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SYLLABUS: 

1. Under Section 2151.35, Revised Code, a juvenile court may, upon finding that 
a child is neglected, dependent, or deliquent, commit the child to any person or insti­
tution meeting the requirements of Sections 5103.02 and 5103.03, Revised Code, even 
though a county child welfare board exists and could provide care and support for the 
child; and, under Sectoin 2151.10, Revised Code, the board of county commissioners 
has a duty to appropriate each year such sum as will provide the court with necessary 
funds for the care, maintenance, education, and support of neglected, dependent, and 
delinquent children. 

2. When a board of county commissioners fails to appropriate funds under Sec­
tion 2151.10, Revised Code, for the use of the juvenile court in the maintenance and 
support of a dependent child, the juvenile court may not order the county auditor 
to issue a warrant for such purpose, as under Section 5705.41, Revised Code, no 
expenditure of county funds may be made unless funds have been appropriated for 
that purpose ; but the court may proceed against the board of county commissioners 
to compel it to appropriate the necessary funds. 
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Columbus, Ohio, December 19, 1962 

Hon. Thomas L. Tribbie, Prosecuting Attorney 

Guernsey County, Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"A question has arisen in this county with regard to the 
authority of the Juvenile Court to order the County Auditor to 
draw a warrant upon the county treasury to pay for the mainte­
nance and support of a minor child found by said court to be 
neglected and dependent. 

"There is a Child 'vVelfare Board which functions in this 
county to administer welfare aid for children in this county. The 
only appropriation made by the County Commissioners for the 
purpose of child welfare was to the Child Welfare Board. 

"Purporting to act under authority granted by Section 2151.10 
of the Ohio Revised Code, the Juvenile Court made a finding that 
a minor child was dependent and neglected, and further ordered 
the child into the temporary custody of a nonrelated adult, and 
that the County Auditor draw his warrant in the amount of 
$35.00 each month payable to said adult. The County Auditor 
has requested legal advice with regard to what action to take, 
particularly in the absence of an appropriation. 

"The specific questions thus presented are as follows, to-wit: 
( 1) "Is it mandatory upon the Board of County Commissioners, 
by virtue of the provisions of R. C. 2151.10 to make appropria­
tions for disbursement by the Juvenile Court to provide care, 
maintenance, and support for children found to be neglected, 
dependent, and delinquent when there is functioning in the county 
a Child Welfare Board to which funds were appropriated for the 
purpose of the care and support of children ? 

(2) "If the Board of County Commissioners has failed to make 
an appropriation of funds to be disbursed by the order of the 
Juvenile Court for the care, maintenance and support of children 
found to be delinquent, dependent, and neglected by said court, 
can the County Auditor nevertheless issue his warrant for such 
purpose upon the order of the Juvenile Court? 

"We therefore request your opinion with regard to the pre­
ceeding two questions, in light of the factual background as set 
forth above." 
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Under Section 2151.35, Revised Code, a juvenile court, upon finding 

that a child is dependent, neglected, or delinquent, may among other 

things: 

" (A) Place the child on probation, under supervision in its 
own home, in the custody of a relative, in an institution, or in a 
certified foster home, wherever situate, upon such terms as the 
court shall determine; provided that the court may place delin­
quent children on a free or wage basis in uncertified foster homes. 
The court shall, at the time of placing the child, determine which 
school district must bear the cost of educating the child while he is 
residing at such place as the court directs. The decision of the 
court concerning the expense of the child's education shall be 
made a part of the order provided by this section ; 

"(B) Commit the child temporarily or permanently to the 
division of social administration of the department of public 
welfare, or to a county department of welfare which has assumed 
the administration of child welfare, county child welfare board, 
or certified organization, or to any institution, or to any agency 
in Ohio or in another state authorized and qualified to provide 
or secure the care, treatment, or placement required in the par­
ticular case ; 

"* * * * * * * * * 
" ( D) Make such further disposition as the court deems 

proper; 

"* * * * * * * * *" 
That a juvenile court 1s not restricted to committing a child to the 

local child welfare board, thus, seems abundantly clear ; such a commit­

ment is only one of the numerous alternative courses that are explicitly 

made available. 

One qualification should be noted as it may be pertinent. Under 

Section 5103.03, Revised Code, institutions that care for children must 

be certified by the division of social administration, department of public 

welfare. Said Section 5103.03, supra, reads in part: 

"* * * * * * * * *

"vVhen the division is satisfied as to the care given such 
children, and that the requirements of the statutes and regulations 
covering the management of such institutions, corporations, and 
associations are being complied with, it shall issue to the institu­
tion, corporation, or association a certificate to that effect, which 
shall continue in force for one year, unless sooner revoked by the 
division. 
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"The division may issue a temporary certificate covering a 
period of less than one year authorizing such an institution, cor­
poration, or association to operate until minimum requirements 
have been met. A certificate may be revoked by the division if 
it finds that the institution, corporation, or association is in viola­
tion of law or regulation. No child shall be committed by the 
juvenile court to an association, corporation, or institution which 
has not such certificate unrevoked and rPceived within fifteen 
months next preceding the commitment. 

"* * * * * * * * *"
An individual who has care of a child who is not a kinsman is, for the 

purposes of Section 5103.03, supra, an institution. In this regard Section 

5103 .02, Revised Code, reads in part : 

"As used in sections 5103.03 to 5103.19, inclusive, of the 
Revised Code : 

" 'Institution' or 'association' includes * * *; any individual 
who, for hire, gain, or reward, receives or cares for children for 
periods of four or more hours per day for two or more consecu­
tive weeks, unless he is related to them by blood or marriage;
* * * provided, that any organization, society, association, school, 
agency, child guidance center, or children's clinic licensed, regu­
lated, approved, operated under the direction of, or otherwise 
certified by the department of education, a local board of educa­
tion, or the division of mental hygiene of the department of public 
welfare, or any individual who provides care for only a single 
family group placed there by their parents or other relative having 
custody, shall not be considered as being within the purview of 
these sections." 

The exclusion for the individual who provides care for only a single 

family group would, at first reading, seem to be pertinent; but, the second 

part of that exclusion requires the child to have been placed by a parent 

or other relative having custody. Here it was done by the court-thereby 

causing this exclusion to lose its pertinency. Accordingly, I conclude that 

commitments by a juvenile court must be to persons or institutions au­

thorized to provide care under Sections 5103.02 and 5103.03, Revised 

Code; but, for the purposes of this opinion, I shall assume that the particu­

lar commitment was in accordance with those sections. 

Your real question is whether a board of county commissioners has 

a duty to appropriate funds to be spent by the juvenile court for the care 

of children found to be neglected, dependent, or delinquent, even though 

the board has appropriated funds to the county child welfare board for 
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the same purpose. In this regard, Section 2151.10, Revised Code, reads 

m part: 

"The board of county commissioners shall appropriate * 
such sum each year as will provide for the maintenance and opera­
tion of the detention home, the care, maintenance, education, and 
support of neglected, dependent, and delinquent children, other 
than children entitled to aid under sections 5107.01 to 5107.16, 
inclusive, of the Revised Code, and for necessary orthopedic, 
surgical, and medical treatment, and special care as may be 
ordered by the court for any neglected, dependent, or delinquent 
children. All disbursements from such appropriations shall be 
upon specifically itemized vouchers, certified to by the judge." 

(Emphasis added) 

* * 

In my opinion, this section places a duty upon the board of county com­

missioners to appropriate funds for the juvenile court's use in providing 

care for dependent, neglected, or delinquent children; the mandatory terms 

used, especially the use of the word "shall" makes this especially plain. 

Furthermore, the Supreme Court has resolved whatever doubt there may 

once have been; State, ex rel. Motter v. Atkinson, 146 Ohio St., 11, 63 

N.E. 2d, 440 (1945); State, ex rel. Clarke v. Board of County Com­

missioners of Lawrence County, 141 Ohio St., 16, 46 N.E. 2d., 410 

( 1941). Though these cases involved appropriations to meet the juvenile 

court's administrative expenses rather than expenses for the care, main­

tenance, and support of needy children, both objects stem in equal fashion 

from the same verb, as would be observed should one desire to parse the 

sentence. Also, the language of the section makes it clear that money 

appropriated is appropriated to the juvenile judge, as the judge certifies 

the vouchers. 

Your second question is whether a juvenile court may order the county 

auditor to issue a warrant for the purposes permitted under Section 2151.10, 

supra, when the board of county commissioners fails to appropriate the 

required sums. In this regard, Section 5705.41, Revised Code, reads in 

part: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

"* * * * * * * * *
" ( B) Make any expenditures of money unless it has been 

appropriated as provided in such sections; 

"* * * * * * * * *" 
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Thus, before there can be any expenditure, there must first be an appro­

priation. Accordingly, in the absence of an appropriation, the juvenile 

court may not order the county auditor to issue a warrant. 

The court's remedy is to proceed against the board of county com­

missioners to compel it to make the appropriation. In this regard, the 

syllabus in State, ex rel, Clark v. Board of County Commissioners, supra, 
reads: 

"Under Section 1639-57, General Code, it is the duty of 
county commissioners to appropriate annually a sum of money 
sufficient to meet all the administrative expenses of the Juvenile 
Court in their county, inclusive of the salary and traveling ex­
penses of a regularly appointed probation officer, and an action 
in mandamus will lie to compel the performance of such duty." 
Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. Under Section 2151.35, Revised Code, a juvenile court may, upon 

finding that a child is neglected, dependent, or delinquent, commit the 

child to any person or institution meeting the requirements of Sections 

5103.02 and 5103.03, Revised Code, even though a county child welfare 

board exists and could provide care and support for the child; and, under 

Section 2151.10, Revised Code, the board of county commissioners has a 

duty to appropriate each year such sum as will provide the court with 

necessary funds for the care, maintenance, education, and support of neg­

lected, dependent, and delinquent children. 

2. When a board of county commissioners fails to appropriate funds 

under Section 2151.10, Revised Code, for the use of the juvenile court 

in the maintenance and support of a dependent child, the juvenile court 

may rtot order the county auditor to issue a warrant for such purpose, as 

under Section 5705.41, Revised Code, no expenditure of county funds may 

be made unless funds have been appropriated for that purpose; but the 

court may proceed against the board of county commissioners to compel 

it to appropriate the necessary funds. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




