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OPINION NO. 66-097 

Syllabus: 

County commissioners have no legal authority to 
appropriate a sum of money to be used in preparing the 
official plan for community colleges. 

To: J. Warren Bettis, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 24, 1966 

I acknowledge receipt of your request for my opinion
reading as follows: 

"I have been requested by the County 
Commissioners of Columbiana County to re­
quest your opinion as to whether or not 
they may appropriate funds for the Colum­
biana County Community College in prepar­
ing the official plans for a community 
college pursuant to provisions of Section 
3354.07. 

"The factual situation insofar as it 
is relevant to the question involved is 
as follows: A community college has been 
created by the Board of County Commission­
ers of Columbiana County, Ohio, in accord­
ance with Revised Code Section 3354,02; 
Trustees have been appointed and the Board 
has been organized in accordance with the 
statute. They are at the present time in 
the process of completing plans to be ap­
proved by the Board of Regents and have in 
fact requested a Charter from the Board of 
Regents of the State of Ohio. In order to 
prepare the official plans, it has been 
necessary to retain certain professional
help, conduct surveys and other necessary
data in the preparation of said plan. Re­
vised Code Section 3354.08, reads as fol­
lows: 'Gifts and bequests. For the pur­
pose of preparing the official plan for a 
community college, pursuant to provisions 
of Section 3354.07, of the Revised Code, 
the Board of Trustees of a community col­
lege district ~ay receive and expend
gifts, grants, bequests or devises, or pub­
lic funds appropriated for such purpose.~ 
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"Therefore, may the County Commission­
ers of Columbiana County appropriate a sum 
of money to be used for the purpose as out­
lined in above referred to statute." 

The answer to this question depends for its solution 
upon the powers of the ·county commissioners. 

It would appear that no principle of law is better 
settled in Ohio than that the board of county commissioners, 
being an instrumentality of the state government, has only
such powers as are conferred by law. Many cases could be 
cited in support of this proposition, but it is deemed 
sufficient to quote from the statement of Matthias, J., in 
the case of Elder v. Smith, 103 Ohio St. 369, at page 370, 
where it is stated: 

"It has long been settled in this State 
that the Board of County Commissioners has 
such powers and jurisdiction, and only such, 
as are conferred by statute.***" 

We have, therefore, to look in each case to the statutes 
of Ohio to see whether the power about which you inquire
has been granted by the legislature. 

In reviewing Chapter 307, Revised Code, which deals 
with the powers of the board of county commissioners, it 
is noted that the legisl-ature has authorized the commis­
sioners to appropriate and contribute money for many and 
different and varied purposes, but I have been unable to 
find any provision in the statutes which directly, or by 
implication, attempts to grant authority to county commis­
sioners to appropriate a sum of money for education or for 
the purpose referred to in your letter. 

Section 307.22, Revised Code, provides in part: 

"The board of county commissioners 
may receive bequests, donations, and gifts 
of real and personal property and money to 
promote and advance the cause of education 
in the county.***" 

This section permits the money so received to be used 
for the purpose intended, but no authority is granted to 
make appropriations for such educational purposes. 

Section 3354,08, Revised Code, provides: 

"For the purpose of preparing the of­
ficial plan for a community college, pur­
suant to provisions of section 3354,07 of 
the Revised Code, the board of trustees of 
a community college district may receive 
and expend gifts, grants, bequests or de­
vises, or public funds appropriated for 
such purpose." 
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While this section has nothing to do with the powers
of county commissioners, it does reveal that the legislature 
was cognizant of the need for appropriation of public funds 
when so received by the trustees of a community college. 

Returning to the principle of law that county commis­
sioners have only such powers as are conferred upon them by 
law, and in the absence of any statute which authorized the 
commissioners to make appropriation of public funds for com­
munity colleges, it is, consequently, my opinion that such 
appropriation would not be legal. The purpose of such ap­
propriation may seem a laudable one, but a laudable purpose
is not necessarily a lawful purpose. 

In specific answer to your inquiry, it is my opinion
that county commissioners have no legal authority to ap­
propriate a sum of money to be used in preparing the of­
ficial plan for community colleges. 




