
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1969 Op. Att’y Gen. No. 69-062 was modified by 
1979 Op. Att’y Gen. No. 79-052. 
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OPINION NO. 69-062 

Syllabus: 

1. A board of county commissioners is not authorized to 
enlarge a county hospital where the use thereof would be for 
other than general hospital operations. 

2. A board of county hospital trustees, acting alone, does 
not have authority to construct a hospital addition unless county
electoral approval is first obtained pursuant to Section 339.01, 
Revised Code. 

3. Sectj_on 340.07, Revised Code, does not authorize a board 
of county commissioners to lease facilities for a community health 
and retardation center. 

To: Reynold C. Hoefflin, Greene County Pros. Atty., Xenia, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 16, 1969 

I have before me your request for my opinion on the following 
questions: 

"l. Does the Greene County Board of County 
Commissioners under Section 339.01 have the power 
to enlarge Greene Memorial Hospital in an enlarge­
ment program which would include facilities for 
the Greene County Board of Health and the Greene­
Clinton County Community Mental Health and Re­
tardation Center? 

"2. Does the Greene County Board of County
Hospital Trustees have authority under Section 
339.03 to accomplish the same purpose as mentioned 
in Item 1, in connection with the Greene County
Board of County Commissioners, or acting alone? 

"3. If it is possible for the above mentioned 
construction, is it appropriate for the County Com­
missioners to lease the out-patient part of the 
building from the Greene County Board of County
Hospital Trustees for the out-patient po·rtion of 
the Greene-Clinton County Community Mental Health 
and Retardation Center in view of Section 340.07 
which specifically authorizes the County Commis­
sioners for the acquisition, construction, recon­
struction, maintenance and operation of such a 
program but at no point therein authorizes the 
leasing of said property. 

"4. In the event said property may be leased 
to the Mental Health and Retardation Board and the 
property leased to the Greene County Public Health 
Department, is it necessary that full compensation
for the lease be paid to the Hospital Trustees by
the County Commissioners or may a nominal sum be 
made payable for these leases?" 
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Regarding question number one, Section 339.01, Revised Code, 
which clearly authorizes the enlargement of existing hospital 
facilities, provides as follows: 

"The board of county commissioners may pur­
chase, acquire, lease, appropriate, construct, 
enlarge, improve, and rebuild a county hospital 
or hospital buildings. No money shall be ex­
pended for the original purchase, appropriation, 
or construction of such hospital or buildings 
until a tax levy or bond issue therefor has 
been submitted to the electors of the county 
and approved by them. Such hospital may be 
designated as a monument to commemorate the 
services of the soldiers, sailors, marines 
and pioneers of the county." 

This section of the Revised Code places the initial responsi­
bility of enlarging existing county hospital facilities with the 
board of county commissioners. You will note that this section 
does not contain a purpose clause other than that which would allow 
such a facility to be dedicated as a commemorative monument. 

The purpose for which a county hospital may be leased may be 
found in Section 339.09, Revised Code, which provides as follows: 

"When the county hospital has been fully com­
pleted and sufficiently equipped for occupancy, 
in lieu of sections 339.06 to 339.08, inclusive, 
of the Revised Code, the board of county commis­
sioners of any county may, upon such terms as 
are agreed upon between the board and a consti­
tuted and empowered nonsectarian Ohio corpora­
tion, organized for charitable purposes and not 
for profit, a majority of whose members reside 
jn the county, lease for use as a general hos­
pital, the lands, the buildings, and equipment 
of any general hospital owned by said county." 

(Emphasis added) 

Pursuant to this section the board of county commissioners 
have express authority to lease a county hospital, but only "for 
use as a general hospital." I can find no authority which would 
allow the leasing of either an entire hospital, as contemplated 
by the above cited section, or an addition thereto for a purpose 
other than as a general hospital. 

Since county officials have· only such powers and duties as 
are expressly given them by statute, the acts of such officers 
which exceed the limits of their powers are void. State~ ex rel, 
ShrivP.r v. Board of Commrs., 148 Ohio St. 277, 280 (1947 . It 
would-seem, therefore, that the construction or use of an addi­
tion to a hospital for purposes other than general hospital op­
erations is not authorized by the statute in question. 

For a determination of your second question I direct your 
attention to Opinion No. 330, Opinions of the Attorney General 
for 1957, wherein the then Attorney General distinguished the 
various methods of constructing or enlarging a county hospital, 
pursuant to Section 339.01, supra, and Section 339.03, as follows: 

"l. Construction may be undertaken by a 
board of county hospital trustees only when 
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funds therefor have been provided by a bond 
issue or tax levy approved by the electors of 
the county, and control of funds from those 
sources and consequently of the construction 
is vested in such board. 

"* * * 
"3. Prospects of enlargement, improve­

ment, and rebuilding, funds for which are 
appropriated by the board of county commis­
sioners, are under the supervision and con­
trol of the board of county commissioners." 

The first above quoted paragraph refers to the situation 
where the "original" construction of a county hospital is submitted 
to county electors for approval pursuant to Section 339.01, supra. 
In such a case funds derived from a bond issue or tax levy are 
placed in a county hospital building fund to be expended on the 
order of the hospital trustees pursuant to Section 339.04, Revised 
Code. 

This office has ruled that Section 339.04, supra, is likewise 
applicable to the situation where an addition to an already ex­
isting hospital building is to be constructed. Opinion No. 330, 
Opinions of the Attorney General for 1957. However, again the 
board of hospital trustees may act only on authority of a bond 
issue or tax levy. In either case the authority of the county 
board of hospital trustees to act on their own initiative is sub­
stantially restricted inasmuch as county electoral approval is a 
prerequisite. See Opinion No. 7630, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1957, construing the powers of a county board of hospital 
trustees under Section 339.03, Revised Code. 

The alternative method is pursued via Section 339.01, supra, 
which provides that a board of county commissioners may "enlarge, 
improve, and rebuild" existing facilities. According to Opinion 
No. 4030, Opinions of the Attorney General for 1954, the commis­
sioners may act directly and without the necessary bond issue or 
tax levy. They may thus proceed on an independent basis, as dis­
tinguished from the restrictions imposed on the board of county 
hospital trustees. 

In response to your specific inquiry, therefore, it appears 
that a board of county hospital trustees, acting alone, does not 
have authority to construct a hospital addition unless county 
electoral approval is first obtained pursuant to Section 339.01, 
Revised Code. 

The answer to your third question relates to a recent opin­
ion issued by this office in which a similar prob]em was en­
countered. I determined in Opinion No. 69-020, Opinions of the 
Attorney General for 1969, that the leasing of land for a land­
fill operation is not authorized under Section 343.01, Revised 
Code. Section 340.07, Revised Code, contains similar language .in 
that money may be appropriated for the "acquisition, construction, 
reconstruction, maintenance, and operation" of mental health 
facilities. According to State, ex rel. Fisher v. Sherman, 21 
N.E. 2d 447, 135 Ohio St. 458 (1939), the Ohio interpretation of 
the word "acquire" does not anticipate a lease arrangement, but 
rather refers to the purchase of something, or to make property 
one's own. Consequently, I must conclude that Section 340.07, 
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supra, does not authorize a board of county commissioners to lease 
facilities for a community mental health and retardation center. 

This conclusion is dispositive of your fourth question. In­
asmuch as a board of county commissioners is not authorized to 
lease county hospital facilities for a community mental health 
and retardation center, the issue is moot. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised: 

1. A board of county commissioners is not authorized to 
enlarge a county hospital where the use thereof would be for 
other than general hospital operations. 

2. A board of county hospital trustees, acting alone, does 
not have authority to construct a hospital addition unless county 
electoral approval is first obtained pursuant to Section 339.01, 
Revised Code. 

3. Section 340.07, Revised Code, does not authorize a board 
of county commissioners to lease facilities for a community mental 
health and retardation center. 
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