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POSITION OF CLERK OF A CITY BOARD IS INCOMPATIBLE 

WITH THE POSITIONS OF TEACHER, PRINCIPAL, ASST. 

PRINCIPAL AND DIRECTOR OF CURRICULUM IN A CITY 

SCHOOL DISTRICT--§§3313.22, 3313.36, R.C. 

SYLLABUS: 

Under Sections 3313.22 and 3313.36, Revised Code, the pos1t10n of clerk of a 
city board of education is incompatible with the positions of teacher, principal, 
assistant principal, and director of curriculum in the city school district. 

Columbus, Ohio, June 14, 1961 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"Your opinion is requested as to the compatibility of the 
following positions in a city hoard of education if held by the 
same person : 

1. Clerk of the board and teacher in the same district. 

2. Clerk of the board and principal in the same district. 

3. Clerk of the board and assistant principal in the same 
school district. 
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4. Clerk of the board and director of curriculum m 
the same school district." 

Positions are incompatible when expressly made so by provisions of 

the constitution or statutes, or are made incompatible by the common law 

test of incompatibility. Opinion No. 1345, Opinions of the Attorney 

General for 1953, page 1213. 

The combination of positions described in your request are not, so 

far as I can ascertain, prohibited by any constitutional or statutory pro­

vision; therefore, the common law rule will apply. This rule is set forth 

in State ex rel. Attorney General 'Z!. Gebert, 12 C.C. (N.S.) 274, at page 

275, as follows: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to or in any way a check upon the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

The election of a clerk by a board of education is provided for 111 

Section 3313.22, Revised Code, reading: 

"The board of education of each local, exempted village, and 
city school district at an organization meeting shall elect a clerk 
who may be a member of the board and in the case of a local 
school district such clerk may be a teacher regularly employed 
as a teacher by such board. Such clerk shall be elected for a term 
not to exceed four years. In the case of a county board, the county 
superintendent shall act as clerk of such board." (Emphasis 
added) 

The emphasized phrase permits the clerk of a local school district to serve 

as a teacher; and under the doctrine of inclusio unius est e.i-clusio alterius 

it would appear that the clerk of any other type of school district cannot 

serve as a teacher within the same district. I do not, however, deem it 

necessary to base my opinion in this matter on that rule, as a conflict of 

interest question appears to be definitely present in this matter. 

Section 3313.51, Revised Code, makes the clerk of the board of educa­

tion the treasurer of school funds. Unless the clerk is incapacitated from 

signing he must be one of the two officers signing checks paying out school 

district moneys. In this area, a specific mandatory duty is imposed on the 

clerk not to draw a check as payment to a teacher for services until the 

teacher files certain reports with him, Section 3319.36, Revised Code, 

reading: 
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"No clerk of a board of education shall draw a check for the 
payment of a teacher for services until the teacher files with him 
such reports as are required by the state board of education, by the 
school district board of education, and the superintendent of 
schools, and a written statement from the county, city, or exempted 
village superintendent of schools that the teacher has filed with 
him a legal teacher's certificate, or true copy thereof, to teach the 
subjects or grades taught, with the elates of its validity. The state 
board of education shall prescribe the recor<l and administration 
for such filing of certificates in county school districts. 

"Upon notice to the clerk of a board of education given by 
the state board of education or any superintendent of schools 
having jurisdiction that reports required of a teacher have not 
been made, the clerk shall withhold the salary of the teacher until 
the required reports are completed and furnished." 

It is my opinion that this section causes the clerk of a board of 

education to act as a check upon a teacher. Accordingly, the position of 

clerk and teacher of a city school district are incompatible. See also 

Opinion No. 398, Opinions of the Attorney General for 1911, page 1680, 

Opinion No. 1025, Opinions of the Attorney General for 1915, page 2229, 

Opinion No. 986, Opinions of the Attorney General for 1918, page 223, 

each of which arrive at the same conclusion because of a statute substan­

tially similar to Section 3319.36, Revised Code. (Section 7786, General 

Code) 

You also inquire as to whether the position of clerk of a city board of 

education is incompatible with the positions of either principal, assistant 

principal, or director of curriculum when either of these are in the same 

school district. In this regard I call your attention to Section 3319.09, 

Revised Code, reading in part : 

"As used in sections 3319.08 to 3319.18, inclusive, of the 
Revised Code : 

" (A) Teacher means all persons certified to teach and who 
are employed in the public schools of this state as instructors, 
principals, supervisors, superintendents, or in any other educa­
tional position for which the employing board requires certi­
fication. 

"* * * * * * * * *" 
Though this section limits its applicability to certain enumerated sections 

of the Revised Code, it does contain the recognized definition of the term 

"teacher" as used in Ohio and I am of the opinion that said definition 
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should be applied in the present case. See also Opinion No. 245, Opinions 

of the Attorney General for 1957, page 73, where this interpretation was 

discussed affirmatively, though not relied upon because it was unnecessary 

to do so; and Section 3319.22, Revised Code, where, in regard to teachers' 

certificates, are found teachers, principals, supervisors, and even superin­

tendents. 

Though the director of curriculum position is not mentioned in Sec­

tion 3319.09, Revised Code, I am assuming that it is an "educational 

position for which the employing board requires certification" and I con­

clude that such a director is a "teacher" within the purview of Section 

3319.09, snf>ra. 

Accordingly, 111 view of the provisions of Section 3313.36, Revised 

Code, requiring the clerk of a board of education to receive certain reports 

to be filed by teachers, and in view of the fact that under Section 3313.22, 

Revised Code, it is specifically provided that the clerk of a local school 

district may serve as a teacher in the district, while no other clerks are 

given such authority, it is my opinion and you are advised that under 

Sections 3313.22 and 3313.36, Revised Code, the position of clerk of a 

city board of education is incompatible with the positions of teacher, 

principal, assistant principal, and director of curriculum in the city school 

district. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




