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OPINION NO. 81-002 

Syllabus: 

A board of education may not contract with, and pay, a private 
nonprofit association for the instruction of secondary school age 
pupils who have dropped out of the public schools and who desire to 
complete instruction in a curriculum designed to lead toward a high 
school diploma. 

To: Franklln B. Walter, Superintendent, Department of Education, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, January 27, 1981 

I have before me your request for an opinion, which reads as follows: 

1. 	 May a school district contrapt with and pay a private non-profit 
organization for the instruction of secondary school age pupils 
who have dropped out of the public schools and who desire to 
complete instruction in a general curriculum designed to lead 
toward a high school diploma? 

2. 	 If the answer to the first question is in the affirmative, may a 
school district count such pupils in its average daily membership 
for the purposes of calculating the school foundation payments 
pursuant to Revised Code Chapter 3317? 

Pursuant to conversations pertaining to your inquiry, you have informed my 
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staff that your request for advice was precipitated by the Youngstown City School 
District Board of Education (hereinafter Youngstown Board) in reference to a 
certain program operated by a private nonprofit organization called The Learning 
Supplement Center (hereinafter LSC). You have stated that LSC conducts an 
education!ll program which is described as an "adult high school continuation 
program." This program is designed to provide instruction for high school 
"dropouts" who desire to complete instruction in a program designed to lead toward 
a high school diploma. You also state that LSC has approached the Youngstown 
Board with a proposal to enter into a contract whereby LSC would provide these 
educational services and the Youngstown Board would pay it an amount equal to the 
"state foundation funds" which would be generated by the Youngstown Board 
pursuant to R.C. Chapter 3317 by inclusion of these LSC students in the 
Youngstown Board's average daily attendance enrollment figures. Finally, you 
state that LSC would retain its current autonomy in its functions. 

The nature of your request in conjunction with the underlying factual 
situation requires an overall review of at least four different chapters of the Ohio 
Revised Code, i.e., Chapters 3313, 3315, 3317 and 3319, and presents a basic question 
regarding the parameters of authority of a city school district board of education. 

This question involves the principle, frequently announced by the courts and 
now firmly established, that creatures of statute, such as boards of education, are 
limited in their powers to those granted by the General Assembly. The proposition 
that a board of education is a mere agency of the state created by statute for the 
sole purpose of carrying out the constitutional mandate to the General Assembly 
contained in the Ohio Const. art. VI, §§2 and 3, namely, to make such provisions as 
are necessary to secure a thorough and efficient system of common schools 
throughout the state, is well settled. See, ~· Board of Education v. Walter, 52 
Ohio St. 2d 368, 390 N.E.2d 813 (1979). ­

The principle of law relating to these powers and duties has been variously 
stated by the courts. A succinct description of a board's contractual capacity, or 
power, is described in paragraph one of the syllabus of Schwing v. McClure, 120 
Ohio St. 335, 335, 166 N.E. 230, 230 (1929), as follows: 

Members of a board of educ!ltion of a school district are public 
officers, whose duties are prescribed by law. Their contractual 
powers are defined by the statutory limitations existing thereon, and 
they have no power except such as is expressly given, or such as is 
necessarily implied from the powers that are expressly given. 

See also Teachers' Association v. Board, 41 Ohio St.2d 127, 323 N.E.2d 714 (1975); 
Stateex rel. Clarke v. Cook, l03 Ohio St. 465, 134 N.E. 655 (1921), 

It is equally well settled that the authority of creatures of statute, such as 
boards of education, to act in financial transactions must be clearly and distinctly 
granted and if such authority is doubtful, the doubt is to be resolved against its 
exercise in all cases where a financial obligation is sought to be imposed upon the 
political subdivision for which the board acts, See generally State ex rel. Clarke v. 
Cook, supra. See also 1943 Op. Att'y Gen. No.°1>846, p. !08 (wherem one of my 
predecessors conciuaea that a board of education of a city school district is without 
authority to employ, at public expense, the services of a private nongovernmental 
agency to conduct examinations to determine the relative fitness of applicants for 
teaching positions). 

In attempting to answer your first question, one must review all relevant 
sections of the Revised Code to determine whether there is any authority, either 
express or implied, for a school board to contract with and pay a private nonprofit 
organization for the instruction of secondary school age pupils who have dropped 
out of the public schools and who desire to complete instruction in a general 
curriculum designed to lead toward a high school diploma. Upon review of R.C. 
Chapters 3313, 3315, 3317 and 3319, I find no specific provision for such authority. 
The question then becomes whether such authority is necessarily implied from the 
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powers which are expressly granted. In order to respond to this question, an 
analysis of R.C. 3313.531, R.C. 3313,641, R.C. 3313.91 and R.C. 3315.09, which 
authorize boards of education to operate educational programs and to contract for 
educational instruction, is necessary. 

R.C. 3313.531 and R.C. 3313.641 expressly authorize boards of education to 
operate adult high school continuation programs and other programs for out-of­
school youth. R.C. 3313.641 provides, in this regard, as follows: 

Notwithstanding the provisions of sections 3313.48 and 3313.64 of 
the Revised Code, the board of education of a city, exempted village, 
or local school district may organize and operate a summer school, an 
evening or day school for adults and out-of-school youth, or technical 
school or institute for instruction beyond the high school, offer driver 
education courses as a part of the regular curriculum of the school 
district in conformity with section 4508.07 of the Revised Code, or 
offer postgraduate work in any course of instruction to pupils who 
have completed the twelfth grade, which may be open to any pupil 
irrespective of his age upon such terms and upon payment of such 
tuition as the board prescribes. Courses of instruction in basic 
literacy may be offered with or without tuition, as the board 
determines. (Emphasis added.) 

R.C. 3313.531 provides, in pertinent part, as follows: 

As used. in this section, "adult high school continuation programs" 
means an organized instructional program for persons sixteen years of 
age and older who are not otherwise enrolled in a high school for 
which the state board of education sets standards pursuant to section 
3301.07 of the Revised Code. Such programs are limited to courses 
for which credit may be granted toward the issuance of a high school 
diploma. 

The board of education of an school district ma establish and 
operate an a ult 1g sc oo continuation program. wo or more 
boards of educat10n may jointly establish and operate such a program. 
The resolution establishing an adult high school continuation program 
may specify the contribution and expenditure of fun..J:;, the use of 
buildings, equipment, and other school facilities, and such other 
matters as the board wishes to include. In the case of a jointly 
operated program, the resolutions establishing such program shall also 
designate one of the participating boards to be responsible for 
receiving and disbursing funds, and administering the program for the 
benefit of all participating boards of education. (Emphasis added.) 

R.C. 3313.641 expressly authorizes a board of education, itself, to organize 
and to operate a program providing instruction in courses other than those required 
for the issuance of a high school diploma. R.C. 3313.531, on the other hand, 
expressly authorizes a board of education, itself, to establish and to operate a 
program providing instruction in courses which are required for the issuance of a 
high school diploma. Clearly, neither R.C. 3313.641 nor R.C. 3313.531 expressly 
authorizes a board of education to enter into a contract with a private organization 
to provide such educational instruction. to adults and out-of-school youth. 

Moreover, there is nothing in the plain language of either R.C. 3313.641 or 
R.C. 3313.531 from which the authority to enter into such contracts with private 
organizations may be implied. Rather, the plain language of R.C. 3313.641 and R.C. 
3313.531, which authorizes boards of education, themselves, to operate such 
programs, belies that such was the legislative intent. Since the intent of the 
legislature in enac;_ting a statute must be determined primarily from the language of 
the statute itself, I am of the opinion that neither R.C. 3313.641 nor R.C. 3313.531 

1 see Stewart v. Trumbull County Board of Education, 34 Ohio St. 2d 129, 296 
N.E.2d 676 0973). 
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authorizes a board of education to contract with a private organization for 
provision of educational instruction designed to lead toward a high school diploma. 

The fact that the General Assembly has seen fit to enact statutes which 
expressly authorize boards of education, in certain circumstances, to enter into 
contracts with private organizations for the provision of educational instruction 
further supports the conclusion that neither R.C. 3313.641 nor R.C. 3313.531 was 
intended to authorize a board of education to enter into a contract such as the one 
herein proposed. See R.C. 3313.91; R.C. 3315.09. 

R.C. 3313.91 and R.C. 3315.09, however, do expressly authorize boards of 
education to contract with private organizations for the purpose of obtaining, in 
the district, vocational or special instruction. R.C. 3313.91, which authorizes a 
board of education to contract for vocational services, provides, in pertinent part, 
as follows: 

Any public board of education may contract with any public 
agency, board, or bureau, or with any private mdlVldual or firm for 
the purchase of any vocational education or vocational rehabilitatTori 
service for any resident of the d1str1ct under the age of twenty-one 
yeii'rsand may pay for such services with public funds. Any such 
vocational education or vocational rehabilitation service shall meet 
the same requirements, including those for teachers, facilities, and 
equipment, as those required of the public schools and be approved by 
the state department of education. (Emphasis added.) 

It appears, from the plain language of R.C. 3313.91, that the legislative intent in 
enacting R.C. 3313.91 was to enable school districts to provide, through contract, 
vocational services for district residents which the school district itself might not 
be able to otherwise provide. 

It is my understanding that the contract to be entered into by the Youngstown 
Board and LSC is for the provision of instruction to high school dropouts in a 
program designed to lead toward a high school diploma. Such a program of 
instruction clearly does not constitute vocational education or rehabilitation as 
contemplated by R.C. 3313.91. In light of the fact that R.C. 3313.91 clearly 
authorizes a board of education to contract only for the purchase of vocational 
services, it is my opinion that R.C. 3313.91 was not intended to authorize a board of 
education to contract with a private organization for the operation of a program 
designed to lead toward a high school diploma. 

Similarly, I am of the opinion that the provisions of R.C. 3315.09 were not 
intended to empower a board of education to enter into a contract such as the one 
proposed herein. R.C. 3315.09 provides, in pertinent part, as follows: 

The boards of education of any city, exempted village, local, 
county, or joint vocational school districts· may enter into a contract 
for a term not exceeding one year, upon such terms as each board 
deems expedient, with each other, or with the trustees or other 
authorized officials of any college or university, legally organized, 
for the purpose of obtaining in such school district instruction in the 
special, technical, professional, or other advanced studies which may 
be pursued in such college or university beyond the scope of the 
public high school. In like manner such boards may contract for a 
term, not exceeding one year, with each other or with a private 
corporation or association not for profit, maintainin and furmshlng a 
museum o art, science, or 1story, or prov1 m mus1ca mstruct1on, 
or t e purpose o obtammg m such school d1str1ct such instruction or 

other educational services as can be rendered to the schools by such 
private corporat10n or association. (Emphasis added.) 

A reasonable construction of the phrase "for the purpose of obtaining in such 
school district such instruction or other educational services as can be rendered to 
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the schools by such private corporation or association" leads to the conclusion that 
the legislative intent was to authorize boards of education to contract only with 
the associations enumerated in R.C. 3315,09, that is, with associations maintaining 
a museum or providing musical instruction. 

LSC is not, to my knowledge, a nonprofit organization or association 
maintaining a museum or providing musical instruction. As previously discussed, 
any doubt as to the authority of a board of educaticn to act in cases where a 
financial obligation is to be imposed upon the school district must be resolved 
against the board of education's exercise of such authority. Consequently, since 
R.C. 3315.09 authorizes a board of education to contract only with an association 
maintaining a museum or providing musical instruction, I am of the opinion that 
R.C. 3315.09 may not be interpreted as authorizing a board of education to enter 
into a contract with a private association for provision of instruction designed to 
lead toward a high school diploma. 

I am not aware of any other statutes which may be construed as authorizing a 
board of education to enter into a contract such as the one proposed in this case. 
Application of the rule expressio unius est exclusio alterius, therefore, gives rise to 
the presumption that the General Assembly did not mferia for boards of education 
to have the authority to enter into contracts with private associations for the 
provision of a "continuing adult education program." See Schofield v. Cleveland 
Trust Co., 38 Ohio Op. 392, 84 N.E.2d 83 (C.P. Cuyahoga County 1948) (where 
express authority is given by statute and there is an absence in legislation of more 
extensive authority, the implication is that :·; was not intended for more extensive 
authority to exist) .. Had the General Assembiy intended for boards of education to 
have the authority to enter into such contracts, the General Assembly could have 
so provided by statute. Consequently, it must be concluded that a board of 
education has no authority to contract with, and pay, a private nonprofit 
association for the instruction of secondary school age pupils who have dropped out 
of the public schools and who desire to complete instruction in a curriculum 
designed to lead toward a high school diploma. 

Since a board of education has no authority to enter into the proposed 
contract, it is unnecessary to respond to your second question, in which you have 
inquired whether individuals enrolled in the proposed program may be included in 
calculating the school districts' average daily membership. 

In conclusion, then, it is my opinion, and you are advised, that a board of 
education may not contract with, and pay, a private nonprofit assocation for the 
instruction of secondary school age pupils who have dropped out of the public 
schools and who desire to complete instruction in a curriculum designed to lead 
toward a high school diploma. 




