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1. BONDS ISSUED BY FEDERAL GOVERNMENT- WHEN 
CALLED FOR REDEMPTION - NO LONGER INTEREST 

BEARING - OBLIGATION NO LONGER EXEMPT FROM 

STATE TAXATION- UNITED STATES CODE, TITLE 31, 

SECTION 742. 

2. SUCH ITEMS "DEPOSITS" RATHER THAN "MONEYS" WHEN 
LISTED AND ASSESSED FOR TAXATION - SECTIONS 5324, 

5326 GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

1. Where bonds issued by the Federal Government have been called 

for redemption and are no longer interest bearing and money having been 

set aside in the Treasury for their payment, the obligation evidenced by 

such called bonds is no longer exempt from state taxation either under 

authority of Section 742, Title 31, United States Code, or otherwise. 

2. In listing such items of property for taxation in Ohio, they should 

be listed and assessed as "deposits" rather than as "moneys" (Se_ctions 

5324 and 5326, General Code). 

Columbus, Ohio, December 22, 1941. 

Hon. Carl W. Rich, Prosecuting Attorney, 

Cincinnati, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion reading: 

"This office received a request from the Auditor of Ham­
ilton County requesting our opinion concerning certain liberty 
loan bonds totaling some Two Hundred, Thirty-five Thousand 
Dollars, which were discovered in a safe deposit box of a certain 
decedent who died a resident of Hamilton County, Ohio. 

It appears that these bonds were called for redemption in 
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1935 and have remained in the decedent's safe deposit box up. 
to the present time. 

The question with which we are concerned is whether or not 
these bonds from the date of their redemption retain their 
identity as bonds or whether or not they become in character a 
taxable intangible. Due to the fact that the bonds in reality 
have the same status as United States currency from the date 
of their redemption there was a question whether or not they 
should not be treated as cash held in a safe deposit box and 
subject to an intangible tax for the prior years." 

The legal question presented by your inquiry is whether liberty loan 

bonds, which when issued were not subject to taxation by this state by 

reason of the fact that they were the direct obligations of the United States 

Government, become the subject of taxation by the State of Ohio after 

having become past due and payable, and the only reason for their being 

an outstanding obligation is that the holder thereof has not presented 

them for payment, and also the possible question as to whether there 

is any provision under Ohio law taxing such type of obligation. 

While you do not so state, I presume that the bonds in question 

were those of the First Liberty Loan, since such issue was called for re­

demption on June 15, 1935. By the terms of such bonds, they were 

subject to redemption on any semiannual interest paying date upon the 

giving of three months' published notice of the intention so to do. Such 

bonds further provided that "from the date of redemption designated in 

such notice interest on the bonds called for· redemption shall cease, and 

all coupons thereon maturing after said date shall be void." You will 

recall that on March 14, 1935, the Secretary of the Treasury published 

a notice of call for redemption of all the First Liberty Loan Bonds on 

June 15, 1935; and that on April 22, 1935, the Secretary of the Treasury 

issued a circular, prescribing the rules for such redemption (Dep't. Cir. 

No. 535), declaring, among other things, that "After June 15, 1935, in­

terest will not accrue on any First Liberty Bonds." Were it not for 

such provisions with reference to the acceleration of the due date of 

such bonds, they had a specified maturity date from 1932 to 1947, both 

inclusive. 

Section 742 of Title 31, United States Code, with reference to the 

taxation of obligations of the United States, provides: 

"Except as otherwise provided by law, all stocks, bonds, 
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Treasury notes, and other obligations of the United States, shall 
be exempt from taxation by or under State or municipal or local 
authority." 

Section 746 of such title makes further mention of the taxabiiity of 

First Liberty Bonds and in substance provides. that they shall be ex­

empt from all state and local taxation "except estate or inheritance taxes." 

Similar provisions are set forth in Section 747 of such title with reference 

to the taxability of the later issues. 

By reason of the specific language contained in such sections, it is 

evident that the Federal Government has not consented to the taxation 

by the state of any liberty loan bonds. It therefore seems to me that 

unless the fact that such bonds have been called for redemption and are 

unpaid causes such securities to be no longer bonds of the United States 

Government, the Federal Government has denied to the states the right 

to tax them. Let us examine into the nature of such obligations at the 

present time with a view to determine whether such change has taken 

place. The bonds are now non-interest ,bearing. If any coupons matur­

ing after June 15, 1935, are attached thereto, they are void by reason 

of the circumstances and events above described. By reason of the act 

under authority of which the bonds were issued and the terms of the 

bonds, moneys have been segregated in the United States Treasury with 

which to pay the principal of such bonds when surrendered. The bond is, 

in terms, payable to bearer. I am informed that if it is presented to a 

bank, such bank will credit an amount equal to the face thereof to the 

depositor's account. In other words, it would seem that for commercial 

purposes such past due obligation is readily acceptable as though cash or 

a treasury warrant. The position of the owner of such past due obliga­

tion is not intrinsically different from that which would exist if he were to 

deposit a sum of money with the Treasury withdrawable on demand, or 

had a warrant on the Treasury in payment of the bonds. 

Inasmuch as by the terms of the bond and the call for redemption 

·above described the character of the obligation owned by the taxpayer, 

after the accelerated maturity date, was one for the immediate payment 

of money upon presentment of the evidence of the obligation, much as 

though it were a warrant drawn upon the Treasury, it would seem that 

it would be subject to taxation by the states unless prevented by the 

language "other obligations of the United States" as contained in Section 

742 of Title 31, United States Code. 
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In Hibernia Savings and Loan Society v. San Francisco, 200 U.S., 

310, 50 L.Ed., 495, the question was raised as to whether a state might 

tax two orders drawn on the Treasurer of the United States by such 

Treasurer in payment of interest on registered bonds. It was urged that 

such checks or orders were not taxable as being "other obligations of the 

United States." The court, in holding such vouchers subject to taxation, 

after reviewing the decisions interpreting Section 3701, Revised Statutes 

(Section 742, Title 12, United States Code), said: 

"The principle, however, upon which this exemption is 
claimed, does not apply to obligations such as checks and war­
rants, intended for immediate use, and designed merely to stand 
in the place of money until presented to the Treasury, and the 
money actually drawn thereon. In such case the tax is virtually 
a tax upon the money which may be drawn immediately upon 
presentation of the checks. As was said by Mr. Justice Miller 
in First National Bank v. Kentucky, 9 Wall. 352, 362: 'That 
limitation ( upon the power to tax) is, that the agencies of the 
Federal Government are only exempted from state legislation, 
so far as that legislation may interfere with or impair, their ef­
ficiency in performing the f-~mctions by which they are designed 
to serve that government.' " 

It would seem to me that, when we apply the reasoning of the de­

cision above quoted to the instant facts, it must be held that the state 

has the power to tax the obligation in question if it chose so to do. 

If such be true, we must examine the provisions of the Ohio statute 

with a view to determining whether the General Assembly has levied a 

tax against such type of property. For purposes of taxation, the legis­

lature has divided taxable property into three classes, viz., real property, 

personal property, and classified property. "Real property," as so used, 

means lands and improvements thereon. (Section 5322, General Code.) 

"Personal property," as so used, includes substantially all articles of 

tangible personal property only. (Section 5325, General Code.) "Classi­

fied property" includes those types of property defined by statute as 

"moneys" (Section 5326, General Code), "credits" (Section 5327, Gen­

eral Code), "investments" (Section 5323, General Code), "deposits" 

(Section 5324, General Code), and "other intangible property" (Section 

5327-1, General Code). (See Section 5328-1, General Code.) 

The "bonds" in question are patently neither real estate nor personal 

property, as such term is defined in Section 5325 of. the General Code, 
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since they are not tangible property. Section 5324 of the General Code 

defines "deposits," for purposes of taxation, as follows: 

"The term 'deposits' as so used, includes every deposit 
which the person owning, holding in trust, or having the beneficial 
interest therein is entitled to withdraw in money, whether on 
demand or not, and whether evidenced by commercial or check­
ing account certificate of deposit, savings account or certificates 
of running or other withdrawable stock, or otherwise, excepting
* * *." (Exceptions not applicable.) 

Section 5326 of the General Code defines "moneys" for purposes of 

taxation as follows: 

"The term 'money' or 'moneys' as so used, includes gold, 
silver and other coin, circulating notes of national banking as­
sociations, United States legal tender notes and other notes and 
certificates of the United States payable on demand and cir­
culating or intended to circulate as currency." 

From the language of such section it becomes evident that called bonds 

are not "moneys" for purposes of taxation, since they neither circulate 

nor are intended to circulate as currency. 

Section 532 7 of the General Code defines "credits" for purposes of 

taxation as follows: 

"The term 'credits' as so used, means the excess of the sum 
of all current accounts receivable and prepaid items in business 
when added together estimating every such account and items at 
its true value in money, over and above the sum of current ac­
counts payable of the business, other than taxes and assess­
ments. 'Current accounts' includes items receivable or payable 
on demand or within one year from the date of inception, how­
ever evidenced. 'Prepaid items' does not include personal prop­
perty. * * * " 

"Investments," for purposes of taxation, generally speaking, include 

shares of corporate, interest bearing obligations for the payment of money, 

annuities, royalties, other contractual obligations for the payment of 

money from which income is or may be derived, however evidenced, and 

equitable interests in such obligations, with exceptions which are im­

material for purposes of this opinion. (See Section 5323, General Code.) 

It is evident that the called bonds in question are not investments for no 

income is or may be derived therefrom. 
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Section 5327-1, General Code, defines, for purposes of taxation, 

"other taxable intangibles" as follows: 

"The terms 'other taxable intangibles' and 'other intangible 
property' as so used, include every valuable right, title or in­
terest not comprised within or expressly excluded from any of 
the other definitions of _this chapter. * * * " 

From the definitions above quoted, it would appear that the "called 

bonds" in question have many attributes of "deposits" such as being 

moneys or credits set aside by the government for the benefit of the 

holder of such certificates; the holder of the certificates has the right to 

withdraw the whole thereof. in money. In fact, when the moneys were 

placed in or set aside in the Treasury for the specific purpose of paying 

the bonds in question and others upon the calling of the bonds, they 

appear to have every earmark of a deposit for a specific purpose ( of 

redeeming the bonds called), which type of deposit was held in Merchants 

and Mechanics Federal Savings and Loan Assoc~ation v. Evatt, 138 O.S., 

457, to be a "taxable deposit" in Ohio. Such type of deposit has been 

defined as follows: 

"Money deposited for a definite purpose without any agree­
ment or understanding that it shall not be used by the depositee 
for its own purposes is a general deposit for a specific purpose 
or, as it is sometimes called, a specific purpose." 

Merchants and Mechanics Federal Savings and Loan Association v. Evatt, 

138 O.S., 485. See also Squire v. American Express Company, 131 O.S., 

239, 249; Squire v. Oxenreiter, 130 O.S., 4 7 5; Pontius v. Sears Roebuck 

and Company, 16 O.App., 240, 244; Guardian Trust Company v. Kirby, 

50 O.App., 539. 

It would therefore seem to me that the "called bonds" in question 

must be assessed as "deposits" or "other taxable intangibles" rather than 

as "moneys" as suggested in your inquiry, since the "called bonds" do 

not and are not intended to circulate as currency. 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that: 

1. Where bonds issued by 'the Federal Government have been called 

for redemption and are no longer interest bearing and money having 

been set aside in the Treasury for their payment, the obligation evidenced 
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by such called bonds is no longer exempt from state taxation either under 

authority of Section 742, Title 31, United States Code, or otherwise. 

2. In listing such items of property for taxation in Ohio, they should 

be listed and assessed as "deposits" rather than as "moneys" (Sections 

5324 and 5326, General Code). 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




