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they are technical words and phrases, in which case they are to be con­
strued according to their technical meaning. State ex rei. v. Bish, 12 0. N. P. 
(N. S.) 369. 

It would seem that the term "school event" could not be held to mean 
<•.nything else than some event occurring in connection with the schools or 
the public school system-something brought about by reason of the action 
o[ the school authorities or the school pupils, something under the patronage 
cf the school authorities or school pupils, such, for instance, as school pic­
nics, literary exhibitions or contests and athletic contests. That no doubt 
\vas the sense in which the term "school events" was used in the above statute. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question that 
a privately owned and registered motor propelled vehicle when used for the 
transportation for hire of school pupils to or from basket ball and football 
games and similar athletic contests conducted tinder the patronage of the 
public school pupils is not subject to supervision and regulation as a private 
motor carrier by the Public Utilities Commission of Ohio. 
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Respectfully, 
JonN W. BtuCKER, 

Attorney General. 

SUPERINTENDENT OF SCHOOLS-UNAUTHORIZED TO· ISSUE 
AGE AND SCHOOLING CERTIFICATE WHEN-SCHOOL PHYSI­
CIAN MUST CERTIFY AS TO PHYSICAL FITNESS OF CHILD. 

SYLLABUS: 
1. A superintendent of schools is neither authorized nor permitted to issue 

an age and schooling certificate under the authority of Sections 7764-3 et seq. of 
the General Code of Ohio, unless and until he has received, examined, approz•ed 
and filed the certificate from the school physician or physician designateed by him, 
or if there be no school ph)•sician from the dzistrict health commissioner, or physi­
cian designated by him, showing after a thoro1tgh examination that the child is 
physically fit to be employed in such occupations as are not prohibited by law 
for a boy or girl, as the ca.se may be, under eighteen years of age. 

2. I I is not lawful for a superintendent of schools to issue an age and school­
ing certificate to a mi1zo1· of compulsory school age 1tPon the recommendation or 
certificate as to the physical fitness of the minor, other than the certificate of the 
school physician or ph)•sician designated by him, or the district health commis­
sioner or a physician designated by lzim, as the case may be. 

CoLUMBUS, Omo, Januuary 22, 1934. 

HoN. PAUL A. BADEN, Prosecuting Attorney, Hamilton, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"The Superintendent of Schools of this county has a problem 
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involving the interpretation of section 7766-1, section 4, reading as 
follows: 

'A certificate from the school physician or physician designated 
by him, or if there be no school physic:an from the district health 
commissioner, or physician designated by him, showing after a 
thorough examination that the child is physically fit to be employed 
in such occupations as arc not prohibited by law for a boy or girl, 
as the case may be, under eighteen years of age.' 

In the case about which the Superintendent of Schools has asked 
me, the District Health Commissioner has refused to give such a 
certificate on the ground that the child was not physically fit to be 
employed. 

However, the child has secured from two reputable physicians in 
this town a certificate to the effect that he is physically "fit to be 
employed. 

The question then is, under such circumstances, must the Super­
intendent of Schools give this pupil a certificate? Question number 
two: May the Superintendent of Schools in such a circumstance, give 
the pupil a certificate?" 
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Your question relates to the right and duty of a superintendent of schools 
to issue what is known as an "age and schooling certificate" for minors of 
compulsory school age. 

By the terms of Sections 7765 and 12993, General Code, the employment 
of minors of compulsory school age in certain occupations, is forbidden 
unless the minor present to the employer a proper age and schooling cer­
tificate as a condition of employment. 

Section 7766, General Code, provides that an age and schooling certificate 
may be issued only by the superintendent of schools. 

Section 7766-1, General Code, in so far as material, reads: 

"The superintendent of schools shall not issue such certificate 
until he has received, examined, approved and filed the following 
papers duly executed: * * 

A certificate from the school physician or physician designated 
hy him, or if there be no school physician from the district health 
commissioner, or physician designated by him, showing after a 
thorough examination that the child is physically fit to be employed 
in such occupations as arc not vrohibited by law for a boy or girl, 
as the case may be, under eighteen years of age." 

Nowhere will be found any authority extended to a superintendent of 
schools to issue an age and schooling certificate on the certificate of any 
other physician or person as to the physical fitness of the minor for employ­
ment, than the school physician or a physician designated by him, or the dis­
trict health commissioner or physician designated by him as provided by the 
statute which is quoted above. 

The statute expressly prohibits the superintendent of schools from 
i~suing an age and schooling certificate unless he has on file the certificate 
of one of the physicians named in the statute. The language of the statute is 
clear, and is not susceptible of any other construction than its plain language 
imports. It is a well settled rule of law that the intention of the legislature 
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must be ascertained from the language used in a statute and if that language 
is clear and unambiguous, the court has no authority to change it or to 
deduce any other meaning from it than what its plain language imports. 
Sipe v. State. ex rei., 86 0. S. 80. As stated by the Supreme Court, in the 
case of State ex rei. Brown, 121 0. S., 329: 

"Where the language employed by the legislature is clear and 
unambiguous it is not the province of the court under the guise of 
construcdon to ignore the plain terms of the statute or to insert a 
provision not incorporated therein by the legislature." 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that: 
(1) A superintendent of schools is neither authorized nor permitted to 

issue an age and schooling certificate under the authority of Sections 7764-3 
et seq. of the General Code of Ohio unless and until he has received, ex­
amined, approved and filed the certificate from the school physician or physi­
cian designated by him, or if there be no school physician from the district 
health commissioner, or physician designated by him, showing after a 
thorough examination that the child is physically fit to be employed in such 
occupations as are not prohibited by law for a boy or girl_, as the case may 
be, under eighteen years of age. 

(2) It is not lawful for a superintendent of schools to issue an age 
and schooling certificate to a minor of compulsory school age upon the recom­
mendation or certificate as to the physical fitness of the minor, other than 
tl1e certificate of the school physician or physician designated by him or the 
district health commissioner or a physician designated by him, as the case 
may be. 
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Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, CERTAIN RESERVOIR LAND LEASE TO LAND AT 
BUCKEYE LAKE, FAIRFIELD COUNTY, FOR RIGHT TO OCCUPY 
AND USE FOR COTTAGE SITE AND DOCKLANDING PURPOSES­
CHARLES E. JOHNSON. 

CoLUMBUS, OHIO, January 23, 1934. 

HoN. EARL H. HANEFELn, Director of Agriwlture, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge the receipt of a recent communication 

over the signature of the chief of the bureau of inland lakes and parks of the 
division of conservation in your department submitting for my examination and 
approval a certain reservoir land lease in triplicate executed by the conservation 
commissioner to one Charles E. Johnson of Columbus, Ohio. 

By this lease, which is one for a stated term of fifteen years and which 
provides for an annual rental of forty-eight dollars payable in semi-annual in­
stallments, there is leased and demised to the lessee above named the right to 


