
2-205 OPINIONS 1964 Opin. 1057 

OPINION NO. 1057 

Syllabus: 

1. Boards of education cannot deduct from sick leave 
of an employee accumulated under Section 143.29, Revised Code, 
time lost because of the observance of religious holidays. 

2. Boards of education, by appropriate rule or regu­
lation adopted pursuant to Section 3313.21, Revised Code, may
authorize leave with pay for absence of full-time employees, 
not on an hourly rate of pay, for observance of religious
faith, 

To: E.E. Holt, Superintendent of Public Instruction, Department of Educa­
tion, Columbus,Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, May 18, 1964 
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I have before me your request for my opinion stating 
as follows: 

"A City Board of Education has a policy 
which provides that: 

" 1 An employee may be absent from duty 
without loss of pay for not more than three 
days in a given school year, when total ab­
stinence from work is required for the ob­
servance of his religious faith. A leave 
of absence request shall be filed at least 
one week in advance with the building
principal or department head, and the ab­
sence shall be charged against sick leave.• 

"Can a City, Local or Exempted Village 
Board of Education lawfully adopt and im­
plement the above stated policy?" 

It is appropriate to note at the outset that boards of 
education are creatures of statute and have only such authority 
as is clearly defined or necessarily implied from such statutes. 
See Verberz v. Board of Education, 135 Ohio St., 246, and Board 
or Education v. ~. 52 Ohio St., 138. 

Section 143.29, Revised Code, establishes sick leave 
of one and one-fourth days per month for all full-time em­
ployees. This section states, in pertinent part: 

"Each full-time employee, whose salary or 
wage is paid in whole or in part by the state, 
and each full-time employee in the various of­
fices or the county service and municipal ser­
vice, and each full-time employee or any board 
or education, shall be entitled for each com­
pleted month or service to sick leave or one 
may use sick leave, upon approval of the 
responsible administrative officer or the 
employing unit, for absence due to illness, 
injury, exposure to contagious disease which 
could be communicated to other employees, and 
to illness or death in the employee's immediate 
family.** *Provisional appointees or those 
who render part-time, seasonal, intermittent, 
per diem, or hourly service shall be entitled 
to sick leave for the time actually worked at 
the same rate as that granted full-time employ­

*11ees.** 

This section has been held a~plicable to employees of boards 
of education. Opinion No. 1605, Opinions of the Attorney
General for 1950, page 173. The specific purposes for which 
sick leave can be used are set forth in Section 143.29, 
supra. Observance of religious faith is not mentioned there­
in. I conclude, therefore, that time off for observance of 
religious faith can not be properly charged against sick 
leave accwnulated under provisions of Section 143.29, Revised 
Code. 



2-207 OPINIONS 1964 Opin. 1058 

Section 3313.21, Revised Code, states: 

"All full-time employees or a board or 
education, except those employed on hourly 
rates, must be paid regular compensation
for time lost~ due·to.illness·or .otherwise, 
for not less than five days annually as 
authorized br. regulations which each board 
shall adopt.' {Emphasis added) 

The words "or otherwise" as used in Section 3313.21, supra,
have not been defined by statute or by the courts. I am or 
the opinion, however, that boards or education can, under 
this broad language, provide by appropriate regulation for 
time off with pay for full-time employees -- except those 
employed at hourly rates -- absent because or the observance 
of religious faith. 

In answer to your specific question, it is my opinion
and you are advised: 

1. Boards or education cannot deduct from sick leave 
of an employee accumulated under Section 143.29, Revised Code, 
time lost because of the observance of religious holidays. 

2. Boards of education, by appropriate rule or regu­
lation adopted pursuant to Section 3313.21, Revised Code, may
authorize leave with pay for absence of full-time employees, 
not on an hourly rate or pay, ror observance of religious
faith. 




