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WHERE BOARD OF EDUCATION DECIDES NOT TO RE­

EMPLOY HIGH SCHOOL SUPERVISOR AND ELEMENTARY 

SCHOOL SUPERVISOR, NOTICE MUST BE GIVEN THEM 

ON OR BEFORE THE FIRST DAY OF JUNE-SECTION 3319.11, 

R. C. DOES NOT APPLY-§§3319.083, 3319.11, RC. 

SYLLABUS: 

Where a county board of education determines not to reemploy a high school 
supervisor and an elementary school supervisor, notice must be given them on or 
before the first day of June as provided in Section 3319.083, Revised Code; and the 
provisions of Section 3319.11, Revised Code, as to notice, do not apply to such 
situation. 

Columbus, Ohio, August 26, 1961 

Hon. Richard F. Liggett, Prosecuting Attorney 

Brown County, Georgetown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Prior to the beginning of the 1959-1960 school year, the 
Brown County Board of Education employed a county high 
school supervisor and a county elementary supervisor. The con­
tracts entered into were for a term of two (2) years. Thees super­
visors did not hold any classes nor directly teach pupils but 
instead worked with the county superintendent in planning in­
structions to be held in various schools under the county's juris­
diction. They also visited classrooms, as a Supervisor ordinarily 
would do in connection with the teaching of each class. One 
Supervisor did not have a formal written contract. The other 
Supervisor had a contract on a teacher's contract form, and on 
this contract form it stated that provisions of Section 3319.11 
as to expiration applied to all teacher's limited contracts. Both 
supervisors have been contributing to the Teacher's Retirement 
Fund. 

"Vvritten notice of intention not to re-employ these Super­
visors was given to them after April 30th, as required in Section 
3319.11 of the Revised Code for teachers, but prior to June 1st, 
as required by Section 3319.083 of the Ohio Revised Code per­
taining to non-teaching employees. In fact, notice was delivered 
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to them on llfay 15th, 1961, that they would not be re-employed. 

"I therefore respectfully request your opinion as to whether 
the Supervisors were entitled to notice under Section 3319.083 
or Section 3319.11 of the Ohio Revised Code? 

"In this connection your attention is respectfully called to 
Section 3319.09 of the Ohio Revised Code which uses the word 
'Supervisors' in Paragraph A, defining 'Teacher'. Also, your 
attention is directed to State e.r rel. Saltsman v. Burton, 156 OS 
537, holding that one employee in the administrative capacity is 
not entitled to the benefit of the tenure provisions relating to 
persons engaged in actual teaching. 

"Also to 1957 OAG No. 959, modifying 1954 OAG No. 3917, 
which appears to indirectly hold that Supervisors are not teachers 
but are employees. Also to 1959 OAG No. 230 which holds that a 
clerical employee of the County Board of Education is entitled to 
notice that she will not be re-employed before June 1st." 

Section 3319.09 (A), Revised Code, reads as follows: 

"As used in sections 3319.08 to 3319.18, inclusive, of the 
Revised Code: 

" (A) Teacher means all persons certified to teach and 
who are employed in the public schools of this state as in­
structors, principals, supervisors, superintendents, or in any other 
educational position for which the employing board requires 
certification." 

Section 3319.22 (G), Revised Code, sets out the limits of a certificate 

of a supervisor as one "valid for supervising and teaching subjects named 

in such certificate in elementary, special, or high school fields." By regu­

lation of the state boards of education supervisors employed by the various 

school boards are required to be certified. Therefore supervisors fall 

within the definition of "teacher" as stated in Section 3319.09, (A), Supra. 

Section 3319.11, Revised Code, reads in pertinent part as follows: 

"* * * * * * * * * 
"Any teacher employed under a limited contract is, at the 

expiration of such limited contract, deemed re-employed at the 
same salary plus any increment provided by the salary schedule 
unless the employing board gives such teacher written notice of 
its intention not to re-employ him on or before the thirtieth day 
of April or thirty days prior to the termination of such teacher's 
school year, whichever elate occurs the earlier. * * * 

"* * * * * * * * *" 
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It would seem, therefore, that in viewing only these two statute'.3, a 

supervisor ( a teacher) would have to be given notice of intention not to 

re-employ on or before the thirtieth day of April or thirty days prior to 

the termination of such teacher's school year, whichever date occurs the 

earlier. 

Section 3319.083, Revised Code, must also be considered. This sec­

tion reads as follows : 

"In all school districts wherein the prov1s10ns of sections 
143.01 to 143.48, inclusive, of the Revised Code do not apply, 
each board of education shall cause notice to be given of its 
intention not to re-employ said non-teaching employee, at the 
expiration of his contract. If such notice is not given the non­
teaching school employee on or before the first clay of June, said 
employee shall be deemed re-employed." 

Sections 143.01 to 143.48, Revised Code, do not apply to those in the 

position of county supervisor as these sections do not apply to employees 

of county school districts. Section 143.0] (A), Revised Code. 

As will be noticed under Section 3319.083, supra, there is provided 

a different time within which notice must be given of intention not to 

re-employ than is provided under Section 3319.11, supra. Section 3319.083 

refers, however, only to a non-teaching employee and not to teachers who 

are covered by the provisions of Section 3319.11, supra. 

Supervisors are within the definition of teacher on the one hand, yet 

act in a non-teaching capacity on the other. Therein lies the quandary. It 

was stated in The Sta.te, ex rel., Salts111an v. Burton, et al., Mahoninu 

(~aunty Board of Education, 91 0. App., 271, (1951) at page 273: 

"The terms 'teacher' and 'superintendent', are not inter­
changeable. The positions of county superintendent of schools 
and county elementary supervisor are administrative positions. 
Neither is a teaching position. It was the intent of the Legislature 
that the term, 'teacher', should mean classroom teacher. 

"Teachers are not to be confused with administrative officers, 
the former being employed by local boards of education as dis­
tinguished from county boards of education, which latter are 
without authority to employ teachers. 

"Section 4842, General Code, provides in part: 

" 'Such superintendent shall be the executive officer for the 
board of education, direct and assign teachers and other em-
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ployees of the schools under his supervision * * * to the proper 
schools and grades * * *.' 

"The authority of county boards of education is limited to 
the employing of executive or administrative officers, superin­
tendents, assistant superintendents, elementary supervisors, etc., 
and they may hire such employees even though they do not hold 
certificates to teach as provided by Section 4857-1, General Code. 

"* * * * * * * * *" 
Although some of these statements may no longer be true under 

present law, it still is true that the county board does not hire teaching 

personnel. Section 3319.08, Revised Code, reads in part as follows: 

"The board of education of each city, exempted village, and 
local school district, shall enter into contracts for the employment 
of all teachers,* * *." 

County boards of education, not being mentioned in this section, do 

not have authority to hire teachers, as such can only be hired by the 

enumerated districts. But the county board must necessarily hire ad­

ministrative and supervisory personnel in order to operate with any degree 

of effectiveness; and authority for such is grantee\ in Section 3319.02, 

Revised Code. 

It follows that smce county boards cannot hire teaching employees, 

the supervisors concerned must necessarily be in the category of non­

teaching employees and fall under the purview of Section 3319.083, supra, 

and the time limits noted therein. 

To further establish this conclusion it should be noted that Section 

3319.08, supra, refers to limited contracts as does Section 3319.11, supra. 

Section 3319.08, supra, reads in pertinent part as follows: 

"Contracts for the employment of teachers shall be of two 
types, limited contracts and continuing contracts." 

It is apparent that this section refers to teachers actively teaching and 

therefore these "limited contracts" would not have import regarding the 

non-teaching employee, i.e., the supervisor. A county supervisor would 

not be hired under a limited contract and therefore the notice requirement 

regarding teachers under limiited contract in Section 3319.11, su.pra, would 
not be effective as to a county supervisor. 

In the case at hand one supervisor had a contract on a teacher's con­

tract form, and on this form it stated that the provisions of Section 3319.11, 
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supra, as to expiration applied to all teachers' limited contracts. As this 

contract was not a teacher's limited contract, in spite of the form used, the 

provisions of Section 3319.11, supra, do not prevail. 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that where 

a county board of education determines not to re-employ a high school 

supervisor and an elementary school supervisor, notice must be given them 

on or before the first day of June as provided in Section 3319.083, Revised 

Code; and the provisions of Section 3319.11, Revised Code, as to notice, 

do not apply to such situation. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




