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TEACHER EMPLOYED BY BOARD OF EDUCATION IN 
SCHOOL DISTRICT OF LESS THAN EIGHT HUNDRED PU­
PILS-BEGINNING TEACHER OR NEW TEACHER-NOT 
ENTITLED TO WRITTEN NOTICE ON OR BEFORE MARCH 31 

OF LAST YEAR OF CONTRACT THAT BOARD DOES NOT IN­
TEND REEMPLOYMENT-FAILURE TO GIVE SUCH NOTICE 
NOT REEMPLOYMENT. 

SYLLABUS: 

In a school diSJtrict of under 800 p1.11pils, a teacher who has been employed 
lby the board of education either as a beginning teacher or as a new teaoher, is 
not enrtitled to a written notice on or before the 31st day 0 1f March of the last 
year of ,his contract that the board does not intend to reemploy him, and the 
failure to give such notice does not amount to a reemployment of such teacher. 

Columbus, Ohio, March 20, 1946 

Hon. John C. Furgason, Prosecuting Attorney 

New Lexington, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"In the fifth paragraph of section 4842-8 of the General 
Code of Ohio, concerning the eligibility for continuing service 
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status and other types of contracts, it is stated that 'any teacher 
employed under a limited contract shall at the expiration of such 
limited contract be deemed already employed under the pro­
visions of this act at the same salary plus any increment provided 
by the salary schedule unless the employing board shall give such 
teacher written notice on or before the thirty-first day of March, 
of its intention not to re-employ him.' 

However, the last sentence of this paragraph reads as fol­
lows: 

'Provided, however, that in school districts of under eight 
hundred pupils, the following contract system shall control :' 
It will be noted that no statement concerning notification of 
teacher before March 31, is made in the regulations which are to 
govern districts under eight hundred pupils. 

Will you please advise whether or not, in your opinion, 
districts under eight hundred pupils shall be deemed re-employed 
unless the employing board gives such teacher legal notice on or 
before the 31st day of March of its intentions not to re-employ 
him." 

Section 4857 et seq. of the General Code, provide for examination 

and certification of teachers in the public schools. Different classes of 

certificates are defined by the law, based on different standards, and qual­

ifying a teacher to teach in the schools for different periods. Without 

going into precise definitions, it is sufficient to say that provisions are 

made for professional, permanent and life certificates, also for provisional 

and temporary certificates. 

Section 4857-9 General Code, provides that no person shall receive 

any compensation for teaching service who has not obtained a certificate of 

qualification. 

Section 4842-7 General Code, divides the contracts which may be 

made by boards of education with teachers into two classes, to wit, 

"limited contracts" and "continuing contracts". That section reads in part, 

as follows: 

"Contracts for the employment of teachers shall be of two 
types; limited contracts and continuing contracts. A limited con­
tract for a superintendent shall be a contract for such term as 
authorized by section 4842 of the General Code, and for all other 
teachers, as hereinafter defined, for 3i term not to exceed five 
years. A continuing contract shall be a contract which shall 
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remain in full force and effect until the teacher resigns, elects to 
retire, or is retired pursuant to section 7896-34 of the General 
Code, or until it is terminated or suspended as provided by law 
and shall be granted onyl to teachers holding professional, per­
manent or life certificates." (Emphasis added.) 

It will be noted that one of the essentials for the right to a continuing 

contract is that the teacher shall hold a professional, permanent or life 

certificate. A limited contract may evidently be made with a teacher who 

holds any type of certificate. By the same section, it is provided : 

"'Continuing service status' for a teacher means employ­
ment under a continuing contract." 

Section 4842-8 General Code, which is directly pertinent to the ques­

tion you have raised, reads as follows: 

"Teachers eligible for continuing service status in any school 
district shall be those teachers qualified as to certification who 
within the last five years have taught for at least three years in 
the district, and those teachers who, having attained continuing 
contract status elsewhere, have served two years in the district, 
but the board of education, upon the superintendent's recom­
mendations, may at the time of employment or at any time within 
such two-year period declare any of the latter teachers eligible. 

Upon the recommendation of the superintendent of schools 
that a teacher eligible for continuing service status be re-em­
ployed, a continuing contract shall be entered into between a 
board of education and such teacher unless the board by a three­
fourths vote of its full membership rejects the superintendent's 
recommendation. However, the superintendent may recommend 
reemployment of such teacher, if continuing service status has 
not previously been attained elsewhere, under a limited contract 
for not to exceed two years, provided that written notice of the 
intention to make such recommendation has been given to the 
teacher with reasons therefor on or before the thirtieth day of 
April, but upon subsequent re-employment only a continuing 
contract may be entered into. 

Provided, however, that on or before September r, 1941, a 
continuing contract shall be entered into by each board of edu­
cation with each teacher holding a professional, permanent or 
life certificate who, at the time of the passage of this act, is 
completing five or more consecutive years of employment by said 
board. 

A limited contract may be entered into by each board of 
education with each teacher who has not been in the employ of 
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the board for at least three years and shall be entered into, re­
gardless of length of previous employment, with each teacher 
employed by the board who holds a provisional or temporary 
certificate. 

Any teacher employed under a limited contract shall at the 
expiration of such limited contract be deemed re-e1nployed under 
the provisions of this act at the same salary plus any increment 
provided by the salary schedule unless the employing board shall 
give such teacher written notice on or before the thirty-first 
day of March of its intention not to re-employ him. Such 
teacher shall be presumed to have accepted such employment 
unless he shall notify the board of education in writing to the 
contrary on or before the first day of June, and a contract for 
the succeeding school year shall be executed accordingly. Pro­
vided, however, that in school districts of under eight hundred 
pupils, the following contract system shall control: 

a. Beginning teachers, who have not previously been em­
ployed as a teacher in any school, shall be hired for one year. 

b. New teachers, who have had at least one year's ex­
perience as teachers in other schools, shall be employed for a 
period of time commensurate with their past experience at the 
discretion of the hiring board of education, provided that no 
such contract shall be for more than five years. 

c. Upon re-employment after the termination of the first 
contract, the new contract shall be for not less than two years 
nor more than five years provided that the teacher's educational 
qualifications have been fulfilled and the teacher's work has 
been satisfactory. 

d. Upon re-employment after the termination of the second 
contract, the teacher's contract shall be for five years and subse­
quent renewal thereof shall be for five-year periods, or the board 
of education may at any time grant a continuing contract." 

(Emphasis added.) 

Your question relates to a district which has less than 8oo pupils 

and involves primarily a consideration of the second proviso contained 

in that section and the four paragraphs following, designated as (a), (b), 

(c) and (d), but it also involves the provision of the preceding paragraph 

which requires the employing board to give a teacher employed under a 

"limited contract" written notice on or before the 31st day of March, in 

case it does not intend to reemploy him, the precise question submitted 

being whether this provision as to notice is involved in the employment of 

teachers falling within the second proviso in districts having less than 
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800 pupils. This section and particularly what has been referred to as 

the "second proviso," has been the subject of several opinions and some 

adjudications. The Supreme Court in the case of State, ex rel. Bishop 

v. Board of Education, 139 0. S., 427, held as disclosed by the fifth 

branch of the syllabus: 

"The second proviso of Section 76go-2, General Code, 
relating to a contract system in school districts of less than eight 
hundred pupils, has reference to beginning teachers, new teachers 
and to their re-employment, and is without application to a 
certificated teacher completing five or more consecutive years of 
employment in such a school district." (Emphasis added.) 

Section 76<)0-2, since repealed, was the predecessor of present Section 

4248-8, and contained substantially identical provisions. The background 

of the syllabus above quoted is found in the fact that under the first 

proviso contained in said Section 7690-2, it was provided that on or before 

September 1, 1941, which was the effective date of the section, a "con­

tinuing contract" should be entered into by each board of education with 

each teacher holding a professional, permanent or life certificate who at 

the time of the passage of this act was completing five or more consecutive 

years of employment by said board. The teacher in question in the Bishop 

case was employed in a district containing less than 8oo pupils, and the 

effect of the holding of the court was tha~ he qualified under the first 

proviso for the continuing contract notwithstanding the fact that his em­

ployment fell within the second proviso relating to schools of under 

800 pupils. It will be noted that according to the language of the syllabus 

as quoted, this second proviso has reference to "beginning teachers, new 

teachers and to their reemployment". The conclusion, therefore, from the 

language used by the court, would be that beginning teachers and, new 

teachers and to their reemployment." The conclusion, therefore, from the 

ta paragraphs ( c) and (d) for their rights as to reemployment and would 

Hot have the benefit of the preceding paragraph relating to teachers gen­

erally, who are also employed under a limited contract and who are given 

the right to specific notice of the intention of the board not to reemploy 

them. 

It would appear that the General Assembly saw fit to make quite 

clifferent provisions for the qualifications and employment of teachers in 

districts having less than 800 pupils, from those applicable to larger 
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schools. In an opm1on by my immediate predecessor found in 1941 

Opinions Attorney General, page 749, it was held that the educational 

qualifications and satisfactory work of the teacher in such smaller district 

were matters that could be determined under rules adopted by the board 

of education and that the board might even exact higher qualifications 

than are required generally by the state as to certification. In a further 

opinion found in 1942 Opinions, Attorney General, page 368, in answer 

to a question involving the status of a teacher in a school district having 

less than 8oo pupils, it was held in effect that such teacher, if he possessed 

the requisite qualifications for continuing service status, by reason of years 

of service and certification, was eligible to receive a continuing contract 

if recommended for reemployment by the county superintendent of schools 

subject to the right of the board by a three-fourths vote to reject his 

recommendation. Neither of these opinions, however, go to the extent 

of giving a teacher who has been employed in such district the benefit 

of the provision contained in the earlier portion of the section, as to 

automatic reemployment. 

It follows, therefore, that while a teacher employed in one of the 

smaller schools may have been entitled to a continuing contract under the 

"first proviso", or may have earned that right by reason of having the 

necessary qualification by way of certification and length of service, his 

employment and reemployment rights are confined strictly to the pro­

visions of paragraphs ( c) and (d) of the "second proviso." 

It is accordingly my opinion in specific answer to your question that 

in a school district of under 8oo pupils, a teacher who has been employed 

by the board of education either as a beginning teacher or as a new teacher, 

is not entitled to a written notice on or before the 31st day of March of 

the last year of his contract, that the board does not intend to reemploy 

him, and that the failure to give such notice does not amount to a reem­

ployment of such teacher. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 




