
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1964 Op. Att’y Gen. No. 64-897 was questioned by 
2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-019. 
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OPINION NO. 897 

Syllabus: 

A member of a board of elections who is employed as a 
secretary by a congressman from tne same district is not pro­
hibited from exercising the duties of both positions, notwith­
standing the fact that that board of elections is required to 
tabulate and count the votes for election of a congressman 
from that district and that the board member's employer is 
seeking re-election. 

To: G. WIiiiam Brokaw, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, March 5, 1964 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Please furnish my office with your
Opinion as to whether the position of Sec­
retary to a Congressman, working in his 
home County, is compatible with being a 
member of the Board of Elections in said 
County. 

"* * * * * * * * *" 
The procedure for filling vacancies of tne county 

boards of election is found in Section 3501.06, Revised 
Code. That section provides that the secretary or state 
shall appoint, on the first day of March in even-numbered 
years, two board members who shall serve for four years.
The members appointed shall have been recommended by the 
party who cast the highest and second highest number of 
votes for the office or governor in the last preceding 
regular state election. In cases where no recommendation 
is made, the secretary of state shall make the appointments. 
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The duties of the boards of election are out­
lined in Section 3501.11, Revised Code. That section 
provides in part as follows: 

"Each board of elections shall exer­
cise by a majority vote all powers granted 
to such board by Title XXXV of the Revised 
Code, shall perform all the duties imposed 
by law, and shall: 

"(K) Review, examine, and certify the 
sufficiency and validity of petitions and 
nomination papers; 

"(L) Receive the returns of elections, 
canvass the returns, make abstracts thereof, 
and transmit such abstracts to the proper 
authorities; 

"(M) Issue certificates of election on 
forms to be prescribed by the secretary of 
state;" 

Other duties of the boards of elections include providing 
of polling places, investigation of irregularities and 
non-performance of duty by election officials. 

Section 3501.15, Revised Code, is directed to the 
eligibility of candidates for elective office to serve as 
election officials. This section reads as follows: 

"No person shall serve as a member, 
clerk, deputy clerk, assistant clerk, or 
employee of the board of elections who is 
a candidate for any office to be filled at 
an election, except the office of delegate 
of alternate to a convention, member of the 
board of directors of a county agricultural 
society, presidential elector, or.a member 
of a party committee. No person who is a 
candidate for an office or position to be 
voted for by the electors of a precinct 
shall serve as a precinct election officer 
in said precinct.'' 

In Opinion No. 1730, Opinions of the Attorney General 
for 1952, page 594, a question was raised as to the compat­
ibility of one being a member of the board of elections 
while holding anothe.r appointive position as a member of 
a board of health of a general health district. In that 
opinion, the following discussion is found at page 599: 

"In the consideration of this question, 
regard must be had to the essential nature 
of our system by which elections are conduct­
ed and supervised. By reference to the stat­
utory provisions already noted herein for the 
appointment of members of election boards, it 
is readily apparent that all of such members 
are representatives of one or the other of 
two major political parties. All of them 
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are, therefore, in po~itions or partisanship
with respect to the election of the candidates 
sponsored by the party which each represents.
To a lesser, and perhaps a more mixed extent, 
the same would be true with respect to the 
•questions and issues' which from time to 
time are submitted to the electorate. Here 
it becomes evident that the General Assembly
has frankly rejected any notion of attempting 
to provide non-partisan, unprejudiced or neu­
tral membership for such boards, and has pro­
vided instead that the partisanship on such 
boards should be equally divided between the 
maJor parties. Purely as a political matter, 
it may be doubted whether any attempt to pro­
vide for membership on such boards on a non­
partisan basis could be successful in a so­
ciety in which political interest is as wide­
spread as it is in our own. In any event, 
it is clear that under our present statutes, 
partisanship on the part of election board 
members is accepted as an essential feature 
of the state election machinery.***" 

As discussed in the 1952 opinion, the composition
of a board of elect1.ons reflects pol:l.tical partisanship, 
and plitical activity -- rather than inhibiting appoint­
ment -- is a recognized basis for appointment. The only
question there can be, then, is whether specific employ­
ment or a member of a board of elections by the holder of 
a political office or a candidate for office, or other em­
ployer, creates a conflict of interest such that one person 
may not simultaneously hold the two positions. 

In Opinion No. 3930, Opinions of the Attorney General 
for 1954, page 307, the then attorney general found that 
an assistant prosecuting attorney who was appointed by a 
prosecuting attorney who was then a candidate for re­
election could not properly discharge his contemporaneous 
duties as a member or a county board or elections. In the 
fact situation involved in Opinion No. 3930, supr~, there 
was a latent conflict as ~etween the-board member~ superior,
the prosecuting attomey, and the board of elections. The 
prosecuting attorney is an ex officio member or the county 
budget commission and is involved In the process of 
appropriating funds for the operation of county boards, 
including the board of elections. This latent conflict, 
coupled with the potential conflict of interests of the 
assistant to a prosecuting attorney who was a current 
candidate for re-election was held sufficient to find 
an incompatibility. 

In this case, there is no such interlocking of in­
terests and potential conflict of interests. Further, 
the position of secretary to a congressman is not an of­
fice created by statute as is the position of assistant 
prosecuting attorney in Ohio under Section 309.06, Re­
vised Code. 

It should be noted that there are three situations 
in which a perscn is not eligible to sit as a member of 
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a county board of elections. These situations are: 

(a) Where one is presently a candidate 
for political office in that county, 

(b) where there is a specific statutory 
prohibition {e.g. members of the governor's
cabinet per Section 121.12, Revised Code), 

{c) where there is a common law incom­
patibility {see State ex rel. v. Gebert, 12 O. 
C.C. (N.S.) 274,275). -

The prohibitions contained in Section 3501.15, supra, 
are based upon the probability of a conflict of interest 
developing, as opposed to mere partisanship. I consider 
the difference between a conflict of interest and partisan­
ship (as these terms are used here) to be that the former 
encompasses a situation in which a person is compelled to 
make a choice between serving one of two or more interests, 
while the latter term connotes an allegience without pre­
senting to an honest adherent a choice. 

In the situation which you have posed, there is a 
possible partisanship but, as a practical matter, there 
is not a conflict of interests. In the absence of con­
flict and, in the absence of existence of statutory in­
hibition or common law incompatibility, there is no pro­
hibition against holding the positions of member of a 
county board of elections and of secretary employed by 
a congressman. 

Therefore, it is my opinion and you are advised 
that a member of a board of elections who is employed 
as a secretary by a congressman from the same district 
is not prohibited from exercising the duties of both 
positions, notwithstanding the fact that that board of 
elections is required to tabulate and count the votes 
for election of a congressman from that district and 
that the board member's employer is seeking re-election. 
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