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OPINION NO. 81-036 

Syllabus: 

1. 	 A position of instructor or instructor assistant with a county 
board of mental retardation is a classified civil service position 
unless expressly designated by the board as one of the three 
unclassified positions permitted under R.C. 124.ll(A)(2). 

2. 	 The superintendent of a county board of mental retardation has 
authority to enter into a written employment agreement with a 
person holding the position of instructor or instructor assistant, 
but is not required to do so. 
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3. 	 An employment agreement between the superintendent of a 
county board of mental retardation and an instructor or 
instructor assistant may not abridge the terms and conditions of 
employment guaranteed by the civil service laws; the agreement 
must provide benefits equal to or exceeding the benefits provided 
by statute to such employee. 

To: John F. Holcomb, Butler County Pros. Atty., Hamllton, Ohio 

By: Wllllam J. Brown, Attorney General, July 10, 1981 


I have before me your request for my opinion on the following issues: 

I. Are the positions of Instructor and/or Instructor Assistant, 
with the County Board of Mental Retardation, included in the civil 
service and in the classified service of the county? 

2. May a County Board of Mental Retardation enter into a 
written agreement with a person for the position of Instructor and/or 
Instructor Assistant? 

3. Is a written agreement mandatory or discretionary? 

4. Does the written agreement or do the statutes regarding 
civil service govern the relationship between the employer and the 
employee? 

R.C. 124.0l(A) defines the term "civil service" for the purposes of R.C. 
Chapter 124, as follows: 

"Civil service" includes all offices and positions of trust or 
employment in the service of the state and the counties, cities, city 
health districts, general health districts, and city school districts 
thereof. (Emphasis added.) 

Inasmuch as employees of a county board of mental retardation are county 
employees (1969 Op. Att'y Gen. No. 69-045), I must conclude that such employees 
are included in the civil service. In 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-077, I specifically 
concluded that an administrator of a county board of mental retardation is a 
member of the civil service; I can see no basis for reaching a different conclusion 
with respect to the positions of instructor and instructor assistant with such a 
board. 

A review of R.C. 124.11 determines that the positions of instructor and 
instructor assistant are classified service positions. Division (B) of R.C. 124.11 
states: 

The classified service shall comprise all persons in the employ of 
the state and the several counties, cities, city health districts, 
general health districts, and city school districts thereof, not 
specifically included in the unclassified service. 

R.C. 124.ll(A) expressly designates those categories of unclassified civil 
service. Although R.C. 124.ll(A)(7) enumerates certain positions of an educational 
nature as unclassified, it is limited to positions "connected with the public school 
system.•.as determined by the governing body of said public school system." It is 
my understanding, based on conversations with the Butler County Board of Mental 
Retardation, that the instructors and instructor assistants to whom your questions 
refer staff the special educational programs for handicapped children established 
by the Department of Mental Retardation and Developmental Disabilities under the 
mandate of R.C. 3323.09. It may be argued that these positions are, in some sense, 
connected with the public school system. I cannot, however, conclude that these 
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are positions which have been determined to be unclassified ''by the governing body 
of said public school system" within the meaning of R.C. 124.ll(A)(7), since it does 
not appear that a county board of mental retardation may be characterized as "the 
governing body of said public school system." Moreover, R.C. 124.ll(A)(20) 
expressly specifies that only "[s] uperintendcnts of county boards of mental 
retardation and developmental disabilities and not more than three other ositions 
of employment with each board as designated by the board" emphasis added are in 
the unclassified service. Thus, the position of instructor or instructor assistant 
with a county board of mental retardation is an unclassified position only if it is 
one of the three positions of employment designated by the board as unclassified 
under R.C. 124.ll(A)(20). 

Your second question concerns the authority of a county board of mental 
retardation to enter into a written employment agreement with its instructors or 
instructor assistants. At the time your request was submitted, R.C. 5126.03(C) 
authorized county boards of mental retardation "to employ such personnel. . .as 
are necessary" and R.C. 5126.06 required the board to appoint an administrator or 
executive secretary to "appoint all other employees necessary to fulfill the duties 
invested in such board." These provisions were omitted when R.C. Chapter 5126 
was amended by Am. S,B, 160, 113th Gen. A. (1980) (cff. Oct. 31, 1980). Authority 
over employment contracts of classified civil service emrloyccs is now vested in 
the superintendent by R.C. 5126.06(C), which provides that "the superintendent of 
the ·county board of mental retardation shall .•.approve all employment contracts 
and personnel actions that involve employees in the classified service." I shall, 
therefore, answer your question in terms of whether the superintendent of a county 
board of mental retardation has the authority to enter into the type of employment 
contracts in question. It is my understanding that the instructors and instructor 
assistants of the Butler County Board of Mental Retardation arc currently being 
given written contracts since their counterparts in the public schools arc given 
written contracts. R.C. 3319.08. Your concern is whether the practice of providing 
such contracts is authorized by statute. 

As noted above, R.C. 5126.06(C) expressly grants the superintendent general 
authority over employment contracts of classified employees. The statute docs 
not, however, specify what particular types of employees may be hired. The 
authority to employ instructors and instructor assistants, in particular, may be 
implied from a county board of mental retardation's statutory duties under R.C. 
3323.09. Pursuant to R.C. 3323..09, county boards of mental retardation arc 
charged with the function of opera ting and maintaining special education programs 
for handicapped children established under that section. The operation and 
maintenance of such programs necessarily requires the employment of persons to 
staff the programs. Furthermore, I can sec no legal objection to putting such a 
contract into writing. Therefore, in response to your second question, I conclude 
that the superintendent of a county board of mental retardation has the authority 
to enter into a written employment contract with a person holding the position of 
instructor or instructor assistant. 

In response to your third question, however, I conclude that a written 
employment agreement is not mandatory. R.C. 1335.05, Ohio's statute of frauds, 
specifies, as a general rule, when contracts must be in writing. Among the 
contracts required by R.C. 1335.05 to be in writing are those agreements "not to be 
performed within one year from the making thereof." Contracts of employment of 
an indefinite duration are generally held not to be within this provision on the 
theory that such contracts may be terminated by either party at any time and, 
thus, performance within a year is possible, regardless of whether it is probable. 
Nonamaker v. Amos, 73 Ohio St. 163, 76 N.E. 949 (1905). Moreover, R.C. 
5126.06(C), which grants the superintendent the authority to "approve all 
employment contracts" docs not specifically state that the contracts must be in 
writing. Nor am I aware of any other provision in the statutes governing county 
boards of mental retardation or the education of handicapped children which would 
require the specific contracts in question to be in writing. Although R.C. 3319.08 
requires that certain teachers be given written employment contracts, it applies 
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only to teachers employed by a board of education of a city, exempted village, 
local, or joint vocational school district. Since the instructors and instructor 
assistants in question arc employed by county boards of mental retardation rather 
than by boards of education, this provision is inapplicable. Accordingly, although 
the superintendent of a county board of mental retardation has the authority to 
enter into a written employment agreement with a person for the position of 
instructor or instructor assistant, a written agreement is not mandatory. 

The final question you raise involves the relationship between the terms of 
such a contract and the civil service laws. It is my understanding that the Butler 
County Board of Mental Retardation's underlying concern is whether the civil 
service laws or the terms of the written employment agreement would be 
controlling in situations where the two conflict. 

As I indicated in 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-077, an employment contract 
may not abridge the terms and conditions of employment guaranteed under the civil 
service laws. This is not to say, however, that an employment contract would be 
superfluous; the civil service laws of this state do not so completely govern the 
employer-employee relationship that there are no terms left open for negotiation. 
See 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-054. Moreover, in instances where a provision of 
the civil service laws is construed as merely guaranteeing a minimum benefit, an 
employment contract may provide for benefits in excess thereof in the absence of 
any constricting statutory authority. Ebert v. Stark County Board of Mental 
Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 N .E.2d 1098 (1980). In Ebert, the Ohio Supreme 
Court addressed the question of whether a county board of mental retardation had 
authority to adopt a sick leave policy which granted benefits greater than those 
prescribed by R.C. 124.38. The Court held that the sick leave provisions of R.C. 
124.38 conferreti a minimum benefit upon the board's employees and the board had 
statutory authority to provide benefits in excess of those in R.C. 124.38. Applying 
the Court's reasoning in Ebert to the current situation, it appears that the 
supel'intendent of a county board of mental retardation may enter into written 
employment contracts which ccnfer benefits equal to or exceeding the minimum 
benefits provided by statute. 

In specific response to your questions, it is, therefore, my opinion, and you 
are so advised, that: 

1. 	 A position of instructor or instructor assistant with a county 
board of mental retardation is a classified civil service position 
unless expressly designated by the board as one of the three 
unclassified positions permitted under R.C. 124.ll(A)~20). 

2. 	 The superintendent of a county board of mental retardation has 
authority to enter into a written employment agreement with a 
person holding the position of instructor or instructor assistant, 
but is not required to do so. 

3. 	 An employment agreement between the superintendent of a 
county board of mental retardation and an instructor or 
instructor assistant may not abridge the terms and conditions of 
employment guaranteed by the civil service laws; the agreement 
must provide benefits equal to or exceeding the benefits provided 
by statute to such employee. 
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