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OPINION NO. 828 

Syllabus: 

1. A community service mental hygiene and psychiatric
clinic established by the Bureau of Prevention and Education, 
Division of Mental Hygiene, under Section 5123.05, Revised 
Code, has authority under Section 5121.03, Revised Code, to 
charge out-patients for their services. 

2. The Division of Mental Hygiene of the Department
of Mental Hygiene and Correction may establish and publish 
a schedule of fees to be charged at non-hospital based 
community service clinics established pursuant to Section 
5123.05, Revised Code. 

3. A private clinic cooperating with a resident community
service clinic established pursuant to Section 5123.05, Re­
vised Code, may collect and retain charges for non-professional
services supplied to patients. (Opinion No. 3248, Opinions
of the Attorney General for 1953 approved and followed). 

To: Martin A. Janis, Director of Department of Mental Hygiene and Cor­
rection, Columbus, Ohio 

By: Will lam B. Saxbe, Attorney General, January 28, 1964 

I am in receipt of your request £or my opinion in which 
you raise the following questions: 

1. Do the provisions of Amended Sub­
stitute H.B. No. 6 and Amended Substitute H.B. 
818, paRsed by the 105th General Assembly ef­
fective September 30 and October 10, 1963, 
respectively, apply to community service men­
tal hygiene and psychiatric clinics establish­
ed pursuant to Section 5123.05, Revised Code? 

2. May the Department of Mental Hygiene
and Correction establish and publish a schedule 
of fees for these non-hospital based community
service clinics? 

3. May a private clinic cooperating 
with a resident non-hospital based community
service clinic charge and retain a fee for 
non-professional services rendered to patients? 

Section 5123.05, Revised Code, reads as follows: 

"There shall be created a bureau of pre-
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vention and education under the supervision or 
the commissioner of mental hygiene. The bureau 
shall: 

(A) Promote and develop a state-wide com­
prehensive system of mental hygiene and psychia­
tric clinics and establish resident and travel­
ing clinics to serve communities where local 
clinical facilities are lacking or inadequate; 

(B) In cooperation with other departments 
and agencies, disseminate information as to men­
tal hygiene and psychiatric facilities and ser­
vices, including institutions and clinics pro­
vided for the counsel, care, and treatment or those 
in need thereof; 

(C) Perform such other duties as are as­
signed to it by the commissioner." 

It was concluded in Opinion No. 2366, Opinions or the 
Attorney General for 1953, that the Division or Mental Hygiene
could not contribute money under this section to assist in the 
support or a local private non-profit mental hygiene clinic 
established to serve a specified territory, nor assign its 
employees to work in such a clinic. It was further concluded, 
however, "t~t the division does have authority, under 
the provisions or Section 1890-9, General Code, (substantially
the same as present Section 5123.05, Revised Code,) to •estab­
lish resident*** clinics*** where local clinical facili­
ties are*·** inadequate,' and any such resident clinics 
may be established in such close association with a clinic 
established by a corporation not for profit, and operated in 
such close cooperation with it that the two clinics will, for 
many practical purposes, be operated as an integrated project.
In any such case, however, it will be necessary to preserve 
the separate entity or each clinic in matters involving con­
trol or operations and financial support." 

The question remains or whether the local clinics, and 
particularly the Division or Mental Hygiene could legally charge
fees for services rendered by local clinics. In Opinion No. 
3248, Opinions or the Attorney General for 1953, it was concluded 
that the Division or Mental Hygiene possessed no statutory
authority to collect fees for the treatment of patients in clinics 
established under the provisions or Section 5123.05, Revised 
Code_. At the same time it was stated that, if the division 
should find it practicable to cooperate with a private organi­
zation in the operation or a clinic, "the lack or statutory
authority on the part or the division to make a charge for 
the services supplied by the public clinic does not operate 
so as to prevent such private organization from making and 
collecting a charge for such non-professional services as may 
be supplied by the private clinic to patients who are able 
to pay such charge. 11 

In Amended Substitute House Bill No. 818, Section 5121.03, 
Revised Code, was amended by adding the following pertinent
language: 

"***The cost or services for a patient 
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receiving pre-admission care, after-care, day-care, 
or routine consultation and treatment services in 
a community service unit under the jurisdiction of 
the department of mental.hygiene and correction, 
shall be computed on the basis of the average cost 
of such services." 

This amendment clearly departs from the conclusion 
rendered in Opinion No. 3248, supra, Prior to the amend-
ment, as stated in the Opinion, the division was .under no 
legal duty, and possessed no statutory authority to 
charge for services supplied by the division at a public 
clinic. Now there is a statutory mandate requiring the divi­
sion to compute the average cost of out-patient services of the 
several types mentioned. Subsequent sections of Chapter 5121. 
Revised Code, have been amended making such patients, their 
liable relatives, and their estates liable for such oosts. 

Section 5122.231, Revised Code, enacted by the adoption 
of Amended Substitute House Bill No. 6, reads as follows: 

"Any person who has been hospitalized un­
der Chapter 5122. of the Revised Code, may, at 
any time after discharge from such hospitaliza­
tion, make application to the head of any public 
hospital, within whose district he resides, for 
therapy and medication if such person feels he 
is in need of such services. If the head of 
the hospital determines the applicant to be in 
need-of such services and indigent, he may pro­
vide under the medical supervision of a hospital 
physician, such services of therapy and medica­
tion related to mental illness as are required 
for the mental health of such applicant. 

"Any person may apply to the head of any 
public hospital, within whose district he re­
sides for therapy and medication if such per­
son feels he is in need of such services. If 
his condition warrants, he may be enrolled as 
an out-patient and, during such enrollment while 
under medical supervision of a hospital physi­
cian, may receive therapy and medication for 
mental illness, subject to the provisions of 
Chapter 5121. of the Revised Code. 

"The application prescribed in the first 
paragraph of this section may also be made on 
behalf of a minor by a parent, guardian, or 
person having custody of the minor, and on be­
half of an adult by a guardian or person having 
custody of the adult. 

"The head of the public hospital may refer 
any indigent discharged patient, who makes an 
application under this section, to the director 
of any mental health clinic serving the county 
in which such patient resides, or to such other 
facility as the chief of the division of mental 
hygiene, as the •commissioner of mental hygiene,' 
may designate. Upon notice of such referral, 
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the director of such clinic or the head of such 
other facility may provide the services speci­
fied in the first paragraph of this section. 

"The director of mental hygiene and cor­
rection may apply for any federal funds, or 
other assistance, which are authorized for use 
in providing local mental health community 
services, and use such funds for the expansion
and improvement of local.mental health community
services under the Jurisdiction of the depart­
ment of mental hygiene and correction, including 
the services prescribed by this section. The 
director may adopt all necessary rules and regu­
lations for the implementation of this section. 
Nothing in these sections is intended to repeal~ 
amend, or otherwise affect any of the existing
drug laws of this state." 

This section eliminates any doubt regarding the places 
at which out-patient services may be rendered. Any person
who feels in need of such services may apply to the head 
of the public hospital in his district for assistance and, 
if his condition warrants, may receive therapy and medica­
tion for his mental illness subject to the liability for the 
average cost of such services as provided in Chapter 5121, 
Revised Code. 

The fourth paragraph of Section 5122.231, supra, permits 
the head of the hospital to refer the patient to the director 
of any mental health clinic serving the county in which the 
~atient resides. The head of the clinic may then provide
euchservices of therapy and medication related to mental 

illness as are required for the mental health of such appli­
cant." Since the referral may be to "any mental health 
clinic," it may be to a community service clinic established 
under Section 5123.05, Revised Code. 

No rights have been taken away from the local mental 
health cooperating clinics operated by. a private organiza­
tion hence, under Opinion No. 3248, supra, it must be con­
cluded they continue to have the same right to charge for 
their non-professional services. In addition, the division 
of mental hygiene is now authorized and directed to make 
charges for the services it furnishes to patients at 
non-hospital based community service clinics. 

While the statutes under consideration make no specific
reference to the establishment and publication of a schedule 
of fees to be charged by non-hospital based clinics,· there 
is nothing to indicate the charges to be made are to be kept 
secret. Section 5121.03, Revised Code, states that the 
cost of such services shall be computed on the basis of the 
average cost of such services. Presumably, the result of 
such computation would be public information. Similar com­
putations for the cost of services for in-patients are 
given wide publicity. A scale of charges to be made against
in-patients with dependents and against liable relatives 
with and without dependents is set forth in Section 5121.04 
(B) (2), Revised Code. It seems logical to have prepared 
a similar table of rates for out-patients and their liable 
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relatives, so long as it does not conflict with Section 
5121.04 (B) (9), which now reads: 

"The rate to be charged for pre-admission 
care, af'ter-care, day-care, or routine consul­
tation and treatment services shall be based 
upon the ability or the patient or his liable 
relatives to pay, but shall not be less than 
one dollar or more than ten dollars per visit 
as determined by the department of mental hy­
giene and correction." 

A further limitation on the right to charge liable rela­
tives is found in Section 5121.06 (D), Revised Code, which 
reads: 

"Irrespective of the number or patients
whose care might be chargeable against a liable 
relative, no individual liable relative nor 
any group _of liable relatives who are members 
of the same family unit shall be charged with 
the support of more than one patient." 

Since the establishment of a schedule of fees for out­
patients is for practical purposes essential under the amend­
ments to Chapter 5121, Revised Code, and since there is no 
inhibition, either express or implied, against the publica­
tion of such schedule of fees, it is my opinion that such 
publication is both permissive and desirable. 

In Opinion No. 3248, supra, it was said that a hospital
corporation, whether or not organized for profit, is entitled 
to a fair compensation for the use of technical equipment
owned by it and used by a physician in the performance of 
professional services as well as non-professional services 
supplied to such physician. It was recognized that the local­
ly established clinics could also make charges for such ser­
vices as well as for the value of the quarters furnished, in­
cluding utilities. Among other things the then Attorney
General said: 

"Accordingly, if you should find it 
practical for the division to participate
with a locally established private clinic in 
in the operation of such a cooperative pro­
ject, I perceive no reason why the lack of 
statutory authority on the part of the divi­
sion to make a charge for the services sup­
plied by the public clinic should operate
in such a way as to prevent the private 
organization from making and collecting 
a charge for such non-professional ser­
vices as may be supplied by the private
clinic to patients who are able to pay such 
charge. 11 

Although it was not categorically stated that the private
clinic could retain and use the money collected by it for 
its non-professional services, no other inference can be 
drawn from the opinion. Since the law dealing with the 
cooperating private clinics remains unchanged, it must be 
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assumed that the private clinics still have a right to re­
tain and use their own money. 

In conclusion, answering your questions specifically,
it is my opinion and you are advised that: 

1. A community service mental hygiene and psychia­
tric clinic established by the Bureau of Prevention and 
Education, Division of Mental Hygiene, under Section 5123.05, 
Revised Code, has authority under Section· 5121.03, Revised 
Code, to charge out-patients for their services. 

2. The Division of Mental Hygiene of the Department 
of Mental Hygiene and Correction may establish and publish 
a schedule of fees to be charged at non-hospital based com­
munity service clinics established pursuant to Sect:1.on 
5123.05, Revised Code. 

3. A private clinic cooperating with a resident com­
munity service clinic established pursuant to Section 
5123.05, Revised Code, may collect and retain charges for 
non-professional services supplied to patients. (Opinion
No. 3248, Opinions ot the Attorney General for 1953, approv­
ed and followed). 
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