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1. As a taxing unit, a park-district board is not au-
thorized under R.C. 5705.13, or any other stat-
ute, to create a reserve fund; instead, it may es-
tablish a replacement fund only, pursuant to 
R.C. 1545.28. 
 

2. As a taxing unit, a park-district board derives 
authority to levy or replace taxes under R.C. 
1545.20–.21, not R.C. Chapter 5705.   
 

3. A park-district board is authorized to modify the 
language of a replacement, or replacement and 
additional tax levy, under R.C. 1545.21. 
 

4. Commissioners of a park-district board estab-
lished under R.C. Chapter 1545 are not required 
to reside in the territory of the park district, re-
gardless of their ability to levy taxes. 
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OPINION NO. 2022-017 

 
The Honorable James R. Flaiz 
Geauga County Prosecuting Attorney 
231 Main Street, 3rd Floor 
Chardon, OH 44024 
 
Dear Prosecutor Flaiz: 
 
You requested an opinion regarding various aspects of 
the taxing authority of, and residency requirements 
for, park-district boards.  I have framed your questions 
as follows:  
 

1. Is a park-district board established under R.C. 
Chapter 1545, and as a “taxing unit” under R.C. 
5705.01(H), authorized to create a reserve fund 
under R.C. 5705.13?  If not, can it establish one 
under a different provision? 
 

2. Which sections of the Revised Code authorize a 
park-district board to levy taxes, renew tax lev-
ies, or replace tax levies? 
 

3. Can a park-district board established under 
R.C. Chapter 1545 modify the language of a re-
placement, or replacement and additional tax 
levy, under R.C. 1545.21? 



The Honorable James R. Flaiz                            - 2 - 

4. Do commissioners of a park-district board es-
tablished under R.C. Chapter 1545 have to live 
in the territory of the park district, and does the 
answer turn on the park board’s ability to levy 
taxes? 

I 
 
A park-district board established under R.C. Chapter 
1545 is a creature of statute, and accordingly “may ex-
ercise only those powers that the General Assembly 
confers on it.” In re Icebreaker Windpower, Inc., 2022-
Ohio-2742, ¶ 56, citing In re Black Fork Wind Energy, 
L.L.C., 156 Ohio St.3d 181, 2018-Ohio-5206, 124 
N.E.3d 787, ¶ 20; State ex rel. Bryant v. Akron Metro. 
Park Dist., 120 Ohio St. 464, 471, 166 N.E. 407 (1929) 
(“There can be no question of the power of the General 
Assembly to establish park districts and boards of park 
commissioners, and to define their powers.”); see, e.g., 
2016 Op. Att’y Gen. No. 2016-006, Slip Op. at 1; 2-61; 
2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-025, Slip Op. at 2; 2-253. 

The power to levy taxes derives from R.C. Chapter 
5705.  For purposes of R.C. Chapter 5705, the park dis-
trict here is considered a “metropolitan park district”. 
See, e.g., R.C. 5705.01(D) (“metropolitan park districts” 
appoint treasurers under R.C. 1545.07).  Can a metro-
politan park district levy taxes? 

Yes, Under R.C. 5705.01, “subdivisions” with a “taxing 
authority,” have taxing authority.  So do “taxing units.”  
These three terms have separate definitions. R.C. 
5705.01(A); R.C. 5705.01(C); R.C. 5705.01(H).  Neither 
park districts nor their boards are listed in the 
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definitions of a “subdivision” or “taxing authority”. R.C. 
5705.01(A); R.C. 5705.01(C).  The Revised Code is si-
lent as to park-district boards, but the park districts do  
qualify as taxing units. Warren Cty. Park Dist. v. War-
ren Cty. Budget Comm., 37 Ohio St.3d 68, 69, 523 
N.E.2d 843 (1988); 2022 Op. Att’y Gen. No. 2022-006, 
Slip Op. at 7. 

  R.C. 5705.01(H) defines “taxing unit” as:  

any subdivision or other governmental 
district having authority to levy taxes on 
the property in the district or issue bonds 
that constitute a charge against the prop-
erty of the district, including conservancy 
districts, metropolitan park districts, 
sanitary districts, road districts, and 
other districts. 

(emphasis added).  Thus, metropolitan park districts 
are taxing units, and they may levy taxes pursuant to 
statute.  
 

II 
 

You first ask whether a park-district board established 
under R.C. Chapter 1545, as a taxing unit, is author-
ized to create a reserve fund under R.C. 5705.13; and, 
if not, whether it can establish one under a different 
provision.  Under the plain language of the statutes, 
park-district boards lack authority to create a reserve 
fund. 
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R.C. 5705.13 states that “a taxing authority of a subdi-
vision…may establish reserve balance accounts.” (em-
phasis added) R.C. 5705.13(A).  The reserve balance ac-
count is to be used for stabilizing budgets and paying 
for elements of self-insurance. R.C. 5705.13(A)(1)-(3). 
Because this section does not use the term “taxing 
unit,” it does not enable taxing units to establish re-
serve balance accounts. Compare with R.C. 5705.02 
(using the phrase “subdivision or other taxing unit”); 
see also 1985 Op. Att’y Gen. No. 85-010 (“The difference 
in language between…two provisions of the same 
chapter of the Revised Code, clearly indicates that the 
General Assembly intended different meanings to be 
attached to the different language”).  Because the park-
district board is a taxing unit, not a subdivision, it is 
not authorized to establish a reserve balance account 
under R.C. 5705.13. 
 
No other provision empowers a park-district board to 
establish a reserve fund to stabilize the budget and 
cover self-insurance costs.  The only fund that a park-
district board is statutorily authorized to create is a 
“replacement fund.” R.C. 1545.28; Akron Metro Park 
Dis., 120 Ohio St. 464, 471 (park-district board powers 
established by statute).  This fund comprises money set 
aside from annual revenue for the purpose of rebuild-
ing, restoring, or repairing property that is deemed un-
fit. R.C. 1545.28.  This money can be used for its stated 
purposes only, however, and it cannot be used for the 
same purposes as the reserve fund. Id.; R.C. 
5705.13(A)(1)-(3); see also R.C. 5705.10(I) (“Money paid 
into any fund shall be used only for the purposes for 
which such fund is established”). 
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III 
 

You next ask which sections of the Revised Code au-
thorize a park-district board to levy taxes, renew tax 
levies, or replace tax levies.  I will address each action 
individually.   

A 
 

First, the authority to levy taxes.   
 
A park-district board may exercise only those powers 
conferred by the General Assembly.  And only R.C. 
1545.20–.21 gives it any taxing power; that statute 
says park districts “levy taxes upon all the taxable 
property within the park district.”  See In re Icebreaker 
Windpower, Inc., 2022-Ohio-2742, ¶ 56.   
 
You ask if the park-district board is able to levy taxes 
under R.C. 5705.19 generally or under R.C. 
5705.19(H), and it is not.  The reason is simple:  both 
statutes apply only to the taxing authority of a subdi-
vision. R.C. 5705.19 (“The taxing authority of any sub-
division…may declare by resolution…”); see also 1991 
Op. Att’y Gen. No. 91-042, at 2-228 (a county MR/DD 
board is not the taxing authority of a subdivision that 
may submit tax levies under R.C. 5705.19).  Because 
these sections confer no power on “taxing unit[s],” as 
opposed to political subdivisions, they give taxing units 
like park-district boards no power to levy taxes.  
 

B 
 
Now consider the power to renew tax levies.    
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Under R.C. 5705.25, taxing authorities may renew res-
olutions they adopted and certified previously. R.C. 
5705.25(A)(1)–(2).  This section references resolutions 
adopted under R.C. 5705.19, which, as stated above, 
does not apply to taxing units and therefore does not 
apply to park-district boards. As a result, levies im-
posed by park-district boards pursuant to R.C. 
1545.20–.21 cannot be renewed under R.C. 5705.25. 
 
Further, no provision in R.C. Chapter 1545 permitting 
park-district boards to renew existing levies.  Instead, 
Ohio law provides that an existing levy is canceled by 
the passage of a new levy. R.C. 1545.21(B).  If the new 
levy millage does not exceed the original millage of the 
levy canceled, it is called a “replacement levy”; and, if 
it exceeds the original millage of the levy canceled, it is 
called a “replacement and additional levy.” Id.   
 
In sum, to effectively “renew” an existing park-district 
board levy, it would have to be placed on the ballot as 
a replacement, or as a replacement and additional levy. 
Id. 
 

C 
 
Finally, I consider the power to issue replacement lev-
ies. 
 
Generally, R.C. 5705.192 governs replacement levies.  
For the purposes of only R.C. 5705.192, the definition 
of “taxing authority” is expanded to include township 
boards of park commissioners established under R.C. 
511.18. R.C. 5705.192(A).  Significant is that the defi-
nition of taxing authority is expanded in this section 
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only.  And it refers only to township park districts, not 
to metropolitan park districts. 2003 Op. Att’y Gen. No. 
2003-018, at 2-141, citing Metropolitan Securities Co. 
v. Warren State Bank, 117 Ohio St. 69, 76, 158 N.E. 81 
(1927) (“having used certain language in one instance 
and wholly different language in the other, it will ra-
ther be presumed that different results were in-
tended”); see also 2022 Op. Att’y Gen. No. 2022-004, 
Slip Op. at 7 (“different language connotes different 
meaning”). Therefore, R.C. 5705.192 does not apply to 
park-district boards established under R.C. Chapter 
1545, and the only way that these boards can replace 
levies is to follow the procedure set forth in R.C. 
1545.21.  
 

IV 
 

Your third question asks whether a park-district board 
established under R.C. Chapter 1545 can modify the 
language of a replacement or replacement and addi-
tional levy under R.C. 1545.21.  The answer here is 
“yes.”  

A park-district board tax levy cannot be renewed, it can 
only be replaced. R.C. 1545.21(B).  When replaced, the 
existing levy is canceled. Id.   
 
It follows that the replacement levy is essentially a new 
item for voters to consider, not a continuation of the ex-
isting levy, and the language describing the replace-
ment levy may therefore be different than the lan-
guage describing the existing levy. Id.  Regardless of 
whether it is a “replacement” or “replacement and ad-
ditional” levy, the details of a levy on the ballot “shall 
set forth the purpose for which the taxes shall be 
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levied, the levy’s estimated annual collections, the an-
nual rate of levy, expressed in mills for each dollar of 
taxable value and in dollars for each one hundred thou-
sand dollars of the county auditor’s appraised value, 
and the number of years of such levy.” Id.  There is 
nothing indicating that the details for the new levy on 
the ballot must remain the same as those of the exist-
ing levy. 
 
While you have expressed a concern as to whether the 
language of a replacement levy is misleading to elec-
tors, this a question of fact for the courts that I cannot 
resolve in an Attorney General opinion.  2014 Op. Att’y 
Gen. No. 2014-007, Slip Op. at 15; 2004 Op. Att’y Gen. 
No. 2004-022, at 2-186 (“it is inappropriate to use a for-
mal opinion of the Attorney General to make findings 
of fact or to attempt to determine rights between par-
ticular parties”); see, e.g., State ex rel. Thomas v. 
Conkle, 5th Dist. Holmes No. CA 308, 1978 Ohio App. 
LEXIS 9767, at *6 (Mar. 30, 1978) (a levy was deter-
mined to be misleading because it did not indicate that 
it increased the existing levy instead of just renewing 
it).  
 

V 
 

Your final question concerns the residency require-
ments for commissioners of a park-district board estab-
lished under R.C. Chapter 1545.  Specifically, must 
members live in the territory of the park district?  You 
also ask whether this determination is impacted by the 
park-district board’s ability to levy taxes.  I find the an-
swer to both questions is “no.” 
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A 

The park-district board is a public body, and its mem-
bers, the commissioners, are public officers. Chernin v. 
Geauga Park Dist., Ct. of Cl. No. 2017-00922PQ, 2018-
Ohio-1579, ¶ 17; State ex rel. AG v. Brennan, 49 Ohio 
St. 33, 38, 29 N.E. 593 (1892) (“And in Bradford v. Jus-
tices [***9], 33 Ga. 332; “Where an individual has been 
appointed or elected, in a manner prescribed by law, 
has a designation or title given him by law, and exer-
cises functions concerning the public, assigned to him 
by law, he must be regarded as a public of-
ficer. Whether he has been commissioned in form can 
make no difference; the commission is but evidence of 
title to the office.””); State ex rel. Landis v. Bd. of 
Commrs., 95 Ohio St. 157, 159, 115 N.E. 919 (1917); 
1999 Op. Atty Gen. No. 99-027, at 2-172.  As public of-
ficers, the commissioners of a park-district board are 
members of the unclassified service and appointed by 
the probate judge. See generally  2000 Op. Att’y Gen. 
No. 2000-025; R.C. 1545.05. 
 
R.C. Chapter 1545 does not list criteria for commis-
sioner eligibility.  See generally R.C. 1545.05.  Thus, to 
determine who might be eligible for appointment as a 
park-district board commissioner, we look to other pro-
visions in the Ohio Constitution and the Revised Code.   
 
The Ohio Constitution states that “no person shall 
be elected or appointed to any office in this state un-
less possessed of the qualifications of an elector”.  
The term “qualifications of an elector” is defined as 
“[e]very citizen of the United States, of the age of 
eighteen years, who has been a resident of the state, 
county, township, or ward, such time as may be 
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provided by law, and has been registered to vote for 
thirty days, has the qualifications of an elector.” Ar-
ticle XV, Section 4, Ohio Constitution; Article V, Sec-
tion 1, Ohio Constitution.     
 
There is nothing in the Ohio Constitution requiring 
that a person be a county resident, only that the per-
son be an elector in the State of Ohio.  State ex rel. 
Addis v. McClenen, 119 Ohio St.3d 500, 2008-Ohio-
4924, 895 N.E.2d 532, ¶ 24.  In fact, the Ohio Con-
stitution of 1851 removed county-residency require-
ments.  State ex rel. Jeffers v. Sowers, 171 Ohio St. 
295, 296, 170 N.E.2d 428 (1960) (the Ohio Constitu-
tion of 1802 had a requirement for appointed per-
sons in a county to be a citizen of that county, but 
this requirement was removed in 1851 and the “only 
geographical area or political unit there mentioned 
is the state, and when the term “elector” is employed 
it would logically seem to connote an elector of the 
only political territory mentioned, namely, the 
state”).  
 
Looking to the Revised Code, R.C. 3.15(A) addresses 
residency for public officials and requires that a person 
be a resident of the district represented. R.C. 
3.15(A)(1)-(4).  But, R.C. 3.15(B) qualifies R.C. 3.15(A), 
noting that the latter statute “applies to persons who 
have been either elected or appointed to an elective of-
fice,” so this does not apply to the appointed commis-
sioners on the park-district board, who are appointed 
to appointment-only positions. R.C. 3.15(B). 
 
In a previous opinion considering whether the county 
board of commissioners could impose a county 
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residency requirement for classified and unclassified 
positions in the county, it was determined that no stat-
ute or rule “restricts to county residents those individ-
uals who are eligible for appointment to positions in 
the unclassified county service or restricts the power of 
county appointing authorities to appoint individuals of 
their choosing, regardless of county of residence, to po-
sitions in the unclassified service of the county,” and 
the board of county commissioners is not authorized to 
impose those restrictions. 2003 Op. Att’y Gen. No. 
2003-033, at 2-278; see also Geauga Cty. Bd. of 
Commrs. v. Munn Rd. Sand & Gravel, 67 Ohio St. 3d 
579, 582, 621 N.E. 2d 696 (1993) (counties are crea-
tures of statute and “may exercise only those powers 
affirmatively granted by the General Assembly”).  
 
Ultimately, the board of county commissioners can-
not require county residency for the position and the 
only requirement for public office that is relevant to 
the park-district board is that the person be an elec-
tor in the State of Ohio. 2003 Op. Att’y Gen. No. 
2003-033, at 2-278; Article XV, Section 4, Ohio Con-
stitution; Article V, Section 1, Ohio Constitution. 
 
The commissioners of the park-district board, there-
fore, do not need to reside within the park district 
territory to be eligible for appointment. 

 
B 

 
The next question is whether the power to levy taxes 
impacts my answer to the residency requirement 
question.  For the following reasons, I conclude that 
it does not.   
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Article II, Section 27 of the Ohio Constitution states 
that “all officers not provided for by the Constitution 
may be either elected or appointed, as the Legisla-
ture may direct.” Akron Metro. Park Dist., 120 Ohio 
St. 464, 483-484.  The Ohio Constitution does not es-
tablish the park-district board; instead, it was cre-
ated by statute by the General Assembly and its 
members are appointed by the probate judge. R.C. 
1545.05; see also Article X, Section 4, Ohio Constitu-
tion.  The Ohio Supreme Court has held that there 
is no constitutional provision “which limits the 
power to levy taxes to elected officials, as distin-
guished from those who are appointed to office.” Ak-
ron Metro. Park Dist., 120 Ohio St. 464, 483.  Thus, 
as long as a person is lawfully appointed to a posi-
tion, he or she may levy taxes.  Id., at 484 (though 
taxes used to be levied only by officers elected by the 
people, since public offices may be created by the 
General Assembly via statute and filled by appoint-
ment, they may exercise the same powers).    
 
In sum: the ability to levy taxes is dependent upon 
eligibility for office; the eligibility for office is not de-
pendent upon ability to levy taxes.  And, since eligi-
bility for office is not dependent upon residency, 
there is no residency requirement for levying taxes. 

 
Conclusions 

 
Accordingly, it is my opinion, and you are hereby ad-
vised that:  
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1. As a taxing unit, a park-district board is not au-
thorized under R.C. 5705.13, or any other stat-
ute, to create a reserve fund; instead, it may es-
tablish a replacement fund only, pursuant to 
R.C. 1545.28. 
 

2. As a taxing unit, a park-district board derives 
authority to levy or replace taxes under R.C. 
1545.20–.21, not R.C. Chapter 5705.   
 

3. A park-district board is authorized to modify the 
language of a replacement, or replacement and 
additional tax levy, under R.C. 1545.21. 
 

4. Commissioners of a park-district board estab-
lished under R.C. Chapter 1545 are not required 
to reside in the territory of the park district, re-
gardless of their ability to levy taxes. 

 
                                      Respectfully, 
 

                                       
                                      DAVE YOST  

    Ohio Attorney General                                    


