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OPINION NO. 88-028 

Syllabus: 

I. 	 Employees of a public library established pursuant to R.C. 
Chapter 3375 are eligible to participate in the deferred 
compensation program promulgated and administered by the Ohio 
Public Employees Deferred Compensation Board under R.C. 
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145.71-.73, or in any additional deferred compensation program 
that may be offered by the board of library trustees of a public 
library district under R.C. 145.74, or both. 

2. 	 A deferred compensation program offered by the board of library 
trustees of a public library district to its employees under R.C. 
145.74 is not subject to approval by the Public Employees 
Retirement Board. 

To: Steve C. Shuff, Seneca County Prosecuting Attorney, Tiffin, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, April 21, 1988 

You have requested my opinion regarding the eligibility of employees of a 
public library established under R.C. Chapter 3375, who, pursuant to the terms of 
R.C. 3375.411, are contributing members of the Public Employees Retirement 
System (PERS), to participate in either the deferred compensation program operated 
and administered by the Ohio Public Employees Deferred Compensation Board under 
R.C. 145.71-.73, or other such program that may be offered under R.C. 145.74. R.C. 
3375.411, the terms of which have prompted your request, reads as follows: 

A board of library trustees of a free public library, appointed 
pursuant to the provisions of sections 3375.06, 3375.08, 3375.12, 
3375.15 and 3375.22 of the Revised Code, which has not less than 
seventy-five full-time employees, and which, prior to September 16, 
1943, was providing for retirement of the employees of such library 
with annuities, insurance, or other provisions, under authority granted 
by former section 7889 of the General Code, may provide such 
retirement, Insurance, or other provisions in the same manner 
authorized by former section 7889 of the General Code, as follows: the 
library board of such library which has appropriated and paid the 
board's portion provided in such system or plan, may continue to 
appropriate and pay the board's portion provided in such system or plan 
out of the funds received to the credit of such board by taxation or 
otherwise. · Each employee of such library who is to be Included In a 
system of retirement shall contribute to the retirement fund not less 
than four per cent per annum of his salary from the time of his 
eligibility to join the retirement system to the time of his retirement. 
If a grour insurance plan is installed by any library, not less than fifty 
per cent _: the cost of such insurance shall be borne by the employees 
Included In such plan. 

Provided, any employee whose employment by said library began 
on or after September 16, 1943, may exempt himself from inclusion in 
such retirement system, or withdraw from such retirement system. 
Upon such exemption or withdrawal, such person shall become a 
member of the public employees retirement system in accordance with 
sections 145.02, 145.03 and 145.28 of the Revised Code respectively. 
All employees appointed for the first time on and after January l, 
1956, shall, for retirement purposes, be eligible only for membership in 
the public employees retirement system as provided in section 145.01 to 
145.57, inclusive, of the Revised Code. 

A library board which provides for the retirement of its 
employees with annuities, insurance, or other provisions under the 
authority granted by this section may, pursuant to a board resolution 
adopted within thirty days after the effective date of this section, 
terminate such retirement plan .. Upon the effective date of, such 
termination, which is specified in the resolution, each employee 
covered by such retirement plan shall become a member of the public 
employees retirement system. (Emphasis added.) 

Specifically, you wish to know whether the foregoing emphasized language of R.C. 
3375.411 operates to prohibit the public library employees referred to therein from 
participating in the state deferred compensation program established under R.C. 
145.71-.73, or another such program that may be offered under R.C. 145.74. 
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Pursuant to R.C. 145.72, the Ohio Public Employees Deferred Compensation 
Board has been created "as a separate legal entity for the purpose of administering a 
deferred compensation system for all eligible employees." (Emphasis added.) 
Accordingly, R.C. 145.73 further provides that the Ohio Public Employees Deferred 
Compensation Board shall "initiate, plan, expedite, and, subject to an appropriate 
assurance of the approval of the internal revenue service, promulgate and offer to 
all eligible employees, and thereafter administer on behalf of all participating 
employees and continuing members, and alter as required, a program for deferral of 
compensation." R.C. 145.73(A). An "[e]ligible employee" is defined in R.C. 
145.71(A) as including, inter alia, "any public employee as defined in division (A) of 
section 145.01 of the Revised Code." In turn, R.C. 145.0I(A) defines the term 
"[p]ublic employee," as used in R.C. Chapter 145, and includes thereunder any person 
"employed and paid in whole or in part by ... any [public library]." Thus, employees of 
a public library are "[e]ligible employee[s]," as defined in R.C. 145.71(A), and are 
thereby entitled to participate in the deferred compensation program promulgated 
and offered by the Ohio Public Employees Deferred Compensation Board under R.C. 
145.73(A). 

R.C. 145.73(E) further states that R.C. 145.73 does not otherwise limit the 
authority of the political subdivisions and public entities specified therein, including, 
inter alia, a public library, to "provide separate authorized plans or programs for 
deferring compensation of their officers and employees in addition to the program 
for the deferral of compensation offered by the [Ohio Public Employees Deferred 
Compensation Board]." R.C. 145.74 addresses specifically the provision of such 
separate deferred compensation plans or programs. R.C. l45.74(B) states, in part, as 
follows: 

In addition to the program of deferred compensation that may be 
offered under sections 145.71 to 145.73 of the Revised Code, a 
governing board may offer to all of the officers and employees of 
the government unit not to exceed two additional programs for 
deferral of compensation designed for favorable tax treatment of the 
compensation so deferred. Any such program shall include a 
reasonable number of options to the officer or employee for the 
investment of the deferred funds, including annuities, variable 
annuities, regulated investment trusts, or other forms of investment 
approved by the governing board, that will assure the desired tax 
treatment of the funds. (Emphasis added.) 

R.C. 145.7·~ also defines the terms "[g]overnment unit," and "[g]overning board," as 
used therein, as follows: 

(A) "Government unit" means a county, township, park district of 
any kind, conservancy district, sanitary district, health district, public 
library district, or county law library. 

(B) "Governing board" means, in the case of the county, the board 
of county commissioners; in the case of a township, the board of 
township trustees; in the case of a park district, the board of park 
commissioners; in the case of a conservancy district, the district's 
board of directors; in the case of a sanitary district, the district's 
board of directors; in the case of a health district, t!ie board of health; 
in the case of a public library. district, the board of library trustees; 
and in the case of a county law library, the board of trustees of the law 
library association. (Emphasis added.) 

Thus, under R.C. 145.74 the board of library trustees of a public library district may, 
in addition to the deferred compensation program offered under R.C. 145.71-.73, 
establish up to two deferred compensation programs for public library district 
employees. 

It is apparent, therefore, that employees of a public library are entitled to 
participate either in the deferred compensation program promulgated and 
administered by the Ohio Public Employees Deferred Compensation Board under 
R.C. 145.71-.73, or in any deferred compensation program that may be offered by 
the board of library trustees of a public library district under R.C. 145.74. 
Accordingly, it follows that the language in R.C. 3375.411 that states that all public 
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library employees appointed for the first time on and after January 1, 1956, shall be 
eligible "only for membership in the public employees retirement system as provided 
in section 145.01 to 145.57, Inclusive, of the Revised Code" cannot be interpreted as 
a limitation upon the participation of public library employees in such deferred 
compensation programs. Rather, R.C. 3375.411 states clearly and unambiguously 
that such eligibility limitation Is "for retirement purposes," and does not otherwise 
extend such limitation to other benefit programs for which public library employees 
may be eligible under state law. Cf. R.C. 145.73(0) (stating, in part, that the 
deferred compensation program offered under R.C. 145.'Q "shall be in addition to 
any retirement or any other benefit program provided by law for employees of this 
state"). In R.C. 3375.411, therefore, the General Assembly simply intended to make 
clear that employees of a public library appointed on and after J;1nuary I, 1956, 
would not be eligible for membership in any retirement plan or system, other than 
PERS, that preexisted the date of such employees' appointment. See, e.g., 1951 
Op. Att'y Gen. No. 930, p. 765. 

In a conversation with a member of my staff you have also asked whether a 
deferred compensation program offered under R.C. 145.74 by the board of library 
trustees of a public library district to employees thereof must be approved by PERS. 
There is no provision in R.C. 145.74, or any other statute of which I am aware, 
requiring a deferred compensation program established thereunder to be approved by 
PERS. In the absence of such a statutory requirement, I conclude that such a 
program may be established and offered under R.C. 145.74 without PERS approval 
therefor. 

Accordingly, based upon the foregoing it is my opinion, and you are advised 
that: 

I. Employees of a public library established pursuant to R.C. 
Chapter 3375 are eligible to participate in the deferred 
compensation program promulgated and administered by the Ohio 
Public Employees Deferred Compensation Board under R.C. 
145.71-.73, or in any additional deferred compensation program 
that may be offered by the board of library trustees of a public 
library district under R.C. 145.74, or both. 

2. A deferred compensation program offered by the board of library 
trustees of a public library district to its employees under R.C. 
145.74 is not subject to approval by the Public Employees 
Retirement Board. 




