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1. COUNTY AUDITOR-ABSENT-DEPUTY AUDITOR 

AUTHORIZED TO SERVE ON OR SIT AS MEMBER OF 

COUNTY BOARD OF REVISION. 

2. COUNTY COMMISSIONERS, BOARD OF - DULY ELECTED 

PRESIDENT-ONLY COMMISSIONER AUTHORIZED TO 

SERVE OR ACT ON COUNTY BOARD OF REVISION - SEC­

TION 5580 G. C. 

SYLLABUS: 

1. A deputy auditor is authorized to serve on or sit as a member 
of a county board of revision in the absence of the county auditor. 

2. Under the provisions of Section 5580, General Code, the duly 
elected president of the board of county commissioners is the only com­
missio_ner who is authorized to serve or act on a county board of revision. 

Columbus, Ohio, May 22, 1944 

Hon. J. Donald Kincaid, Prosecuting Attorney 

Zanesville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 
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"In connection with the Board of Revision of Muskingum 
County, Ohio, which is planning to act upon appeals pursuant 
to the real estate reappraisement for the purpose of the first half 
1943 taxes, question has arisen as to whether a deputy auditor 
may sit and act as a member of such Board in place of the elected 
auditor, who was recently inducted into the armed forces, and 
also as to whether the vice-president of the Board of County 
Commissioners may sit and act on the County Board of Revision 
in place of the president of the Board, who is ill and physically un­
able to meet or act. 

Your opinion at your very earliest convenience will be 
greatly appreciated, inasmuch as the Board of Revision is now 
called upon to act as such, and the deputy auditor and also the 
vice-president of the Board of County Commissioners are 
both willing to serve, unless prohibited by law of doing so." 

Your first question, which relates to the right of a deputy county 
auditor to act in place of the duly elected county auditor on a county 
board of revision, has been the subject of consideration by former At­
torneys General. It was heretofore held, as disclosed by the syllabus of 
the Opinions of the Attorney General for 1925, at page 406, that: 

"A deputy treasurer or a deputy auditor may not act in 
the place of a treasurer or auditor as members of a county 
budget commission or the county board of revision." 

This conclusion was predicated on the fact that the county auditor 

exercised a quasi-judicial function or a duty requiring the exercise of 

judgment or discretion as distinguished from the performance of a 

ministerial act. 

In 1931 the then Attorney General was asked for an opinion as to 

whether the same person was authorized to hold the office of auditor 

of a city and deputy auditor of the county in which the city was located. 

In reaching the conclusion that the same person could not do so, the 

Attorney General for that year had occasion to discuss the aforemen­

tioned 1925 opinion. It was his view the offices were incompatible for 

the reason that the deputy auditor was authorized to sit as a member 

of the budget commission in the absence of the auditor which thus, in 

effect, reversed in part the aforesaid 1925 opinion. After discussing cer­

tain reported cases and various statutory enactments, it was then said 

at page 1419 of the decision that: 

"A consideration of the foregoing principles leads to the 
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conclusion that the 1925 opinion, insofar .as it prohibits a 
deputy auditor from performing the duties of the county 
auditor on the county budget commission, is not tenable since 
there is no designated method to be followed in case of the 
inability on the part of the county auditor to serve on the 
county budget commission. * * *" 

A question then subsequently arose as to the right of the chief 

deputy of the county treasurer to act as a member of the budget com­

mission and the matter was submitted to the Attorney General for his 

consideration. In Opinions of the Attorney General for 1934, at page 

1721, it was held, as disclosed by the syllabus, to-wit: 

"The chief deputy county treasurer may, in the absence 
of the treasurer, serve as member of the county budget com­
mission. Opinions of Attorney General for 1931, Vol. III, page 
1417, affirmed." 

An analysis of the 1934 opinion indicates the then Attorney Gen­

eral was of the view that the status of the deputy of a county treasurer 

was no different in law than that of a deputy of the county auditor with 

respect to his right to act as a member of the commission in question. 

In the light of the aforementioned 1931 and 1934 opinions and as 

the result of an analysis of the law, I am therefore of the view that al­

though Section 5580, General Code, specifies that the county auditor 

shall be a member of a county board of revision, a deputy auditor is 

authorized to act as a member of such board in the place of the county 

auditor while the latter is absent and unable to perform his duties. 

This conclusion is, of course, contrary to that announced in Opinions 

of the Attorney General for 1925 at page 400 which was heretofore 

overruled in part. 

I turn now to your second question wherein you ask as to the 

authority of the vice-president of the board of county commissioners 

to serve on the board of revision in the place of the president. 

In approaching this question I a:m not confronted with the matter 

of the authority of a deputy to serve in the place of the president since 

a fellow board member of such president could hardly be regarded as 

his deputy. In fact I find no authority in law for a county commissioner 

to appoint a deputy commissioner. 
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I also take cognizance of the fact that you have referred to a vice­

president of the board of county commissioners. While I need not here 

specifically to decide the question I am of the opinion that no statutory 

authority exists for the election of a so-called vice-president. Possibly 

for the purpose of administering its own affairs the board of county 

commissioners has seen fit to designate one of the members as vice­

president. However, unless the authority exists by law to create such 

office, the person holding the same has no legal status in so far as it may 

involve his right to serve as a member of a board of revision. I call 

your attention to Section 2400, General Code, which reads: 

"The board of county commissioners shall organize on the 
first Monday of January of each year, by the election of one of 
its members as president for a term of one year. The member 
so elected shall preside at all regular and special sessions there­
of. If the position of president becomes vacant during the year, 
the board shall select one of its members to preside." 

(Emphasis added.) 

It is apparent to me by reason of the language above emphasized, 

the election of a vice-president is not contemplated thereunder. 

It would appear that the answer to your aforesaid second question 

must depend upon the interpretation to be placed upon Section 558,0, 

General Code, to which reference has heretofore been made and which 

I now quote, viz.: 

"The county treasurer, county auditor and the president 
of the board of county commissioners of each county shall con­
stitute a county board of revision." 

(Emphasis added.) 

While not precisely in point, I feel that an opinion rendered by one 

of my predecessors should be referred to as it sheds some light on the 

question here involved. It was held in Opinions of Attorney General for 

1927, at page 210, as disclosed by the syllabus thereof, as follows: 

"The member of the board of county commissioners 
authorized to act as a member of the county board of revision 
is the present elected, qualified and acting president of the 
board of county commissioners." 

Reference was made therein to an opinion which had been rendered 
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shortly theretofore and found in Opinions of the Attorney General for 

1927, at page 39, the syllabus of which reads: 

"Under the provisions of Section 5580, G. C. and Section 
5592, G. C., when a president of the board of county commis­
sioners ceases to be such president, his office as a member of 
the county board of revision also ceases, and upon the elecfam 
of a new president of the board of county :commissioners, he 
thereby becomes, ipso facto, a member of the county board of 
revision." 

In specific answer to _your inquiries, it is therefore my opinion that: 

1. A deputy auditor is authorized to serve 011i or sit as a member 

of a county board of revision in the absence of the county auditor. 

2. Under the provisions of Section 5580, General Code, the duly 

elected president of the board of county commissioners is the only com­

missioner who is authorized to serve or act on a county board of revision. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




