 
result of a fundamental error, the remedy of the 
taxpayer is an action -to enjoin the collection of 
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the assessment under authority of Section 12075, 
General Code. 

" '3. When a special assessment has been 
certified to the county auditor and placed upon 
the tax list and duplicate as provided by Section 
3892, General Code, it becomes the duty of the 
treasurer to collect the assessment installments 
at the same time other taxes and assessments are 
collected, even though a taxpayer may claim the 
special assessment against his property is invalid 
because notice of the assessment was not served 
upon him. The treasurer, when collecting taxes 
against such property, is only authorized to 
omit the collection of the special assessment 
when he has been legally enjoined.' 

(Emphasis added.) 

"I have been unable to find any language in Section 
3892, General Code, that even remotely suggests a county 
auditor may cancel or remove special assessments from 
the tax list merely because the city auditor, or some other 
officer of the municipality for whose benefit said assess­
ments are to be collected, has requested that the above 
mentioned action be taken. 

"* * * * * * * * *"

Attention is also directed to State ex rel., Jones v. Brenner, 31 
Ohio App., 465, wherein the court considered a question dealing 
with municipal assessments and the headnote states: 

"It is the duty of a county treasurer in his official 
capacity to collect installments of special assessments in 
the same manner and at the same time as other taxes are 
collected.'' 

In Central Ohio R. R. Co. and Baltimore and Ohio R. R. Co. v. 
The City of Bellaire, 67 Ohio St., 297, the syllabus reads as follows: 

"After an assessment for a street improvement has 
been certified to the county auditor and placed upon the 
tax list as provided in Section 2295, Revised Statutes, the 
right of action for the collection of such assessments rests 
alone in the county treasurer." 

See also Bernhard et al. v. O'Brien et al., Ohio App. 359, and 
Scherler et al. v. Village of Maple Heights, 40 Ohio App. 389, which 
add further to the requirement that the county treasurer must col­
lect an assessment once it has been placed upon the tax lists. 
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From the foregoing it seems perfectly clear that, once the as­
sessments were certified to the county auditor and by him placed 
upon the tax lists delivered to the county treasurer for collection, 
the municipality lost all control of said assessments, and cannot 
thereafter cause the same to be stricken from the tax lists. 

As to those assessments referred to in your request which 
were placed upon the tax lists as a result of the action of the county 
commissioners, the same rule must apply. Sewer assessments, in­
cluding sewer rental charges, are placed on the tax lists by the 
county auditor for collection pursuant to Section 6117.33, Revised 
Code, as are water lines assessments under Section 6103.16, Re­
vised Code, and county highway assessments under Section 5555.46, 
Revised Code. 

I find nothing in said statutes which would cause said county 
assessments to differ from municipal assessments. The responsi­
bility for the collection of the same lies with the county auditor 
and county treasurer and, accordingly, I must conclude that the 
county commissioners, whose action caused said assessments to 
be made in the first instance, have no authority to cause them to 
be stricken from the tax lists once such assessments have been duly 
certified to the county auditor for collection. 

In accordance with the foregoing, I am of the opinion and you 
are advised: 

1. Township land used as a free township public park is sub­
ject to lawfully levied assessments made by other political sub­
divisions for improvements in such other political subdivisions. 

2. Where a municipal corporation has, pursuant to Chapter 
727., Revised Code, and a board of county commissioners has, pur­
suant to Sections 6117 .33, 6103.16 and 5555.46, Revised Code, 
certified special assessments to the county auditor and the county 
auditor has placed such special assessments on the tax lists for col­
lection by the county treasurer, neither the municipality nor the 
board of county commissioners may cause such assessments to be 
stricken from such tax lists. 

Respectfully, 
MARK McELROY 




