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SHERIFF - WHEN PERSON ELECTED SHERIFF AT WHICH 

TIME OFFICE HELD BY PERSON DULY APPOINTED BY 

COUNTY COMMISSIONERS-ELECTED PERSON FAILED TO 

QUALIFY-PERSON APPOINTED AND HOLDING OFFICE EN­

TITLED TO CONTINUE AS SHERIFF UNTIL SUCCESSOR 

ELECTED AND QUALIFIED- GENERAL ELECTION, HELD: 

NEXT EVEN NUMBERED YEAR THEREAFTER-SECTION 10 

G. C. 

SYLLABUS: 

When a person elect'ed to the office of sheriff, which office at the time 

of his election is held by a person duly appointed thereto by the county com­

missioners, has failed to qualify for such office, the person so appointed and 

holding such office is entitled to hold the same under the provisions of Sec­

tion 10 of the General Code, until the expiration of the unexpired te_rm to 

which he was appointed and until his successor is elected and qualified, which 

successor must be elected at the general election to be held in the next even 

numbered year thereafter. 

Columbus, Ohio, December 31, 1940. 

Hon. ::Hanning D. \Vebster, Prosecuting Attorney, 
Pomeroy, Ohio. 
Dear Sir: 

This will acknowledge your request for my op1111on, which reads as 
follows: 

"On or about the 15th day of December, 1937, G. B. was 
appointed sheriff of this county by the Board of County Commis­
sioners under section 2828 of the Ohio General Code, to fill a va­
cancy which was created by the resignation of the elected sheriff, 
the appointment being made for the unexpired term, which term 
ends on the first Monday of January, 1941. 

At the general election held on November 5, 1940, D. W. 
was elected sheriff. However D. W. died on December 6, 1940, 
without having qualified for said office. 

Does the death of D. W., sheriff-elect, prior to the time he has 
qualified, create a vacancy which would be filled, on the first 
Monday of January, 1941, by the county commissioners as pro­
vided in section 2828 of the Ohio General Code? 
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Does the death of the sheriff-elect, prior to the time he has 
qualified, create a vacancy by his failure to qualify for such office 
by filing a bond, etc. as provided in sections 282-J. and 2827 of the 
Ohio General Code? 

If not, would G. B., the present appointed sheriff, hold over 
until the next general election or for the full term of four years?" 

Section 2828 of the General Code, which provides for the filling of a 

vacancy in the office of sheriff, reads in part as follows: 

"When the office of sheriff becomes vacant, the county com­
missioners shall appoint a suitable person to fill the vacancy. The 
person so appointed shall give bond, take the oath of office pre­
scribed for the sheriff, and hold the office during the unexpired 
tern1." 

The above statute was under consideration by the Supreme Court of 

Ohio in the case of State, ex rel. Haff, v. Pask, et al., 126 0. S. 633, where­

in it was held: 

"When there is a vacancy in the office of sheriff, and the 
county commissioners duly appoint a person for the unexpired part 
of such vacancy, the appointee is entitled to hold the office under 
Section 10, General Code, until the expiration of such unexpired 
term and until his successor is elected and qualified. (Paragraph 
1 of the syllabus of State, ex rel. Crawford, v. McGregor, 44 Ohio 
St., 628, overruled.)" 

The above case was decided on May 2-J., 1933, at which time section 10 of 

the General Code, referred to therein, read as follows: 

"When an elective office becomes vacant, and is filled by ap­
pointment, such appointee shall hold the office until his successor 
is elected and qualified. Unless otherwise provided by law, such 
successor shall be elected for the unexpired term at the first general 
election for the office which is vacant that occurs more than thirty 
days after the vacancy shall have occurred. This section shall not 
be construed to postpone the time for such election beyond that at 
which it would have been held had no such vacancy occurred, 
nor to affect the official term, or the time for the commencement 
thereof, of any person elected to such office before the occurrence 
of such vacancy." 

Since the above decision, this section was amended ( 117 0. L., page 3-J.6, 

effective August 11, 1937) by inserting immediately before the last sentence 

therein the following: 

"'Vhen an elected candidate has failed to qualify for the office to 
"·hich he has been elected, the off'ice shall be filled as in the case 
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of a vacancy. Until so filled the incumbent officer shall continue 
to hold the office." 

In the instant case, D. \V., the sheriff-elect, died without having quali­

fied for the office to which he was elected. At first blush, the above amend­

ment might seem to induce the conclusion that the office in question will 

become vacant at the expiration of the present term and that, by the language 

thereof, an appointment could be made as in the case of the original vacancy. 

To arrive at this conclusion, however, it is apparent that other parts of the 

statute would have to be disregarded. It is, of course, a fundamental rule of 

statutory construction that effect must be given to the statute as a whole and 

to the several parts thereof as well. In this connection, it is stated in 37 

0. Jur., pages 606 to 610: 

"An act under consideration should be construed in its en­
tirety. That is to say, the entire act should be examined and con­
sidered, and considered as a whole. No provisions or part thereof 
can properly be disregarded in the construction of a statute. To the 
contrary, every part of the statute should be regarded in connec­
tion with the act of which it forms a part, so that all parts should 
be read together. The sense in which particular words, phrases, or 
clauses are used is to be ascertained from a view of the whole stat­
ute, rather than from isolated passages, except, perhaps, when such 
passages reach the entire subject-matter of the controversy." 

Obviously, the first sentence of this section, to wit, "when an elective office 

becomes vacant, and is filled by appointment, such appointee shall hold of­

fice until his successor is elected and qualified," which is unchanged in its 

amended form, must be likewise considered. If a conflict exists between 

certain parts of a statute, an attempt, of course, should be made to har­

monize and reconcile them. A construction of' a statute which destroys its 

consistency is to be avoided at all times. 

On this point, it is declared in 37 0. Jur., page 622: 

" •~ '* ,:, The statute should, if possible, be so construed that 
its different parts are in hannony so as to render it a consistent 
and harmonious whole in subserviency to a common policy. These 
rules are based upon the presumption, or inference, that the legis­
lature intended to be consistent and harmonious in the making of 
la"'s." 

As stated above, if the ccnclusion herein reached were to the effect that 

the office of sheriff in your county will become vacant on the first Monday 

in January of next year and that an appointment could then be made to fill 
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said vacancy, such conclusion would in fact render nugatory the language 

of the statute contained in the first sentence thereof and would be in dis­

regard of the rules of construction above set forth. 

Particular note should be given to the provision that "such appointee 

shall hold office until his successor is elected and qualified." In other words, 

the successor must be both elected and qualified to terminate the tenure of 

an appointee to an elective office. 

In the light of this, I am constrained to the view that the amendatory 

language of Section 10, supra, can be applicable only to a case where the 

incumbent has been elected rather than appointed to the office which he oc­

cupies. In other words, if, for example in the instant case, G. B. were the 

sheriff by virtue of' having been elected in 1936, his successor could be ap­

pointed in the manner provided in Section 2828, General Code, because of 

the death of D. W. and his resultant inability to qualify. 

In reaching this conclusion, force is not only given to that part of Sec­

tion 10, General Code, which was added at the time of the amendment, but 

also to the first sentence thereof, and in addition thereto would be consistent 

with the provisions of Sect;ons 7 and 8, General Code, which are respectively 

as follows: 

Section 7. 

"A person elected or appointed to an office who is required by 
law to give a bond or security previous to the performance of the 
duties imposed on him by his office, who refuses or neglects to give 
such bond or furnish such security, within the time and in the 
manner prescribed by law, and in all respects to qualify himself 
for the performance of' such duties, shall be deemed to have refused 
to accept the office to which he was elected or appointed, and such 
office shall be considered vacant and be filled as provided by law." 

Section 8. 

"A person holding an office of public trust shall continue 
therein until his successor is elected or appointed and qualified, 
unless otherwise provided in the constitution or laws." 

It is significant to note that both of these ~ections contemplate persons 

"elected or appointed and qualified," whereas the first sentence of' Section 

10, supra, specifically provides that an appointee to a vacant elective office 

shall hold office until his successor is "elected and qualified." 

In connection with the question here under consideration, reference 
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should be made to the case of State, ex rel. Kopp, v. Blackburn, 132 0. S., 

421. While that case was decided on facts dissimilar to those in the instant 

case, nevertheless the court clearly recognized the distinction made in the 

statutes between a person elected to office and a person appointed to fill a 

vacancy in an elective office. In that case it was held: 

"A person elected to the office of Clerk of the Court of Com­
mon Pleas continues to hold such office by virtue of Section 8, 
General Code, until his successor is elected or appointed and quali­
fied, while a person appointed to fill a vacancy therein continues 
to hold such office by virtue of Section 10, General Code, until his 
successor is elected and qualified." 

I come now to the question of• whether or not the incumbent G. B. 

shall hold over until the next general election, or for the full term of four 

years. In regard thereto, your attention is invited to the following language 

of Section 10, General Code: 

"Unless otherwise provided by law, such successor shall be 
elected for the unexpired term at the first general election for the 
office which is vacant that occurs more than thirty days after the 
vacancy shall have occurred." ( Emphasis mine.) 

The only provisions of law governing the appointment and term of office 

of an appointee to a vacancy in the office of sheriff are, as pointed out above, 

contained in Sections 2828 and 10 of' the General Code. 

The unexpired term to which G. B. was appointed will terminate on 

the first :Monday of January, 1941. This date therefore marks the limit of 

time during which he can hold the office to which he was appointed under 

Section 2828, supra. On said date he will enter upon a new term. There is 

nothing contained in said statute which entitles him to hold office during the 

entire new term commencing on said date. As above stated, his holding over 

after said date is occasioned only by reason of the fact that his elected suc­

cesor cannot qualify. It would therefore appear that after holding the of­

fice as provided by law, the provisions of Section 10, supra, last above quoted, 

in so far as the same are adaptable, must be applied. It is a well established 

principle that statutes should at all times be given a reasonable construction 

in conformity with their general purpose. Clearly the purpose of the pro­

visions set out in Section l 0, General Code, was to give the people the op­

portunity to choose at the earliest possible time the successor to an official 

they had previously chosen. 

The sheriff is a county officer and under the prov1s1ons of Section 
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4785-4, General Code, general elections for cou!lty officers are held in the 

even numbered years. Therefore, in order to effectuate the object and pur­

pose of the law, it must be concluded that the successor to G. B. is to be 

elected at the general election to be held in ~ovember, 19-1-2. 

In the case of State, ex rel. Harsha, v. Troxel, et al., 125 0. S., 235, 

the provisions of the statute here in question were under consideration by 

the court. In said case it was held: 

"The successor of an appointee appointed to fill a vacancy in 
the office of county auditor, which vacancy occurred more than 
thirty days before the next general election at which county offi­
cers can be voted for, must be elected at the next general election 
for county officers." 

While Section 2562 of the General Code, which deals with the filling 

of a vacancy in the office of county auditor, merely provides that the county 

commissioners shall appoint a person to fill the vacancy without stating that 

the person so appointed shall "hold office during the unexpired term" as 

does Section 2828, supra, in the case of a vacancy in the office of sheriff, 

yet the reasoning contained therein is applicable in the instant case. 

Before concluding, it is interesting to observe that the statutes perti­

nent to specific vacancies in the various county offices uniformly contain no 

provision governing the tenure of office of the appointee except in the case 

of the office of sheriff. 

Summarizing my conclusions herein, it is therefore my opinion that 

when a person elected to the office of sheriff, which office at the time of his 

election is held by a person duly appointed thereto by the county commis­

sioners, has failed to qualify for such office, the person so appointed and 

holding such office is entitled to hold the same under the provisions of Sec­

tion IO of the General Code, until the expiration of the unexpired term to 

which he was appointed and until his successor is elected and qualified, which 

successor must be elected at the general election to be held in the next even 

numbered year thereafter. 

Respectfully, 

TH0:\1AS J. HERBERT, 

Attorney General. 


