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PRIVATE AUTOMOBILES OF COUNTY OR MUNiqPAL CIVIL 
DEFENSE ORGANIZATION PEOPLE ARE NOT EMERGENCY 

VEHICLES AND ARE NOT ALLOWED TO HAVE FLASHING 

RED LIGHTS-§§4513.17, 4511.01 RC., OPN. NO. 1284, O.A.G. 1960. 

SYLLABUS: 

The private automobiles of persons belonging to a county or municipal civil 
defense organization created pursu;mt to Section 5915.06, Revised Code, are not 
emergency vehicles within _the definition of division (D) of Section 4511.01, Revised 
Code; and under Section 4513.17, Revised Code, flashing red lights which are not 
used as a means for indicating a right or a left turn, or in the presence of a vehicular 
traffic hazard requiring unusual care in approaching, or overtaking or passing, are 
prohibited on such vehicles. 

Columbus, Ohio, March 16, 1962 

Hon. Bernard W. Freeman, Prosecuting Attorney 
Huron County, Norwalk, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I am writing you to obtain your opinion as to the following 
questions: 

"l. May members of the Civil Defense install red flashing lights 
on their private automobiles? 

"2. Are members of Civil Defense allowed to use said flashing 
lights, in the event you rule they are permitted to place them 
on their private automobiles, when there has been no declara­
tion of a state of emergency? 

"I am familiar with Section 4511.01 of the Revised Code defining 
emergency vehicles and I find nowhere in the statutes any authority 
for installing these lights or for using them on Civil Defense Vehicles." 

As to red lights and flashing lights on motor vehicles, Section 4513.17, 

Revised Code, reads in pertinent part : 

"* * * * * * * * * 
"(C) No person shall drive or move any vehicle or equipment 

upon any highway with any light or device thereon displaying a red 
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light mounted on the front thereof. This division does not apply to 
emergency vehicles, . sc~ool buses, traffic line stripers, snow plows, 
rural mail delivery · vehicles, state· highway survey vehicles, funeral 
escort vehicles, and similar equipment operated by the department of 
highways or local authorities. 

"(D) Flashing lights are prohibited on motor vehicles, except 
as a means for indicating a right or a left turn, or in the presence of 
a vehicular traffic hazard requiring unusual care in approaching, or 
overtaking or passing. This prohibition does not apply to emergency 
vehicles, disabled vehicles, school buses, traffic line stripers, snow 
plows, rural mail delivery vehicles, state highway survey vehicles, 
funeral escort vehicles, and similar equipment operated by the de­
partment or local authorities, nor to vehicles or machinery required 
by section 4513.11 of the Revised Code to have a flashing red light." 

In view of the above provisions, the vehicles here in question would 

have to come within the types of vehicles specifically exempted in order 

that flashing red lights could be used; and only the term "emergency ve­

hicles" appears to be at all related. 

The definition of "emergency vehicle" as used in Section 4513.17, 

supra, is found in division ( D) of Section 4511.01, Revised Code, and 

reads: 

"* * * * * * * * * 
" (D) 'Emergency vehicle' means fire department, police, and 

state highway patrol vehicles, ambulances, vehicles of salvage corpora-
. tions organized under sections 1709.01 to 1709.07, inclusive, of the 
Revised Code, emergency vehicles of municipal or county departments 
qr public. utility corporations when identified as such as required 
by law, the director of highways, or local authorities, motor vehicles 
when commandeered by a police officer, and motor vehicles when used 
by volunteer firemen responding to emergency calls in the fire depart­
ment service when identified as required by the director. 

"* * * * * * * * *" 
( See Section 4513.01, Revised Code) 

Accordingly, emergency vehicles of municipal and county departments, 

when identified as such as required by law, may be equipped with flashing 

red lights. 

Chapter 5915., Revised Code, deals with civil defense. Under Section 

5915.02, Revised Code, a civil defense section is created in the adjutant 

general's department. Section 5915.06, Revised Code, provides that each 

county and municipality may establish a local organization for civil defense. 
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Thus, I believe that a county or a municipality having a civil defense or­

ganization may designate certain of the vehicles of the organization as 

emergericy vehicles, and that such vehicles would then be emergency ve­

hicles within the purview of Section 4513.17, supra, and could be equipped 

with flashing red lights. 

As to what vehicles could properly be designated as emergency ve­

hicles, I held in my Opinion No. 1284, Opinions of the Attorney General 

for 1960, issued on April 2, 1960: 

"2. Only such vehicles of municipal or county departments or 
public utility corporations which are utilized in situations requiring 
immediate action for the protection of the public health, welfare or 
safety, and which are identified as emergency vehicles by law, by the. 
director of highways or by local authoriti_es may be considered "emer­
gency vehicles" within the meaning of division ( D) of Section 451 tOl, 
Revised Code." 

In said Opinion No. 1284, in referring to the definition of "emergency 

vehicle" as used in division (D) of Section 4511.01, supra, I stated : 

"The above cited section of the Revised Code sets forth two re­
quirements before a vehicle of a municipal or county department or 
public utility corporation may be considered as an "emergency ve­
hicle." The vehicle must be an "emergency vehicle" of the municipal 
or county department or public utility corporation and it must be 
identified as such as required by law by the director of highways, or 
by local authorities. A fire department,· police or state highway patrol 
vehicle, an ambulance or a vehicle of a salvage cor:poration organized. 
under Sections 1709.01 to 1709.09, Revised Code, is automatically, 
by definition, an "emergency vehicle." In order to properly determine 
when a vehicle of a county or municipal department or public utility 
corporation is an "emergency vehicle" we must carefully consider the 
type of vehicles which are automatically designated as, "emergency 
vehicles" by this statute. It is a basic rule of statutory construction 
that ambiguous language may be resolved by considering the subject 
matter of the statute. 37 Ohio Jurisprudence 560, Statutes, Section 
299. The vehicles which are designated as, "emergency vehicles" by 
this statute are obviously engaged in the protection of public health, 
welfare and safety. Therefore, it is obvious when we consider the 
vehicles owned by municipal or county departments or public utility 
corporations that only those which are involved with public health, 
welfare or safety may be considered as "emergency vehicles." Web­
ster's International Dictionary, 2nd Edition, defines an "emergency" 
as, "An unforeseen combination of circumstances which calls for im­
mediate action." Therefore, a vehicle of a municipal or county depart­
ment or public utility corporation must be utilized not only for the 
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purposes of health, welfare or safety but in situations which call for 
immediate action. Therefore, it is quite obvious that the municipality, 
county or public utility corporation may not designate all of their 
vehicles, "emergency vehicles" since only those which are utilized 
for the purposes of servicing unforeseen action requiring the protection 
of the public health, welfare or safety may be considered "emergency 
vehicles" and then only when marked, as required by law, or by the 
director of highways or local authorities." (Emphasis added) 

I do not believe that the private automobiles of persons belonging 

to a civil defense organization may be considered to be vehicles of the 

county or municipality involved, nor do I believe that local authorities 

could identify private automobiles as emergency vehicles. And it will be 

noted that the definition provision specifically designates what private 

vehicles may be considered as emergency vehicles, such being comman­

deered vehicles and properly identified vehicles of volunteer firemen re­

sponding to emergency calls. 

In_ answer to your specific question, therefore, it is my opinion and you 

are advised that the private automobiles of persons belonging to a county 

or municipal civil defense organization created pursuant to Section 5915.06, 

Revised Code, are not emergency vehicles within the definition of division 

(D) of Section 4511.01, Revised Code; and under Section 4513.17, Re­

vised Code, flashing red lights which are not used as a means for indicating 

a right or a left turn, or in the presence of a vehicular traffic hazard re­

quiring unusual care in approaching, or overtaking or passing, are pro­

hibited· on such vehicles. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




