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OPINION NO. 2007-043
Syllabus:

L A board of township trustees may donate money to a local school
district only if the board has statutory authority to make a donation
and the township has funds that are available for that purpose. Exist-
ing statutes do not provide general authority for a board of township
trustees to donate money to a local school district. However, a board
of township trustees may expend money under R.C. 505.57 (paying
lodging excise tax proceeds to a local school district that contains a
tax exempt state-owned lodge if the existence of the lodge creates a
serious financial burden on the district) and R.C. 505.70(A) (cooper-
ating in establishing and operating a federal program) or under other
statutes authorizing expenditures that may benefit a local school
district.

2 R.C. 505.707 does not authorize a board of township trustees to
make donations to local school districts or other governmental
bodies.

To: Paul J. Gains, Mahoning County Prosecuting Attorney, Youngstown,
Ohio
By: Marc Dann, Attorney General, December 13, 2007

We have received your request for an opinion concerning the fiscal powers

of a board of township trustees. You have asked whether a board of township trust-
ees has the ability to donate money to a local school district.

For the reasons set forth below, we conclude that a board of township trust-
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ees may donate money to a local school district only if the board has statutory
authority to make a donation and the township has funds that are available for that
purpose. Existing statutes do not provide general authority for a board of township
trustees to donate money to a local school district. However, a board of township
trustees may expend money under R.C. 505.57 (paying lodging excise tax proceeds
to a local school district that contains a tax exempt state-owned lodge if the exis-
tence of the lodge creates a serious financial burden on the district) and R.C.
505.70(A) (cooperating in establishing and operating a federal program) or under
other statutes authorizing expenditures that may benefit a local school district. R.C.
505.707 does not authorize a board of township trustees to make donations to local
school districts or other governmental bodies.

Authority of a Township to Make Donations of Public Funds

As stated in your request letter, townships and their activities are governed
by the provisions of Title 5 of the Ohio Revised Code. Boards of township trustees
may exercise only the powers expressly conferred by statute and the powers that
must necessarily be implied from those express powers to enable the trustees to
perform the duties imposed upon them. Trustees of New London Township v. Miner,
26 Ohio St. 452, 456 (1875); Hopple v. Trustees of Brown Township, 13 Ohio St.
311, 324 (1862).!

Further, moneys held by a township are public funds and are governed by
the principle that public funds are held in trust for the benefit of the public. Public
funds may be expended only by clear authority of law and in accordance with ap-
plicable statutes. See State ex rel. Smith v. Maharry, 97 Ohio St. 272, 119 N.E. 822
(1918) (syllabus, paragraph 1) (‘‘[a]ll public property and public moneys ... consti-
tute a public trust fund .... Said trust fund can be disbursed only by clear authority of
law’”); 2002 Op. Att’y Gen. No. 2002-031, at 2-206 to 2-207. Any doubt as to the
authority to expend public funds must be resolved in favor of the public and against
the grant of authority to make the expenditure. State ex rel. A. Bentley & Sons Co. v.
Pierce, 96 Ohio St. 44, 117 N.E. 6 (1917) (syllabus, paragraph 3); State ex rel.
Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 99, 115 N.E. 571 (1916); 2007 Op. Att’y Gen.
No. 2007-036; 2002 Op. Att’y Gen. No. 2002-031, at 2-207.

In addition, the donation of public money is limited by the fact that the use
of certain funds is restricted by statute or constitution. Donations may be made only
from funds that are available to be expended as donations in particular
circumstances. See, e.g., Ohio Const. art. XII, § 5; R.C. 5705.09; R.C. 5705.10;
2006 Op. Att’y Gen. No. 2006-009, at 2-78 to 2-80; 2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-
047; 2002 Op. Att’y Gen. No. 2002-031, at 2-207 n.2.

Therefore, a board of township trustees may make a donation of public

! Townships are granted statutory authority to adopt a limited home rule govern-
ment under R.C. Chapter 504. This opinion does not consider the powers of a town-
ship that has adopted a limited home rule government. See, e.g., R.C. 504.04; 2007
Op. Att’y Gen. No. 2007-036, slip op. at 9 n.10; 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-
042.
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funds only pursuant to clear statutory authority and with funds that are available for
that purpose. See generally 2007 Op. Att’y Gen. No. 2007-036 (syllabus, paragraph
3) (“‘[a] township may donate public money to the board of health of a general
health district only if the township has statutory authority, either express or neces-
sarily implied, to make such a donation’”); 2002 Op. Att’y Gen. No. 2002-031 (syl-
labus, paragraph 1) (“‘[a] county or township may donate public money to a charity,
community group, nonprofit corporation, community social event, or community
cultural event only if the county or township has statutory authority, either express
or necessarily implied, to make such a donation. Any such donation must be made
in compliance with applicable law’’); 1988 Op. Att’y Gen. No. 88-018 (syllabus) (a
county has no authority to deposit sales and use tax proceeds into a revenue sharing
fund from which moneys are distributed, according to a stated formula of entitle-
ment, to townships and municipalities within the county).

Authority of a Township to Make Donations to a Local School District

Our research has disclosed no statute that provides general authority for a
board of township trustees to donate money to a local school district. However,
R.C. 505.57 does authorize a board of township trustees to pay lodging excise tax
proceeds to a school district that contains a tax exempt state-owned lodge if the ex-
istence of the lodge creates a serious financial burden on the district.

In addition, R.C. 505.70(A) authorizes the trustees of any township to ‘par-
ticipate in, give financial assistance to, and cooperate with other agencies or
organizations, either private or governmental, in establishing and operating any
federal program enacted by the congress of the United States,’” and for this purpose
to adopt any procedures and take any action not prohibited by the Ohio Constitution
and not in conflict with Ohio laws. Under this provision, a township may give
financial assistance to a local school district, but only in establishing and operating
a federal program. See also 1987 Op. Att’y Gen. No. 87-051.

Other statutes authorize townships to take action that may benefit other pub-
lic bodies, including local school districts, in various manners.? For example, R.C.
505.10(A)(2)(a) permits a township with property that is unneeded, obsolete, or
unfit for use and is of a value not in excess of $2,5000 to sell the property by private
sale without advertisement or public notification, and R.C. 505.101 permits a town-
ship to enter into a contract for the sale of materials, equipment, or supplies to a po-
litical subdivision without advertising or bidding. See also R.C. 505.108 (sale or

% Certain provisions authorizing a township to take action that may benefit an-
other public body relate to real property rather than public money. For example,
R.C. 505.10(A)(5) states that ‘‘[w]hen a township has title to real property, the
board of township trustees, by resolution, may authorize the transfer and convey-
ance of that property to any other political subdivision of the state upon such terms
as are agreed to between the board and the legislative authority of that political
subdivision.”’
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donation to public agency, nonprofit organization, or tax exempt entity of property
recovered by township police that remains unclaimed). 3

You have asked particularly about R.C. 505.707, which provides express
authority for a township to donate money in certain circumstances, as follows:

A board of township trustees may appropriate from the township
general revenue fund moneys not appropriated for any other purpose to
an organization that the board determines serves a community purpose
and that is exempt from federal taxation under subsection 501(a) and
described in subsection 501(c)(3) of the ‘‘Internal Revenue Code of
1986,”” 100 Stat. 2085, 26 U.S.C. 1, as amended.

This provision authorizes a board of township trustees to donate general revenue
fund moneys to organizations determined to serve a community purpose. However,
by the plain language of the statute, the recipients are limited to organizations that
are included as § 501(c)(3) organizations for purposes of federal income tax.
Governmental bodies are not included in that classification. See 26 U.S.C.A.
§ 501(a), (c)(3) (West Supp. 2007); 2007 Op. Att’y Gen. No. 2007-036, slip op. at
10 (““‘R.C. 505.77 does not ... authorize a township to make donations to other
governmental bodies’’); 2002 Op. Att’y Gen. No. 2002-031. Therefore, R.C.

3 There are other statutes granting townships statutory authority to make dona-
tions or provide favorable treatment in circumstances or for purposes that do not ap-
pear to include local school districts among the authorized recipients. See R.C.
505.10(A)(2)(b) (a township with unneeded, obsolete, or unfit-for-use property of a
value not in excess of $2,5000 may donate it to an eligible nonprofit organization);
R.C. 505.102 (a board of township trustees may sell, lease, or transfer real property
to a nonprofit senior citizens’ organization); R.C. 505.58 (“‘[a] board of township
trustees may expend money from the general fund to make contributions to conven-
tion and visitors’ bureaus operating within the county in which the township is lo-
cated’”); R.C. 505.70(B) (a board of township trustees may give financial assistance
to public and nonprofit private agencies in establishing and operating programs to
provide necessary social services to meet the needs of older persons); R.C. 505.701
(a board of township trustees may give financial or other assistance to a community
improvement corporation to defray its administrative expenses and may purchase
real property for the community improvement corporation); R.C. 505.702 (a board
of township trustees may appropriate money for neighborhood crime watch
programs); R.C. 505.703 (a board of township trustees may appropriate money to a
county office of economic development); R.C. 505.704 (a board of township trust-
ees may participate in and make contributions to a nonprofit corporation that
consists of units of government and is established for the purpose of regional
cooperation and improvement); R.C. 505.705 (a board of township trustees may ap-
propriate money to another political subdivision with authority to provide the town-
ship with water or sewer services); R.C. 505.80 (a board of township trustees may
appropriate money to be expended by joint agreement with one or more other polit-
ical subdivisions for the public purpose of encouraging economic development of
the township or area through promotion of tourism).
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505.707 does not authorize a board of township trustees to make donations to local
school districts or other governmental bodies.

1.

Conclusions

For the reasons discussed above, it is my opinion and you are advised as
follows:

A board of township trustees may donate money to a local school
district only if the board has statutory authority to make a donation
and the township has funds that are available for that purpose. Exist-
ing statutes do not provide general authority for a board of township
trustees to donate money to a local school district. However, a board
of township trustees may expend money under R.C. 505.57 (paying
lodging excise tax proceeds to a local school district that contains a
tax exempt state-owned lodge if the existence of the lodge creates a
serious financial burden on the district) and R.C. 505.70(A) (cooper-
ating in establishing and operating a federal program) or under other
statutes authorizing expenditures that may benefit a local school
district.

R.C. 505.707 does not authorize a board of township trustees to
make donations to local school districts or other governmental
bodies.
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