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OPINION NO. 962 

Syllabus: 

School district boards of education are obligated to make 
deposits of public moneys in public depositories in conformity
with the terms of the offer embodied in the accepted applica­
tion of the designated depository and such boards may not ac­
cept as evidence of such deposits any instrument whether de­
nominated ';savings certificate" or otherwise, which is 
inconsistent with either the provisions of Sections 135.01 
to 135.23, inclusive, Revised Code, or the last designation
of depositories and award of deposits as made by said board 
in conformity with said sections. 

To: Lynn B. Griffith, Jr., Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 6, 1964 

Your recent request for my opinion reads as 
follows: 

"I request your opinion on the le­
gality of investing school funds obtained 
from the sale of voted authorized bonds in 
savings certificates of the school's depos­
itory until such time as the funds are need­
ed for their voted purpose. 

11 It is our understanding that the com­
mon practice has been to deposit the funds 
received after the actual sale and delivery 
of the bonds has occurred in the regular de­
pository of the school district and derive 
the interest accrued thereon until such time 
as the actual expenditure of these funds oc­
curs to carry out the purpose of the bond 
issue. 
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"Several school districts are desirous 
of purchasing savings certificates at the 
interest rate of 3¼ per cent from their reg­
ular depository with the proceeds of the bond 
sale. The certificates are to be pur-
chased for a period of ten months from 
March 1, 1964 until December 31, 1964. 
Then, as the building program progresses, 
to issue nqtes against the certificates 
at the rate of 3 per cent until December 
31, 1965; in one instant case the initial 
amount of the bond issue was $1,200,000.00. 

"If this were done, the school boards 
could earn an additional minimum of $3,200.00 
over the regular rate of interest than they
would otherwise derive from a straight deposit
of these funds. 

"The qu.estion simply stated then is 
whether er not these school boards can pur­
chase such a savi.nes certificate under the 
'J)T'esent Uniform Bond Law in Chapter 13.3 of 
tbe Ohio Revised Code, ir 

It appears from your inquiry that the "savings c:er­
ti:£'icates" referred to are evidence of some form of time 
deposit as defined in Section 1101.01, Revised Code, 
rather than of a demand deposit. Subdivisions (H) and 
(I) of said section contain these definitions: 

"(H) 'Time deposits' means all de­
posits the payment of which cannot legally
be required within thirty days. 

" (I) 'Demand deposits' means ·all de­
posits the payment of which can legally be 
required within thirty days." 

Section 3313-51, Revised Code, provides: 

11In every school district the clerk of 
the board of education shall be the treas­
urer of the school funds.*** All moneys
received by a clerk of a school district 
from any source whatsoever shall be immed­
iately placed by him in a depository desig­
nated by the board of education of such 
school district, as provided by sections 
135.01 to 13~.23, inclusive, of the Revised 
Code." 

From this section it is clear that all money received 
by a school district treasurer is public money subject 
to the Uniform Depository Act, Sections 135.01 to 135.23, 
inclusive, Revised Code. To the extent that Section 
3318.111, Revised Code, may be an exception to this general 
statement, it may be disregarded, as it is clearly inap­
plicable to your inquiry. 

The Uniform Depository Act provides that insofar as 

https://3,200.00
https://1,200,000.00
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deposits of public moneys by subdivisions are concerned, 
only two types of deposits are authorized. These are 
defined at subdivisions (E) and (F) of Section 135.01, 
Revised Code, as follows: 

"(E) 'Active deposit' means a public
deposit payable or withdrawable, in whole 
or in part, on demand. 

"(F) 'Inactive deposit' means a pub­
lic deposit which is not payable on demand." 

Section 135.07, Revised Code, provides: 

11 Each governing board shall, at least 
three weeks prior to the date when it is re­
quired by section 135.11 of the Revised Code 
to designate public depositories, by resolu­
tion, estimate the aggregate maximum amount 
of public funds subject to its control 
to be awarded and be on deposit as in­
active deposits. The governing board 
of each subdivision shall cause a copy 
of such resolution, together with a no-
tice of the date on which the meeting of 
the board for the designation of such de­
positories will be held and the period
for which such inactive deposits will be 
awarded, to be published once a week for 
two consecuti~e weeks in two newspapers. 
* * * 

"All deposits of the public moneys 
of the state or any subdivision made dur• 
ing the period covered by the designation
in excess of the aggregate amount so esti­
mated shall be active deposits. * * *'1 

The governing board, referred to in the above quote, is, 
in the case of a school district, the board of education 
(see Section 135.0l(J), Revised Code). 

From the above-quoted portions of Section 135.07, 
Revised Code, two things are apparent. First, any deposit
made in excess of the aggregate amounts estimated in ac­
cordance therewith to be made as inactive deposits must be 
made as active deposits. Second, by definition, active 
deposits are incompatible with any sort of time deposit.
It follows therefrom that unless the board of education 
included the money derived from the sale of the bonds, 
which is the subject of your inquiry, in its last regular 
estimate of the amounts to be awarded as inactive deposits 
said money must be deposited as active deposits, i-~-,
deposits payable or withdrawable on demand; and con­
versely, such money may not be deposited in any form 
of time deposit. 

There remains then only the question of whether 
"purchasing savings certificates" may satisfy the statu­
tory requirement for inactive deposits. The law con­
trolling the awarding and maintaining of inactive deposits 
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is found in Sections 135.07, 135.08 and 139.09, Revised 
Code. Briefly, these sections require that the award and 
designation be made at certain prescribed times pursuant 
to public notice; that applications be filed by institutions 
desiring to become public depositories, which among other 
things must state the rate of interest which the institutions 
propose to pay; and that on award of such deposits be made 
to the institutions proposing to pay the highest permissible 
rate of interest. 

At this point, it may be observed that the term 
11savings certificate•; has no fixed definition. It is em­
ployed to designate a form of the certificate of deposit.
However, the exact form of the certificate of deposit so 
designated may vary from bank to bank depending upon the 
individual bank's rules and regulations. A savings certi­
ficate may be negotiable or only assignable; it may have a 
fixed maturity date or be for an indefinite term; 
in some instances it may provide that the deposit
represented thereby cannot be withdrawn for a speci-
fied period; it may provide for the payment of no 
interest if withdrawn before a specified time, for 
the payment of a fixed rate of interest throughout
its life, or for the payment of a variable rate of 
interest with the rate increasing after a specified
period of time. 

Certain of the conditions enumerated above would 
render a certificate subject thereto unacceptable as 
evidence of an inactive deposit. For example, Section 
135.20, Revised Code, clearly anticipates the need to 
transfer and makes provision for transfers from inactive 
deposits to active deposits. Further, Section 135.22, 
Revised Code, provides: 

"Interest on inactive deposits shall 
be paid by the public depository to the 
treasurer quarterly, computing the time of 
payment from the date of deposit, or at any
time when withdrawals are made or the account 
is closed·. * * *" 

Thus, the legislature has notauthorized the making of in­
active deposits under terms which may result in a loss of 
interest. 

Finally, assuming that the proceeds of the bond 
sale were included in the board of education's last 
regular estimate of the funds to be awarded as inactive 
deposits, Section 135.13, Revised Code, specifies that 
the designation so made constitutes an acceptance of 
the offer embodied in the application of the institution 
designated as a public depository and creates an obliga­
tion upon the board to make deposits in, and withdrawals 
from, such depository during the period of designation, 
in accordance with the Uniform Depository Act. Thus, 
the relationship is contractual in nature and any varia­
tion of the terms of the application accepted without the 
public notice required by Section 135-07, Revised Code, 
without the "bid 11 with respect to the interest to be paid 
as required by Section 138.08, Revised Code, or at a time 
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other than that provided by Section 135.11, Revised Code, 
would be improper. 

I am aware that Section 135.14, Revised Code, pro­
vides that inactive deposits may be evidenced by negotiable
certificates of deposit or, 

"***in the discretion of the treas­
urer, by written contracts, each of which 
shall provide that neither the whole nor any 
part of such deposit may be withdrawn except 
after written notice given by the treasurer 
a specified period prior to withdrawal which 
period shall in no event be less than thirty
days nor more than one year and a day. 11 

However, it is my opinion that said section does not 
authorize a treasurer to make deposits under contracts 
entered by means of purchasing savings certificates, 
or otherwise, if the terms of such contract are incon­
sistent with other provisions of the Uniform Depository
Act. 

Although perhaps unnecessary, it seems appropriate 
to observe that if the interest rate applicable to the 
';savings certificate 11 to which you refer is permissible
within the meaning of ''permissible rate of interest•; 
as defined in Section 135.01, Revised Code, there would 
appear to be no reason why an institution desiring to 
operate as a public depository should not specify such 
rate in its application for designation. 

On the basis of the foregoing, and in answer to 
your specific question, it is my opinion that school dis­
trict boards of education are obligated to make deposits
of public moneys in public depositories in conformity with 
the terms of the offer embodied in the accepted applica­
tion of the designated depository and such boards may not 
accept as evidence of such deposits any instrument whether 
denominated "savings certificate 11 or otherwise, which is 
inconsistent with either the provisions of Sections 135.01 
to 135.23, inclusive, Revised Code, or the last designation
of depositories and award of deposits as made by said board 
in conformity with said sections. 




