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OPINION NO. 81-040 

Syllabus: 

l. 	 A board of county commissioners may hire a legislative analyst 
pursuant to R.C. 9,36 to assist in the fiscal and managerial 
operations of the county. 

2. · A board of county commissioners may hire a legislative analyst 
pursuant to R.C. 305.13 to perform any function which the county 
commissioners may require to assist them in carrying out their 
statutory responsibilities. (1937 Op. Att'y Gen. No. 134, vol. I, p. 
179 overruled.) 

3. 	 Expenditures for the compensation and expenses of a legislative 
agent are valid if such expenditures are connected with duties of 
the agent which are authorized by statute. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: Wllllam J, Brown, Attorney General, July 14, 1981 

I have before me your request for my opinion concerning the employment of a 
legislative lobbyist by a board of county commissioners. In particular, you ask 
whether the county commissioners have the authority to hire such an individual. 

As a preliminary matter, it is necessary to address the issue of terminology. 
Your lettl:!r refers to the position in question as that of a "lobbyist," while the 
county commissioners have chosen the job title of "legislative analyst." The exact 
job title is, of course, of minor importance to the resolution of your question. 
However, it is important to note at the outset that the job description furnished by 
your office includes lobbying as just one of a variety of duties to be performed by 
the individual holding the position. Therefore, although this opinion will focus on 
what I understand to be your primary concern-the authority of a county to employ 
persons who serve lobbying functions-I have chosen to use the more encompassing 
term of "legislative analyst" when referring to the position in question. 

The 1·egistration of lobbyists and their employers and the disclosure of certain 
lobbying expenditures is required by R.C. 101.70-. 77. These statutes use the term 
"legislative agent," rather than "lobbyist." Under R.C. 10l.70(F), a "legislative 
agent" is defined as "any individual who is engaged during at least a portion of his 
time to influence legislation as one of his main purposes." To "[i] nfluence means to 
promote, advocate, or oppose the ;:,assage, defeat, or executive approval or veto of 
any legislation by direct communication with any member of the general assembly, 
the governor, a member of the governor's staff, or the director of any department 
listed in section 121.02 of the Revised Code." R.C. 101.70(E). R.C. 101.70(G) 



2-161 1981 OPINIONS OAG 81-040 

indicates that a legislative agent may be employed by another person for the 
purpose of influencing legislation. "Person" is defined in R.C. 101.70(A) to include 
"any county, township, municipal corporation, school district, or any other political 
subdivision of the state" (emphasis added). Thus, the General Assembly, when it 
enacted R.C. 101. 70-. 77, clearly assumed that counties would be among those 
entities which could employ an individual whose function would be to "promote, 
advocate or oppose the passage, defeat or executive approval or veto of any 
legislation" and, accordingly, made provisions for the registration of such county­
employed agents. R.C. 101.72. 

The statutes discussed above permit lobbying in Ohio, with some minimal 
regulation. It is apparent from this acceptance of lobbying activities that the Ohio 
legislature views the process as a legitimate activity. This view was shared by the 
Ohio Supreme Court in Bi elow v. Brumle , 138 Ohio St. 574, 593, 37 N.E.2d 584, 
594 (1941), wherein the court state t at t here is nothing immoral or disgraceful 
in accepting pay to influence in a legitimate manner the deliberations of a 
legislative body." Thus, both statutory and case law make clear that, in Ohio, 
lobbying is a lawful activity which is generally available to any person who desires 
to influence legislation and who has the necessary authority to do so. More 
importantly, the statutes which regulate lobbying show recognition on the part of 
the General Assembly that lobbying may be undertaken by a county employee. 

Although a private individual may participate in lobbying without a specific 
grant of authority by statute, the same is not true of county officials. A board of 
county commissioners has only those powers expressly granted by statute or 
necessarily implied therefrom. State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 115 
N.E. 571 (1916). The fact that the legislature considered the possibility of 
employment of a "legislative agent" by counties and did not prohibit such activity 
does not, of course, act as an authorization for a county to hire a legislative 
analyst who performs a lobbying function. A separate grant of the power to hire 
such an individual must be found before the county can act. 

I am aware of two possible sources of authority for the employment of a 
legislative analyst: R.C. 9.36 and R.C. 305.13. R.C. 9.36 permits the board of 
county commissioners to "contract for the services of fiscal and management 
consultants to aid it in the execution of its powers and duties." As I noted in 1977 
Op. Att'y Gen. No. 77-098, the enactment of R.C. 9.36 seems to have been a 
legislative response to the conclusion of 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-065 that a 
board of county commissioners did not have the authority to contract for 
consultant services. 

The term "fiscal and management consultant" has not been defined by the 
General Assembly nor has the meaning of this term been addressed by any court. 
As was discussed in 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-021, "the exact meaning of 'fiscal 
and management' consultant is not yet clearly delineated." In the absence of any 
clear legislative or judicial definition of a statutory term, the next step is to look 
at the plain meaning of the language in question. Baker v. Powhatan Mining Co., 
146 Ohio St. 600, 67 N.E.2d 714 (1946). The term "fiscal" clearly relates to financial 
concerns. "Management" may be defined as "the act, art or manner of managing, 
or handling, controlling, directing, etc." and "consultant" as "an expert who is 
called on for professional or technical advice or opinion." Webster's New World 
Dictionary 305, 859 (2d college ed. 1978). Thus, a fiscal and management 
consultant, for purposes ot' R.C. 9.36, is one whose skill and expertise in financial 
and administrative matters are applied to the operation of county government. 

At least some of the duties of a legislative analyst set forth in the job 
description which you have provided clearly fall within the concept of a fiscal and 
management consultant. The job description provides for the analyst to inform 
county officials of legislation which affect:"l county rights and obligations. In 
addition, the analyst is to assist the county in preparing for the impact of bills 
voted into law. The county commissioners might reasonably conclude that county 
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government would be improved if they could anticipate changes in the law. By 
knowing what would be required of it in the future, a county could ensure an 
adequate budget to cover all its responsibilities and could adjust its operations to 
conform with changes in the statutory authority of the county, By the terms of the 
job description, the legislative analyst is to act as a conduit for the passage of 
information between the county and the state legislature, seeking to inform 
legislators of the problems faced by counties and the impact of proposed legislation 
on those counties. To the extent that the duties of a legislative analyst are 
designed to help the county organize its finances and operations to meet changes in 
state law and to attempt to alleviate county problems by bringing them to the 
attention of the state legislature, I conclude that a legislative analyst does qualify 
as a fiscal or management consultant. A county does, therefore, have the authority 
to contract for the services of a legislative analyst for the purposes authorized by 
R.C. 9.36. 

An additional source of authority for obtaining the services of a legislative 
analyst is contained in R.C. 305.13, which provides that the county commissioners 
may appoint a full-time clerk "and such necessary assistants as the board deems 
necessary. Such clet•k shall erform the duties re uired by sections 305.10 and 
305.11 of the Revised <.:o e an y t e oar emp as1s added). The language "by 
the board," then codified in G.C. 2409, was analyzed by the Court of Appeals of 
Cuyahoga County in State ex rel. S ira v. Board of Commissioners, 32 Ohio App. 
382,-168 N.E. 210 (1929 • The court noted, at 32 Ohio App. 387, 168 N.E. 212, that 
this phr!!se had been included in the statute in order to allow the county 
commissioners "to add to the duties imposed upon the clerk and his assistants by 
law, and· thus assist the commissioners to more efficiently perform their duties." 
Therefore, under this language, the clerk is not limited to the performance of 
duties specified by statute but, ".'ather, may also carry out those obligations, 
imposed by the county commissioners, which assist the commissioners in the 
efficient performance of their responsibilities. The county commissioners could 
reasonably conclude that a legislative analyst would aid the county commissioners 
in managing the operations of the county. The analyst would, therefore, be 
"assist[ing] tt,e commissioners to more efficiently perform their duties." An 
individual employed under this section could perform any function which the 
commissioners may lawfully require to assist them in their duties. There is nothing 
in the job description furnished by your office which is inconsistent with the 
statutory authorization of R.C. 305.13. 

In 1937 Op. Att'y Gen. No. 134, vol. I, p. 179, a prio.- Attorney General 
concluded that a board of county commissioners could not appoint an assistant 
clerk whose duties would include conferring with legislators. This conclusion was 
based on the assumption that a clerk and his assistants would "perform only such 
duties as are delegated to the clerk by statute." 1937 Op. No. 134 at p. 181. This 
reasoning renders the "by the board" language of R.C. 305.13 (then G.C. 2409) 
meaningless. It is a well-settled rule of statutory construction that each portion of 
a statute should be given meaning whenever possible. " '[Al construction should be 
avoided which will render a part of the statutory law inoperative, meaningless, 
nugatory, purposeless, unnecessary or useless unless such a construction is 
manifestly required.'" State v. Smith, 66 Ohio L. Abs. 170, 173, ll6 N.E.2d 451, 454 
(C.P. Butler County 1953) (quoting 37 0. Jur. 617, Sec. 341). The reasoning of 1937 
Op. No. 134 violates this principle. Moreover, the conclusion of 1937 Op. No. 134 
directly contradicts the previously discussed holding of State ex rel. Spira. For 
these reasons, the conclusion of 1937 Op. Att'y Gen. No. 134, p. 179 1s inaccurate 
and must be overruled. 

From the foregoing, it is obvious that a board of county commissioners may 
contract with a legislative analyst pursuant to R.C. 9.36 to provide fiscal or 
management consulting services, and may employ a legislative analyst pursuant to 
R.C. 305.13 to assist the commissioners in the performance of their duties. This 
statutory authority is, of course, subject to the general limitation derived from 
Ohio Const. art. VIII, §§4, 6 that public funds may be expended only in furtherance 
of a public purpose. Kc,hler v. Powell, 115 Ohio St. 418, 154 N.E. 340 (1926). 
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There is clearly a public purpose for the payment of compensation to an 
individual employed as a legislative analyst pu:suant to R.C. 9.36 or R.C. 305.13. 
The General Assembly, in enacting those statutes, made a determination that it is 
in the public interest to permit counties to contract for the services of fiscal and 
management consultants and to hire personnel to assist the county commissioners 
in performing their duties. In the face of such a clear grant of authority, the issue 
of public purpose cannot be questioned. 

In addition to compensation, a county is also authorized to provide its 
employees with traveling expenses when such expenses are connected with 
statutory duties and reasonably necessary to the performance of those duties. See, 
~· State v. McKelve~, 12 Ohio St. 2d 92, 93, 232 N.E.2d 391, 391 (1967) ("county 
travel expense money 1s to be paid only to county officials, their deputies and 
employees, actuall:, ;·..curring authorized travel expense •.•"); 1970 Op. Att'y Gen. 
No. 70-149 ("employees can lawfully be reimbursed for travel incurred 
while•••engaged in legitimate purposes •.•"). Therefore, a legislative lobbyist 
may be reimbursed for those expenses which are related to travel in furtherance of 
county business. 

Whether the wide variety of expenses which migh'. be incurred by a legisJgtive 
analyst, other than those directly related to travel, may !:>~ reimburseG in 
conformance with the public purpose doctrine is largely a question of fact. The key 
inquiry of course, is whether the particular expenditure in question is connected 
with the duties of a legislative agent which are authorized by statute. Such a 
determination is largely dependent on the resolution of issues of fact and is not, 
therefore, the proper subject for an opinion of the Attorney General. Such 
que~tions are better left to the authority of local officials who are more familiar 
with the facts of each particular case and can apply those facts within the confines 
of the statutory authorization and the public purpose doctrine. 

Therefore, 't is my opinion, and you are advised, that: 

I. 	 A board of county commissioners may hire a legislative analyst 
pursuant to R.C. 9.36 to assist in the fiscal and managerial 
operations of the county. 

2. 	 A board of county commissioners may hire a legislative analyst 
pursuant to R.C. 305,13 to perform any function which the county 
commissioners may require to assist them in carrying out their 
statutory responsibilities. (1937 Op. Att'y Gen. No. 134, vol. I, p. 
179 overruled.) 

3. 	 Expenditures for the compensation and expenses of a legislative 
agent are valid if such expenditures are connected with duties of 
the agent which are authorized by statute. 
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