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OPINION NO. 83-083 

Syllabus: 

1. 	 "Automc~ile" as used in R.C. 2113.532 means a "passenger car," 
except when the decedent did not own a passenger car, in which 
case "automobile" includes a truck, if the truck was used as a 
method of conveyance I.;., the deceased spouse or his family when 
tb.. deceased s1,1ouse was alive. 

2. 	 Pursuant to R,C, 2113.532, where both an automobile i.e., a 
passenger car, and a truck are left by e. decedent, the surviving 
spouse is entitled to the automobile, but may not select the 
truck. 

3. 	 Pursuant to R.C. 2ll3.532, wrir:re the decedent left an 
automobile, a truck, and a motor home or any other type of 
motor vehicle, the surviving spouse is entitled to the automobile, 
but may not select from among the motor vehicles. 

To: Kenneth R. Cox, Director, Department ot Highway Safety, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 2, 1983 

I have before me your letter in which you request my opinion on three 
questions involving an interpretation of R.C. 2113.532. Specifically you ask: 

1. 	 As used in [R.C. 2113.532] does automobile mean a passenger 
car? 

2. 	 If there is both an automobile and a truck left by the [decedent] , 
must the surviving spouse choose the passenger car or may the 
surviving spouse select between the passenger car and the truck? 

3. 	 In the event that the [decedent] left an automobile, a truck and 
a motor home, or any other type of motorized vehicle, could the 
surviving spouse [select from among them] ? 

Before turning to R.C. 2113.532, I note that words used in a statute are to be 
construed according to their ordinary meaning. R.C. 1.42, An automobile, in its 
ordinary meaning, refers to a self-propelled, four-wheeled vehicle designed for 
passenger transportation. See Webster's New World Dictionary 95 (2d college ed. 
1978) (defining "automobile" as, "a passenger car, usually four-wheeled, propelled by 
an engine or motor. • ."). Certainly in both ordinary linguistic usage and the 
motor vehicle industry, "automobile" is not the same item as "truck" or "motor 
home." See Webster's New World Dictionary, 930, 1526 (2d college ed. 1978) 
(defining "motor home" as "an automotive vehicle with a tr11'!k chassis, outfitted as 
a traveling home with self-contained electricsi and plumbing facilities" and "truck" 
as "an automotive vehicle for hauling loads along highways, streets, etc. • ."). 
Accordingly, it is my conclusion that "automobile" ordinarily refers to a passenger 
car. 
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R.C. 2113.532(A) provides: 

A surviving spouse is entitled to receive one automobile from the 
estate of a deceased spouse if the automobile was owned by the 
deceased spouse at the time of death and is not otherwise specifically 
disposed of by testamentary disposition. The automobile shall not be 
considered an estate ljSset, but shall be included and stated in the 
estate inventory. If the deceased spouse owned more than one 
automobile, not otherwise specifically disposed of by a testamentary 
disposition, the surviving spouse shall make a selection. Transfer of 
title to the automobile shall be effected pursuant to section 4505.10 
of the Revised Code. 

When R.C. 2113.532 was amended by Sub. H.B. 620, 114th Gen. A. (1982) (eff, Sept. 
9, 1982), the General Assembly added division (D), which provides as follows: "As 
used in division (A) of this section, 'automobile' includes a truck, if the deceased 
spouse did not own an automobile and if the truck was used as a method of 
conveyance by the deceased spouse or his family when the deceased spouse was 
alive." 

Thus, the legislature defined automobile as including a truck only if the 
deceased spouse did not own an automobile and the truck had been used as a 
method of c,1nveyance by the decedent or his family when the decedent was alive. 
One may prE,.mme that in all other cases automobile must be construed to mean a 
passenger car. Therefore, it is my opinion that "automobile" as used in R.C. 
2113.532(A) refers to a passenger car, except for the limited circumstance wherein 
it would include a truck if no passenger car had been owned by the decedent and if 
the truck had been used for conveyance by the decedent or his family. 

Division (D) of R.C. 2113,532 states clearly that a truck will be included in the 
term "automobile" as used in R.C. 2113.532(A), only if the decedent did not own an 
automobile, ~. a passenger car. It is my opinion that where the decedent owned 
an automobile, i.e., passenger car, and a truck, the surviving spouse does not have a 
right to select the truck. A surviving spouse may select a truck under R.C. 2113.532 
only when the decedent possessed no interest in a passenger car. 

Further, as "automobile" is being construed to mean a passenger car there 
would be no right to select among other types of motor vehicles such as a motor 
home. Had the General Assembly intended to allow a selection from among diverse 
vehicles it would have used the more general, all-encompassing term "motor 
vehicle," not the more narrow term, "automobile." 

This conclusion is supported by an examination of R.C. 4505.10, which deals 
with the transfer of ownership of a motor vehicle by operation of law, including the 
transfer of an automobile to a surviving spouse. As part of the same scheme, R.C. 
4505.10 must be read in ari materia with R.C. 2113.532. See Humphrys v. Winous 
Co., 165 Ohio St. 45, 133 N.E.2d 780 1956). R.C. 4505.10 reads in relevant part: 

The clerk [of the court of common pleas] shall transfer a 
decedent's interest in· one automobile to the surviving spouse of the 
decedent upon receipt of the title executed by the surviving spouse 
and an affidavit by the spouse that states the date of death of the 
decedent, that the automobile is not disposed of by testamentary 
disposition, and the approximate value and description of the 
automobile. The transfer does not affect any liens upon the 
automobile. 

See 1975-1976 Ohio Laws, Part I, 991 (Am. Sub, S.B. 466, eff. May 26, 1976). 
Elsewhere in R.C. 4505.10, the legislature uses the more general term "motor 
vehicle." See R.C. 4505.01 ("[al s used in sections 4505.01 to 4505.19, of the Revised 
Code, 'motorvehicle' includes house trailers and recreational vehicles, and trailers 
and semitrailers whose weight exceeds four thousand pounds"). It must be assumed 
that the General Assembly meant something different by choosing the more 
specific term "automobile" where elsewhere in the same statute it chose the more 
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encompassing term "motor vehicle," which is broadly defined in R.C. 4505.01. See 
generally Robert V. Clapp Co. v. Fox, 124 Ohio St. 331, 178 N.E. 586 (1931) (different 
words used m a statute have different and distinct meanings). 

It would appear that the intent of R.C. 4505.10 and R.C. 2113.532 is to provide 
a surviving spouse with a means of transportation by having the certificate of title 
of the decedent's automobile transferred to the surviving spouse. Inclusion of a 
truck where the decedent did not own an automobile is undoubtedly because of the 
practice of some individuals to own a light-weight, non-commercial truck as their 
family vehicle. Note that the statute also requires that the truck "was used as a 
method of conveyance by the deceased spouse or his family••••" Selection 
among motor homes or trucks where an automobile was owned by the decedent is 
neither relevant to the purpose of the legislature nor provided for by statute. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 "Automobile" as used in R.C. 2113.532 means a "passenger car," 
except when the decedent did not own a passenger car, in which 
case "automobile" includes a truck, if the truck was used as a 
method of conveyance by the deceased spouse or his family when 
the deceased spouse was alive. 

2. 	 Pursuant to R.C. 2113,532, where both an automobile, i.e., a 
passenger car, and a truck are left by a decedent, the surviving 
spouse is entitled to the automobile, but may not select the 
truck. 

3. 	 Pursuant to R.C. 2113.532, where the decedent left an 
automobile, a truck, and a motor home or any other type of 
motor vehicle, the surviving spouse is entitled to the automobile, 
but may not select from among the motor vehicles. 




