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2949. 

TAXPAYER - WHEN HE FILES APPLICATION FOR TAX 
EXEMPTION OF PROPERTY, SECTION 5616 G. C. - PAYS 
FIRST HALF OF TAXES ASSESSED AGAINST PROPERTY, BE­
FORE ACTION BY BOARD OF TAX APPEALS-VOLUNTARY 
PAYMENT MISTAKE OF LAW-CANNOT BE REFUNDED. 

IF APPLICATION GRANTED, COUNTY AUDITOR SHALL 
CORRECT TAX LIST AND DUPLICATE, UPON RECEIPT OF 
FINDINGS OF BOARD OF TAX APPEALS-EXEMPTED PROP­
ERTY STRUCK FROM TAX LIST AND DUPLICATE AND 
ADDED TO LIST OF EXEMPTED PROPERTIES-UNPAID 
PORTION TAX ASSESSED FOR THAT YEAR REMITTED. 

SYLLABUS: 

When a taxpayer files an application for exemption of property from 

taxation as provided in Section 5616, General Code, and thereafter, but be­

fore determination of his application by the Board of Tax Appeals, pays the 

first half of the taxes assessed against the prope, ty sought to be exempted, 

such payment is a vofo'ntary payment made under a mistake of law and can­

not be refunded to the taxpayer. In the event the application of the taxpayer 

is granted, the county auditor, upon receipt of a certificate of the findings 

of the Board of Tax Appeals, shall correct the tax list and duplicate by strik­

ing such exempted property therefrom and adding the same to the list of 

exempted properties. Such portion of the tax assessed against the exempted 

1~roperty for that year which remains unpaid is thereupon remitted. 

Columbus, Ohio, November 1, 1940. 

Hon. Henry J. Knapke, Prosecuting Attorney, 
Celina, Ohio. 

Dear Sir: 

Your recent request for my opinion is as follows: 

"A tax payer files an application for the exemption of his 
property from taxation during the year 1939 with the Department 
of Taxation, such application for exemption being based on one 
of the applicable provisions of the General Code. On February 2, 
1940, the tax payer voluntarily pays without protest the tax for 
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the first half year 1939. On April 1, 1940, the Department of 
Taxation issues its entry ordering such property exempt from taxa­
tion. 

Is it permissible for the County Auditor to refund the tax 
paid for the first half year 1939 to the tax payer and is it permis­
sible to remit the tax for the last half year 1939 ?" 

Applications for exemption of property from taxation are filed under 

authority of Section 5616, General Code, which is as follows: 

"Any person, board or officer authorized by this act to file 
complaints with the county board of revision may complain to 
the tax commission of Ohio at any time prior to the thirty-first 
day of December in any year, of the determination of a county 
auditor respecting the liability of any property to taxation in that 
year, or its exemption therefrom. The commission shall hear such 
complaint and determine whether the proprrty complained of is 
subject to taxation and certify its findings to the county auditor, 
who shall correct the tax list and duplicate accordingly." 

The application filed under authority of this section is, as provided therein, 

for a determination respecting the liability of the property in question to 

taxation in that year. The auditor is required, upon receipt of a certificate 

of the findings of the Board of Tax Appeals, to correct the tax list and dup­

licate accordingly. The facts stated in your inquiry show that the application 

of the taxpayer was filed in 1939. Accordingly, the exemption, if allowed, 

would be an exemption for 1939 taxes regardless of when the finding of the 

Board of Tax Appeals would be made. In your case the determination was 

made on April 1, 1940. Upon receipt of a certificate of such finding, it was 

the duty of the county auditor to "correct the tax list and duplicate accord­

ingly." With the tax list thus corrected, there would of course no longer 

be any tax assessed against the property for 1939. 

While the legislature under authority of Section 2 of Article XII of 

the Constitution of the State of Ohio has passed numerous acts whereby 

real property owned by certain types of institutions has been exempted from 

taxation, it has also enacted Section 5616, General Code, providing the 

means for having such properties placed upon the list of exempted properties. 

The mere fact that an institution is entitled to have its property placed upon 

the list of exempted properties does not ipso facto prevent such institution 

from paying taxes if it chooses. So long as property is listed on the tax list 

and duplicate, taxes are rightfully assessed and may be paid by the taxpayer. 

Furthermore, ownership alone does not necessarily determine the right of 
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property to be exempted from taxation. Section 2 of Article XII provides 

that "general laws may be passed to exempt burying grounds, public school 

houses, houses used exclusively for public worship, institutions used exclu­

sively for charitable purposes, and public property used exclusively for any 

public purpose." In Jones, Treas., v. Conn, 116 0. S., 1, the following rule 

is stated in the syllabus : 

"Under Section 2 of Article XII of the Constitution of Ohio, 
in its present form, the personal property belonging to an institution 
of public charity is exempt from taxation only when used ex­
clusively for charitable purposes, and, if such personal property is 
invested for financial purposes during the period before the charity 
was being dispensed by the institution, it is not exempt from taxa­
tion during such period." 

It thus appears that until the Board of Tax Appeals has determined the 

property to be exempt from taxation and certified its findings to the county 

auditor, the auditor is obliged to have the property listed on the tax list and 

duplicate and the treasurer is justified in receiving tax payments made in 

accordance with Sections 2649 and 2653, General Code. 

In the situation you have suggested, the taxpayer is chargeable with a 

knowledge of all the facts. The only question is whether or not he is en­

titled to have the property in question exempted from taxation. This is a 

question of law. The taxpayer had his option of either submitting his ques­

tion to the Board of Tax Appeals and awaiting a decision or voluntarily 

paying the tax. The Supreme Court so held in the case of Mays v. Cincin­

nati, 1 0. S., 268, wherein Judge Ranney on p~ge 275 quoted with approval 

from the case of Brisbane v. Dacres, 5 Taunt, R., 143, in part as follows: 

"I think that by submitting to the demand, he that pays the 
money gives it to the person to whom he pays it, and makes it his, 
and closes the transaction between them. He who receives it has a 
right to consider it as his without dispute; he spends it in confi­
dence that it is his; and it would be most mischievous and un­
just, if he who has acquiesced in the right, by such voluntary pay­
ment, should be at liberty, at any time within the statute of limi­
tation, to rip up the matter, and recover back the money." 

In Ohio it is well established that voluntary payments, particularly 

when made under a mistake of law, cannot be recovered. This was the hold­

ing in Mays v. Cincinnati, supra. In Whitbeck, Treas., v. Minch, 48 0. S., 

210, the court said: 

"A party who pays an illegal assessment upon his property, 
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cannot recover it back in a suit against the treasurer, unless the 
payment was an involuntary one." 

The third branch of the syllabus in State, ex rel. Pulskamp, v. Commission­

ers_. 119 0. S., 504, reads in part: 

"Where one claims to have paid an illegal assessment, he can 
not recover the amount so paid unless the payment was an involun­
tary one. A simple protest against the validity of the assessment is, 
even coupled with notice to the treasurer that the taxpayer will 
institute legal proceedings to recover back, not sufficient, but it 
must appear that payment was necessary in order to avoid the legal 
steps incident to tax collection." 

The rule stated in Cooley on Taxation, Volume III, 4th Ed., page 

2561, section 1282,, and supported by the citation of many authorities is: 

"It is well settled that if the payment of a tax is a voluntary 
payment, it cannot be recovered back." 

In Pomeroy's Eq. Jur., 4th Ed., 1740, section 851, the following appears: 

"It is well settled at law, and the rule has been followed in 
equity, that money paid under a mistake of law with respect to the 
liability to make payment, but with full knowledge, or with means 
of obtaining knowledge, of all the circumstances, cannot be re­
covered back." 

Applying these principles to the facts you have presented, it appears 

that the taxpayer having voluntarily paid the first half of 1939 taxes under 

a mistake of law, the county auditor has no authority to authorize a refund 

of such payment. 

The second part of your question concerns the right to remit the last 

half of 1939 taxes when the first half has been paid. The complaint as to 

the 1939 assessment haying been filed prior to the thirty-first day of De­

cember, 1939, the Board of Ta,-.,:: Appeals had the right to determine the li­

ability of the property "to taxation in that year, or its exemption there­

from." The Board of Tax Appeals having once acquired jurisdiction, re­

tained its jurisdiction until a final determination was made. After having 

heard the complaint and determined that the property was exempt from 

taxation for 1939, it was the duty of the Board of Tax Appeals to certify 

its findings to the county auditor, who, as provided in Section 5616, General 

Code, "shall correct the tax list and duplicate accordingly." The correction 

required consisted of striking the exempted property from the tax list and 
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duplicate and adding the same to the list of exempted property. The effect 

of this correction was to remit all unpaid taxes for the year in question. 

Answering your question specifically, it is my opinion that when a tax­

payer files an application for exemption of property from taxation as pro­

vided in Section 5616, General Code, and thereafter, but before determina­

tion of his application by the Board of Tax Appeals, pays the first half of 

the taxes assessed against the property sought to be exempted, such payment 

is a voluntary payment made under a mistake of law and cannot be refunded 

to the taxpayer. In the event the application of the taxpayer is granted, the 

county auditor, upon receipt of a certificate of the findings of the Board of 

Tax Appeals, shall correct the tax list and duplicate by striking such ex­

empted property therefrom and adding the same to the list of exempted prop­

erties. Such portion of the tax assessed against the exempted property for 

that year which remains unpaid is thereupon remitted. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 




