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In reply to your inquiry you arc advised that it is the opinion of this depart­
ment that a board of education is without authority to expend its funds or ad­
vance money for the rent of and the furnishing of a house to be used as a teachers' 
home; but a board of education may, under the provisions of section 7624 G. C., 
purchase real estate as a site for the purpose of erecting such a home for school 
teachers employed in the district, when the cost of the erecting of the building has 
been contributed by private donations. 

Respectfully, 

" JoHN G. PRICE, 
A ttomey-General. 

3015. . 
COUNTY BOARD OF EDUCATION-TRANSFER OF TERRITORY FROM 

ONE SCHOOL DISTRICT TO ANOTHER-SECTION 4692 G. C. AP­
PLIES-NO PROVISION IN SAID SECTION FOR PETITION OF ELEC­
TORS FOR TRANSFER EXCEPT REMONSTRANCE. 

Where it is desired to transfer certain territory from one school district to an­
other school district in the same county school district and within the jurisdiction of 
the same county board of education, the provisions of section 4692 G. C. apply. There 
is no provision in section 4692 G. C. for any petition on the part of the electors, the 
only provision in such section- being that a reuwnstrance and not a petition can be 
filed with the county board of education. 

CoLUMBUS, OHIO, April 21, 1922. 

RoN. VERNON M. RIEGEL, Superintendent of Public Instruction, as Director of Edu­
cation, Columbus, 0/zio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for an 

opinion upon the following: 

"1. A petition has been filed with the county board of education of 
Fairfield county praying that certain territory be transferred from a town­
ship rural school district to a village school district, both districts being a 
part of the Fairfield county school district and within the jurisdiction of the 
Fairfield county board of education. The village school district above men­
tioned does not belong to that class of school districts which have a popula­
tion of 3,000 or more and which are known as exempted village school dis­
tricts. Under what section of the General Code can such a transfer be made 
by the county board of education? 

"2. If seventy-five per cent of the electors in the territory sought to 
be transferred in the above case petition the county board, asking that such 
transfer be made, is it mandatory upon the county board to make such 
transfer; or in other words, do any of the provisions of section 4696 G. C. 
apply in making such a transfer as the one mentioned above?" 

Section 4692 G. C. (106 0. L., 396) reads in part as follows: 

"The county board of education may transfer a part or all of a school 
district of the county school district to an adjoining district or districts of 
the county school district. * * * * nor shall such transfer take effect 
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if a majority of the qualified electors residing in the territory to be trans­
ferred shall, within thirty days after the filing of such map, file with the 
county board of education a written remonstrance against such proposed 
transfer. * * *" 
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You will thus see that it is section 4692 under which a county board of edu­
cation should act in transferring territory from one school district to another 
school district, where both school districts are under the jurisdiction of the county 
board of education and a part of the same county school district. " 

Where territory is to be transferred from a county school district to an ex­
empted village, city or county school district, or vice versa, the section which should 
be used is section 4696 G. C., as amended in Senate Bill 102 and appearing at page 
65 Ohio Laws 109. The transfer of school territory which you describe in your 
first question therefore falls within the language of section 4692 G. C., and section 
4696 G. C. has no application at all in the instant case. 

In your second question you desire to know if seventy-five per cent of the 
electors in the territory sought to be transferred petition the county board asking 
that such transfer be made, is it mandatory upon the county board to make such 
transfer; or in other words, do any of the provisions of section 4696 G. C. apply. 

One of the provisions in section 4696 which does not appear in 4692 G. C. is 
the right of petition possessed by the electors residing in the territory to be trans­
ferred. In fact, as held in a prior opinion of this department, a county board of 
education cannot act under section 4696 G. C. until there is a petition filed by a ma­
jority of the electors residing in the territory to be transferred. Section 4692 G. C. 
was enacted in 106 0. L., p. 396, and has never been amended since that time. On 
the other hand, section 4696 (first enacted in 106 0. L.) was amended in 108 0. L., 
Part 1, p. 704, and again in 109 0. L., p. 65. Thus the two sections are distinct en­
actments, each to be used without any reference whatever to the other, since each 
section appears to be complete within itself for the purposes to be accomplished 
by the section used. No right of petition is set forth in section 4692 G. C., but 
there is a right of remonstrance to prevent the transfer _by a county board of edu­
cation within a county school district where the same has been filed within thirty 
days after the filing of the map described in section 4692. Thus it was held in the 
second branch of the syllabus of Opinion 655, appearing at page 1195, Vol. 2, Opinions 
of the Attorney-General for 1919, as follows: 

"In transfers of school territory under section 4692 G. C., there is no 
provision for any petition on the part of the electors, the only provision in 
such section being that a remonstrance and not a petition can be filed with 
the county board of education." 

Since your question has to do with the signing of the petition in the matter of 
a transfer of school territory, your attention is also invited to section 4727, as 
amended in 108 0. L., 235. This section bears upon transfers from centralized 
school territory and here the petition speaks of two-thirds of the qualified electors, 
while in section 4696 G. C. the number required is seventy-five per cent of the 
electors. In construing section 4727 G. C. in Opinion 655, ~ppearing at page 1195, 
Vol. 2, Opinions of the Attorney-General for 1919, the first branch of the syllabus 
reads: 

"Under section 4727 G. C., as amended by House Bill 163, the county 
board of education may transfer territory to or from a centralized school 
district upon the petition of two-thirds of the qualified electors of the ter-
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ritory petitioning for transfer. But there is nothing mandatory in such 
section that the county board of education shall make such transfer." 

Since the issuance of Opinion 655. by this department on September 25, 1919, 
there has been no change in section 4692 as it was originally enacted in 106 0. L., 
396, and therefore the condition which obtait1ed at that time is still in force. 

You are therefore advised, in answer to your inquiry, that where it is desired 
to transfer certain territory from one school district to another school district in 
the same county school district and within the jurisdiction of the same county board 
of education, the provisions of section 4692 G. C. apply. There is no provision in 
section 4692 G. C. for any petition on the part of the electors, the only provision 
in such section being that a remonstrance and not a petition can be filed with the 
county board of education. 

3016. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

BOARD OF LIBRARY TRUSTEES OF VILLAGE SCHOOL DISTRICT­
TRANSITION OF VILLAGE TO CITY-MEMBERS OF SAID BOARD 
MAY LAWFULLY CONTINUE TO SERVE AS SUCH TRUSTEES 
UNTIL EXPIRATION OF THEIR TERMS~BOARDS OF EDUCATION 
MAY PURCHASE BOOKS AND OTHER PERIODICALS FOR THEIR 
OFFICIAL USE AND THAT OF PUPILS. 

1. A board of library trustees of a village school district, appointed and created 
under the provisions of sections 7631 and 7636 G. C., is unaffe~tcd by the clza11ge of 
the village school district to the city district upon the tra11sition of a village to a city, 
and the members of such a board may lawfully continue to serve as trustees until 
the expiration of the respective terms of their aPPointment. 

2. Under the provisions of section 7620 G. C., boards of education may lawfully 
purchase bool<,s a11d other periodicals for their official use and that of the pupils, 
whm deemed advantageous a11d for the best interests of the schools under their 
manageme11t and control. 

CoLUMnus, OHIO, April 21, 1922. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Receipt is acknowledged of your recent communication which 

reads as follows: 

"vVe respectfully request your written opinion upon the questions con­
tained in the enclosed letter from M·r. G. E. Hartshorn, director of law of 
Cleveland Heights, Ohio." 

The letter referred to above reads as follows: 

"As you doubtless know, Cleveland Heights went under a city form of 
government on the 1st of January, 1922. Previous to that time it had oper­
ated under a village form of government. The undersigned is director of 
law of city and legal adviser of the school board. Up to the '1st of January, 


