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OPINION NO. 90-049 
Syllabus: 

1. Pursuant to R.C. 5901.01, the word "veteran," as used in R.C. 
Chapter 590 l, means "an honorably discharged member of the 
armed forces of the United States who served on active duty for 
reasons other than training." 

2. Benefits that are available under R.C. Chapter 5901 to an 
eligible veteran or to an eligible relative or dependent of a 
veteran are not conditioned upon whether the veteran served 
during time of peace or time of war, unless a statute specifically 
so provides. 

3. The provision of financial assistance by a veterans service 
commission pursuant to R.C. 5901.08, 5901.14, or 5901.15 is 
available to an eligible veteran, or to an eligible relative or 
dependent of a veteran, regardless of whether the veteran served 
during time of peace or time of war. 

To: Stephen M. Stern, Jefferson County Prosecuting Attorney, Steubenvllle, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 13, 1990 

I have before me your request for an opinion relating to the provision of 
assistance by a veterans service commission. I You have asked whether, "under 
Chapter 5901 and Section 5901.08, an applicant who otherwise meets the eligibility 
requirements, must have served in an actual declared war rather than merely active 
duty during peace time." 

R.C. Chapter 5901 governs the veterans service commissions that exist in 
each county. See R.C. 5901.02. Members of a veterans service commission are 
appointed by a judge of the court of common pleas in accordance with R.C. 5901.02. 
A veterans service commission is authorized to provide various types of assistance to 
veterans and their families. See, e.g., R.C. 5901.07 (advice and assistance in 
presenting claims or obtaining rights or benefits under any law of the United States 
or of this state); R.C. 5901.14(A) (award of allowance); R.C. 5901.14(8) (provision of 
transportation services); R.C. 5901.15 (grant of immediate financial assistance in 

Prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 626, 117th Gen. A. (1988) (eff. 
Sept. 14, 1988), a veterans service commission was known as a "soldiers' 
relief commission." 
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case of sickness, accident, or great destitution); State ex rel. Semetko v. Board of 
Commissioners, 30 Ohio App. 2d 130, 130, 283 N.E.2d 648, 649 (Lucas County 1971) 
("R.C. Chapter 5901 provides a comprehensive plan for the payment of welfare 
benefits to indig::mt veterans of the armed forces of the United States"); 1989 Op. 
Att'y Gen. No. 89-056. A veterans service commission is also authorized to provide 
burial plots and assistance. See R.C. 5901.16-.37. 

A veterans service commission may appoint veterans service committees to 
serve townships and city wards. Members of such a committee must be veterans 
unless there are no ,eterans who are residents of the township or ward. R.C. 
5901.05. The commission is required to employ one or more county veterans service 
officers, who must be veterans. R.C. 5901.07. The commission is authorized to 
employ investigators and clerks, who must be veterans or spouses, children, or 
parents of v,:terans. R.C. 5901.06. The commission is required to employ necessary 
personnel to assist the service officer, and such personnel must, "whenever possible," 
be veterans or spouses, children, or parents of veterans. R.C. 5901.07. 

Your question is whether an individual who applies for financial assistance 
from a veterans service commission under R.C. 5901.08, and who otherwise meets 
the eligibility requirements, must have served in a declared war. R.C. 5901.08 
states: 

Each applicant for financial assista11ce under sections 5901.02 to 
5901.15 of the Revised Code shall be a needy veteran or the needy 
spouse, surviving spouse, parent, minor child, or ward of a veteran, who 
has been a bona fidP. resident of the state for at least one year and of 
the county for at least six months. 

R.C. 5901.0l(A) contains the following definition, applicable to R.C. 
5901.01-.37: "'Veteran' means an honorably discharged member of the armed forces 
of the United States who served on active duty for reasons other than training."2 

2 Prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 626, 117th Gen. A. (1988) (eff. 
Sept. 14, 1988), R.C. 5901.01 defined the term "soldier," for purposes of R.C. 
5901. 16-.37 (burial and cemetery provisions), to mean "an honorably 
discharged soldier, sailor, or marine, who served in the army or navy of the 
United States." See generally 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-056; 1966 Op. 
Att'y Gen. No. 66-051. With respect to the provision of financial assistance, 
R.C. 5901.08, as in effect prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 626, 
provided for the preparation of a list "of all needy soldiers, sailors, marines, 
and airmen and of their needy parents, spouses, surviving spouses, and minor 
children .... The list shall include soldiers, sailors, marines, and airmen of the 
Spanish American war, World War I, World War II, or the Korean war and 
their spouses, surviving spouses, needy parents, minor children, and 
wards .... " This language, and similar provisions that preceded this version, 
were construed as not being limited to veterans of the wars that were named 
in the statute, but as encompassing all servicemen, regardless of the time 
during which they served. See Op. No. 66-051; 1962 Op. Att'y Gen. No. 
2745, p. 6. 1951 Op. Att'y Gen. No. 693, p. 421 at 432, states expressly: 

I am ... of the opinion that the words, "soldiers, sailors a11d 
marines" used in the law f ram the very beginning, are tc, be give11 
a liberal co11structio11 and should be interpreted as including 
persons in every branch of the military service of the United 
States. I think we may safely ascribe to the legislature the 
intention in its continued use of those words through successive 
amendments, to make them all-embracing and including without 
discrimination persons in every branch of the military service of 
the United States, and regardless of whether they have or have 
not been engaged in any war or other military conflict. 
(Emphasis added.) 

Accord 1944 Op. Att'y Gen. No. 6951, p. 306; 1931 Op. Att'y Gen. No. 
2976, vol. I, p. 278 at 279 ("[i]t would be doing violence to the definition of 

http:5901.16-.37
http:5901.01-.37
http:5901.16-.37


1990 Opinions OAG 90-049 2-207 

The word "veteran," as used in R.C. 5901.08, thus applies to any honorably 
discharged member of the armed forces who served on active duty for reasons other 
than training. A person need not have served in a declared war in order to be a 
"veteran" for purposes of R.C. Chapter 5901. 

It follows that a person who is otherwise eligible for financial assistance 
under R.C. 5901.02-. 15 is not rendered ineligible by the fact that the service on 
which the status of veteran is based was performed during time of peace, rather than 
during time of war. In particular, the provision of financial assistance under R.C. 
5901.08, 5901.14, or 5901.15 is available to an eligible veteran, or to an eligible 
relative or dependent of a veteran, regardless of whether the veteran served in a 
declared war. 

There are a few instances in R.C. Chapter 5901 in which a distinction is 
made on the basis of wartime service. R.C. 5901.02 sets forth qualifications that 
the five members of each veterans service commission must meet, and certain of 
these qualifications require service during wartime.3 R.C. 5901.16-.37, which are 
not referenced in R.C. 5901.08, govern the burial of veterans and the provision of 
cemetery plots. Most of those provisions do not distinguish between persons who 
served during time of peace and those who served during time of war. R.C. 5901.22 
does, however, state: 

The board of county comm1ss1oners, the board of township 
trustees, and the legislative authority of a municipal corporation may 
enter into contracts with cemetery associations providing for the 
purchase and maintenance, in cemeteries within the county, of plots of 
ground for the burial of veterans and nurses who have been in the 
service of the United States in time of war. (Emphasis added.) 

Apart from instances in which a statute specifies that wartime service is required, 
the benefits provided under R.C. Chapter 5901 are available to every eligible 
veteran, and to every eligible relative or dependent of a veteran, regardless of 
whether that veteran served during time of peace or time of war. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, as follows: 

1. Pursuant to R.C. 5901.01, the word "veteran," as used in R.C. 
Chapter 5901, means "an honorably discharged member of the 
armed forces of the United States who served on active duty for 
reasons other than training." 

2. Benefits that are available under R.C. Chapter 5901 to an 
eligible veteran or to an eligible relative or dependent of a 
veteran are not conditioned upon whether the veteran served 
during time of peace or time of war, unless a statute specifically 
so provides. 

the term 'soldier' to say that a person in the regular army is not a soldier 
simply because the country is not in a legal state of war"). 

3 R.C. 5901.02 states, in part: 

Each person on the [veterans service] commission shall be 
an honorably discharged or honorably separated veteran. One 
member shall be a veteran of World War I and a member of the 
Veterans of World War I of the U.S.A., or a member of the 
Military Order of the Purple Heart of the U.S.A., or a veteran of 
the Vietnam conflict and a member of the Vietnam Veterans of 
America. One person shall be a member of the American Legion; 
one person shall be a member of the Veterans of Foreign Wars; 
one person shall be a member of the Disabled American Veterans; 
and one person shall be a member of the AMVETS. 
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3. The provmon of financial assistance by a veterans service 
commission pursuant to R.C. 5901.08, 5901. 14, or 5901.15 is 
available to an eligible veteran, or to an eligible relative or 
dependent of a veteran, regardless of whether the veteran served 
during time of peace or time of war. 
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