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OPINION NO. 2012-019 

Syllabus: 

2012-019 

1. 	 A board of county commissioners may not charge the county 
veterans service commission rent for the use of office space in a 
county building. (2010 Op. Att'y Gen. No. 2010-001 (syllabus, 
paragraph 2) and 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-104 (syllabus, 
paragraph 2), approved and followed.) 

2. 	 A county auditor may not appropriate funds to the county veterans 
servIce commIssIOn. 
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To: Daniel G. Padden, Guernsey County Prosecuting Attorney, Cambridge, 
Ohio 

By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, June 13,2012 

You have requested an opinion on the following questions regarding a 
county veterans service commission: 

1. 	 Maya board of county commissioners charge the county veterans 
service commission rent for the use ofoffice space in a county build­
ing? 

2. 	 Maya county auditor appropriate funds to the county veterans ser­
vice commission? 

Each county has a veterans service commission typically consisting of five 
residents of the county. R.C. 5901.02. But see R.C. 5901.021(A), (B)(l) (the board 
of county commissioners of a county with a population over five hundred thousand 
may create up to six additional memberships on the veterans service commission). 
Veterans service commissions provide a variety of services for qualifYing veterans 
and their family members, including financial assistance and burial and cremation 
services. See R.C. 5901.03; R.C. 5901.08-.09; R.C. 5901.14-.15; R.c. 5901.25-.32; 
see also Lynch v. Gallia Cty. Bd. ofComm'rs, 79 Ohio St. 3d 251,258,680 N.E.2d 
1222 (1997) (veterans service commissions "are vested with a special public trust 
to see that those who have served our country receive a decent burial and are 
remembered with honor, and that they and their families are kept from indigency"). 
A veterans service commission is part of the county government. See 2008 Op. 
Att'y Gen. No. 2008-033, at 2-346; 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-034, at 2-311; 
2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-032, at 2-291; 1993 Op. Att'y Gen. No. 93-065, at 
2-308 to 2-309. 

R.C. 5901.11 requires a veterans service commission to meet each year to 
"determine in an itemized manner the probable amount necessary for the aid and 
financial assistance of persons entitled to such aid and assistance and for the opera­
tion of the veterans service office for the ensuing year." The veterans service com­
mission then prepares and submits a proposed budget in the manner specified in 
R.C. 5705.28(C) to the board ofcounty commissioners. R.C. 5901.11; see also R.C. 
5705 .28(C)( 1) (" each department, board, commission, and district authority entitled 
to participate in any appropriation or revenue of a subdivision shall file with the tax­
ing authority. . . an estimate of contemplated revenue and expenditures for the 
ensuing fiscal year, in such form as is prescribed by the taxing authority of the 
subdivision"); R.C. 5901.03(D) (veterans service commission must submit its 
budget and the budget of the veterans service office to the board of county commis­
sioners for approval). The board of county commissioners "may review the 
proposed budget" submitted by the veterans service commission. R.c. 5901.11. 
The board of county commissioners, however, "shall appropriate funds" to the 
veterans service commission pursuant to R.C. Title III, R.C. 5705.05, and R.C. 
5705.38-.41, and the board "shall make the necessary levy, not to exceed five-
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tenths of a mill," to raise the amount approved by the board. [d.; see also 2008 Op. 
Att'y Gen. No. 2008-033, at 2-340 to 2-341. 

The Ohio Supreme Court has interpreted R.C. 5901.11 to mean that a board 
of county commissioners must approve any lawful budget request by the veterans 
service commission up to the .5 mill limitation. Lynch, 79 Ohio St. 3d 251 (syl­
labus); see also 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-033, at 2-340 n.5 ("[e]xcept for the 
period between 1988 and 1994, the obligation of the county commissioners to 
provide funding in the amount requested by the [veterans service commission] 
(previously the soldiers' relief commission), up to the .5 mill permitted by statute, 
has been found to be mandatory' '). The tax levy for the benefit of a veterans service 
commission is part of the county general tax levy for current expenses within the 
10-milllimitation that may be imposed without voter approval. See R.C. 5705.02; 
R.C. 5705.04(B); R.C. 5705.05(E); 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-033, at 2-341; 
1983 Op. Att'y Gen. No. 83-032 (syllabus) (overruled in part, and on other grounds, 
by 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-008 on the basis of statutory amendment). Moneys 
that have been appropriated to a veterans service commission typically may be 
expended by the commission without additional approval by the board of county 
commissioners. 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-033, at 2-342; see also 1966 Op. 
Att'y Gen. No. 66-170, at 2-362 (overruled in part, and on other grounds, by 1991 
Op. Att'y Gen. No. 91-008 on the basis of statutory amendment). 

Your first question asks whether a board of county commissioners may 
charge the veterans service commission rent for the use of office space in a county 
building. A board of county commissioners has a duty to provide county officers 
with office space and "such facilities as will result in expeditious and economical 
administration of such offices." R.C. 307.01(A). This duty is mandatory. See 2010 
Op. Att'y Gen. No. 2010-001 (syllabus, paragraph 1) ("[a] board of county com­
missioners has a mandatory duty under R.C. 307.01 to provide the county law 
library resources board with offices and necessary facilities "); 1986 Op. Att'y Gen. 
No. 86-104 (syllabus, paragraph 1) ("[p]ursuantto R.C. 307.01, the board ofcounty 
commissioners is required to provide offices for the county children services 
board"). As noted previously, a veterans service commission is a branch of county 
government. See 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-033, at 2-346; 2004 Op. Att'y Gen. 
No. 2004-034, at 2-311; 2004 Op. Att'y Gen. No. 2004-032, at 2-291; 1993 Op. 
Att'y Gen. No. 93-065, at 2-308 to 2-309. Thus, a board of county commissioners 
has a mandatory duty to provide the veterans service commission with office space 
and appropriate facilities. 

Under Ohio law, one governmental entity may not charge another govern­
mental entity administrative fees or rent in the absence of statutory authority. See 
2001 Op. Att'y Gen. No. 2001-024 (syllabus) ("[a] board of county commissioners 
may not charge a public body administrative fees for costs incurred by the county 
auditor or treasurer, or for utility or rent expenses, unless there is express statutory 
authorization for the charge or authority implied from an express power"); 1982 
Op. Att'y Gen. No. 82-011 (syllabus, paragraph 1) ("[i]f a service is performed for 
a public office by an office of county government, whether on a mandatory or 
discretionary basis, a board of county commissioners may not charge the office 
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receiving such service unless there is express statutory authorization for such charge 
or authority implied from an express power' '). Relying on this general principle, 
prior Attorney General opinions have concluded that a board of county commis­
sioners may not charge rent for the office space it provides various county boards. 
See 2010 Op. Att'y Gen. No. 2010-001 (syllabus, paragraph 2) ("[a] board of 
county commissioners has no statutory authority to charge a county law library re­
sources board for space or utilities, or a fee for indirect costs, overhead, or central­
ized or support services"); 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-104 (syllabus, paragraph 2) 
("[t]he board of county commissioners may not charge rent for office space it 
provides to the county children services board"). 

I find the preceding authority persuasive. Nothing in the Revised Code ei­
ther expressly or impliedly authorizes a board of county commissioners to charge 
rent to the veterans service commission. Accordingly, a board of county commis­
sioners may not charge the veterans service commission rent for the use of office 
space in a county building. 

Your second question asks whether a county auditor may appropriate funds 
for the benefit of the veterans service commission. l The prior discussion regarding 
the funding of a veterans service commission makes clear that it is the board of 
county commissioners that approves the budget submitted by, and appropriates 
funds to, the veterans service commission. See R.C. 5705.28(C)(1); R.C. 5705.38­
.41; R.C. 5901.03(D); R.C. 5901.11; 2008 Op. Att'y Gen. No. 2008-033, at 2-339 
to 2-342. In addition, while Ohio law permits amended or supplemental appropria­
tions, any amended or supplemental appropriation must "comply with all provi­
sions of law governing the taxing authority in making an original appropriation." 
R.C. 5705.40; see also R.C. 5705.38(A); 2011 Op. Att'y Gen. No. 2011-036, at 
2-292. As the taxing authority for the county, the board of county commissioners is 
the entity that must approve an amended or supplemental appropriation for the ben­
efit of the veterans service commission. See 2011 Op. Att'y Gen. No. 2011-036, at 
2-292 (' 'a county recorder cannot receive and expend funds in addition to those 
originally appropriated unless the board of county commissioners passes an 
amended or supplemental appropriation to this effect under R.C. 5705.40"); see 
also 2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-009, at 2-44; 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-007 
(syllabus). 

Neither the Revised Code nor any other authority grants a county auditor 
the concurrent power to appropriate funds to the veterans service commission. 
Thus, a county auditor may not appropriate funds to the veterans service 
commission. 

In conclusion, it is my opinion, and you are hereby advised as follows: 

1 Based on conversations between you and a member of my staff, it is my 
understanding that you are asking about the traditional appropriation process. You 
are not asking about the authority of a county auditor either to donate moneys to the 
county veterans service commission or to transfer moneys from one fund of the 
county to another fund. See generally 2011 Op. Att'y Gen. No. 2011-036, at 2-289 
to 2-293. 
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1. 	 A board of county commissioners may not charge the county 
veterans service commission rent for the use of office space in a 
county building. (2010 Op. Att'y Gen. No. 2010-001 (syllabus, 
paragraph 2) and 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-104 (syllabus, 
paragraph 2), approved and followed.) 

2. 	 A county auditor may not appropriate funds to the county veterans 
servIce commIssIOn. 




