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OPINION NO. 69-099 

Syllabus: 

A Board of Township Trustees is not empowered to cooperate 
with another like Board for the purpose of forming a recreational 
district for the acquisition and maintenance of recreational fa­
cilities. Opinion No. 66-007, Opinions of the Attorney General 
for 1966, approved and followed. 
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To: Robert Webb, Ashtabula County Pros. Atty., Jefferson, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, August 20, 1969 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I have been asked by the Geneva Area City 
School District whether or not they may cooperate 
in forming a recreational district for the acquisi ­
tion and maintenance of recreational facilities with 
the Municipal Corporation of Geneva, City School Dis­
tricts and Townships. It would seem that a school 
district, under Revised Code 755.16, can join with 
municipal corporations in forming a recreational dis­
trict or perhaps a swimming pool if it was under the 
jurisdiction and management of the township where 
the school is located. 

"Attorney General's Opinion, 1966-007, says that 
755.16 authorized a school district to join with a 
township in equipping, operating and maintaining 
recreational facilities, but such authority is not 
extended to the township with any other taxing dis­
trict. It would seem that there is implied authority 
for the townships to cooperate with other townships 
and area school districts, inasmuch as school dis­
tricts are given the authority to cooperate with town­
ships. Incidentally, Harpersfield, Trumbull and 
Austinburg Townships are members of the Geneva City 
School District, as well as, Geneva Township, and 
they wish to cooperate if they have implied authority 
under Section 755.16. 11 

In reviewing all provisions of the Revised Code relative to 
the authority for Township Trustees to cooperate with other po­
litical subdivisions for police services, fire services, hospital 
services, park facilities and burial grounds, one finds a reluc­
tance of the Legislature to extend the Trustees territorial 
jurisdiction. 

Public officers have only such powers as are expressly dele­
gated to them by statute, and such as are necessarily implied 
from those delegated to enable them to accomplish the stated pur­
pose, and nowhere, as is emphasiz~d by Opinion No. 66-007, Opin­
ions of the Attorney General for 1966, is a Board of Township 
Trustees authorized to cooperate with another like Board. 

Quoting from Opinion No. 66-007, supra, and explaining the 
powers granted in Section 755.16, Revised Code, the Attorney 
General said: 

"It will be noted that this section provides 

that (a) any two or more municipal corporations, 

(b) a municipal corporation and a school district 

m~y join to operate and maintain playgrounds or 

recreation centers, and (cl school district and 

municipal corporation may join for the erection 

or repair of buildings of recreation facilities 

and (d) a school district may join with a munici­

pal corporation, township or county in operating 

and maintaining recreation equipment. 
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"This section does not authorize a township 

to join with a county, municipal corporation or 

another township for the purpose of acquiring or 

maintaining playground and recreational projects. 


"In summary, it is apparent that a township 
may legally agree with a county board of park com­
missioners that either may assume control of park 
or park lands of the other and that a township and 
an adjacent municipal corporation could join in the 
operation of a swimming pool. 

"In specific answer to your question, you are 
advised that there is no authority under Section 
755.16, Revised Code for a township to join with 
another township, county or municipal corporation 
in acquisition or maintaining playground or recrea­
tion facilities." 

That is not to say, however, that each individual township 
may not cooperate by separate contract with the Geneva Area City 
School District. 

The maxim "expressio unius est exclusio alterius" which, 
freely translated, means the express mention of one thing im­
plies the exclusion of another, applies to answer your ques­
tion, since the Legislature has provided authority to cooper­
ate in certain instances, but not in the instance outlined in 
your request. 

It is my opinion and you are accordingly advised that a 
Board of Township Trustees is not empowered to cooperate with 
another like Board for the purpose of forming a recreational 
district for the acquisition and maintenance of recreational 
facilities. Opinion No. 66-007, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1966, approved and followed. 




