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I am inclined to the view that under the provisions of Section 13562 of the Gen­
eral Code, an attorney appointed to assist the prosecuting attorney in the trial of a 
case may be compensated for services rendered in the preparation of said case for trial. 

1422. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

JUSTICE OF THE PEACE-WHO l\IUST ADMINISTER HIS OATH OF 
OFFICE-FAILURE TO TAKE PROPER OATH QUESTIONED ONLY 
BY QUO WARRANTO-DE FACTO AND DE JURE OFFICERS DIS­
CUSSED. 

SYLLABUS: 
1. A notary public is not authorized to admi11ister the oath of office to a justice 

of the peace, said oath being required to be administered by another justice of the 
peace or the clerk of courts. 

2. Where a duly elected justice of the peace erroneously takes the oath of office 
before a notary public and assumes the duties of his office, he beco·mes a de facto 
officer and the title to his office can only be questioned by a proceeding in quo war­
ral~to. The actions of sttch officer are valid in so far as the status of his office is 
concerned. 

3. If such justice of the peace, during the time he is acting in the capacity of 
such a de facto officer, within the term for which he was elected, takes the oath of 
office before a justice of the peace or the clerk of courts, as required by law, he then 
becomes a de jure officer. 

CoLUMBUS, OHio, January 16, 1930. 

HoN. EARL D. PARKER, P1·osecuting Attorney, Waverly, Ohio. 
DEAR SIR :-This acknowledges receipt of your recent letter which reads as 

follows: 

"I request your opinion on the following statement of facts: 
At the November election, 1923, one B. F. B. was duly elected a justice 

of the peace in and for Mifflin township, Pike county, Ohio, for a term of 
four years, and received his commission from the Governor. Thereafter, in 
January, 1924, he attempted to qualify by executing a proper bond but took 
the oath before a notary public instead of the clerk of the Common Pleas 
Court, or a justice of the peace as required by Section 1720, G. C. Mr. B. 
served the full four years and was re-elected in November, 1927, and again 
received his commission from the Governor, and also attempted to qualify 
by giving the necessary bond, but the second time he took the oath before a 
notary public in January, 1928. The matter was brought to his attention that 
he had not complied with Section 1720, G. C., and he thereupon went before 
the clerk of the Court of Common Pleas in December, 1929, and took the 
oath of office. 

Question 1. Is Mr. B. an officer de jure? 
Question 2. If not, is he a de facto justice of the peace? 
Question 3. If he is a de facto officer, are his judgments void or void­

able? 
Question 4. Under the authority of Section 7, G. C., should the office be 
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declared vacant and be filled by appointment pursuant to the provisions of 
1714, G. C.?" 

Section 1720 of the General Code, to which you refer, provides: 

"\Vhen a person elected justice of the peace receives a commission from 
the governor, he shall forthwith take and subscribe the oath of office before 
the clerk of the court of common pleas or before a justice of the peace of 
his county. Such officer is authorized to administer such oath and shall file 
and make a record thereof in a book provided for that purpose. Such justice 
of the peace within ten days shall transmit such oath to the clerk of the court." 
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In analyzing the provisions of the above section, it would appear that a notary 
public would not be qualified to administer the oath referred to in said section. While 
Section 126 of the General Code authorizes notaries public "to administer oaths re­
quired or authorized by law," it would not seem to have application to the case you 
present, for the reason that Section 1720, supra, is a special provision relating to the 
manner of subscribing an oath by a justice of the peace. 

In the case of State vs. Jackson, 36 0. S. 281, it was held that Section 126, General 
Code, is subordinate to specific statutes which provide before what officers oaths may 
be taken in certain designated proceedings and transactions. 

Of course, it could be argued that Section 126 authorized the notary public to 
administer such an oath, but I am inclined to the view that Section 1720, being a 
special provision, will control, and that the oath is properly administered only by a 
clerk of the court or a justice of the peace. However, the fact that the oath was not 
properly taken would in nowise disturb the actions that were taken by such officer 
while he was undertaking to exercise the duties of the office. Unnquestionably, he 
entered the office under color of title and would be a de facto officer. 

In the Matter of Conley, 25 0. App. 339, it was held, as disclosed by the first 
branch of the headnotes, that: 

"vVhere a prisoner, convicted of crime and sentenced, alleged that the per­
son who pronounced sentence was not a justice of the peace as claimed, held, 
that the sentence would be valid if the alleged justice was either a de jure or 
de facto officer." 

The title to an office in Ohio can only be questioned by an action in quo warranto, 
and it follows from the foregoing that the actions of such an officer could not be 
challenged otherwise, even though an action in quo warranto might lie in the event 
that same was instituted. 

Section 7 of the General Code, to which you refer, provides: 

"A person elected or appointed to an office who is required by law to 
give a bond .or security previous to the performance of the duties imposed 
on him by his office, who refuses or neglects to give such bond or furnish 
such security, within the time and in the manner prescribed by law, and in all 
respects to qualify himself for the performance of such duties, shall be 
deemed to have refused to accept the office to which he was elected or ap­
pointed, and such office shall be considered vacant and be filled as provided 
by law." 

In construing this section, it was held in the case of State ex rel. vs. Bimeler, 
15 0. App. 365, as disclosed by the headnote, that: 
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''One elected to the office of mayor, who fails to take the oath of office 
before some official authorized to administer oaths, and fails to present his 
bond to council for approval, as required by statute, but instead thereof ap­
pears before the incumbent mayor, who refuses to administer the oath or re­
ceive the bond, must be regarded as having refused to accept the office, and a 
petition in quo warranto, praying that the incumbent mayor whose term of 
office has in the meantime expired be ousted, does not lie and will not be dis­
missed." 

Undoubtedly, under the decision above referred to, if the justice to which you 
refer had not eventually taken the oath before a proper officer, he could have been 
ousted. In other words, if the question had been raised by quo Z(Jarranto proceedings 
before he had properly become qualified, undoubtedly the courts would have de­
clared his office to be vacant. However, the case you present is somewhat distin­
guished from the Bimeler case above mentioned, for the reason that the justice you 
mention had undertaken to take an oath, but the officer administering it was not, 
under the statute, authorized so to do. In the Bimeler case no oath had been taken, 
and before the error had been corrected, action was instituted to question his title. 
It has frequently been held that technical defects in qualification at the time office is 
taken will not disqualify the officer if later the legal requirements are fully met. 

Therefore, it would appear that the justice to whom you refer, having under­
taken to qualify, and later, upon the discovery of his error as to the authority of a 
notary to administer oaths, having taken the proper oath of office before a proper 
officer, he would now be regarded as a de jure officer, and there would be no vacancy 
which could now be filled by appointment. 

Based upon the foregoing, it is my opinion that: 
1. A notary public is not authorized to administer the oath of office to a justice 

of the peace, said oath being required to be administered by another justice of the 
peace or the clerk of courts. 

2. \'\There a duly elected justice erroneously takes the oath of office before a 
notary public and assumes the duties of his office, he becomes a de facto officer and the 
title to his office can only be questioned by a proceeding in quo warranto. The actions 
of such officer are valid in so far as the status of his office is concerned. 

3. If such justice, during the time he is acting in the capacity of such a de facto 
officer, within the term for which he was elected, takes the oath of office before a 
justice, or the clerk of courts, as required by law, he then becomes a de jure officer. 

It is believed that a more specific answer to your inquiry is not required. 

1423. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

ELECTION LAW-AUTHORITY OF SECRETARY OF STATE TO PRE­
PARE RULES AND INSTRUCTIONS FOR CONDUCT OF ELECTIONs­
DUTY OF SAID OFFIFCIAL TO PRESCRIBE FORM OF REGISTRA­
TION CARDS, BLANKS AND RECORDS. 

SYLLABUS: 
1. Under the provision of Section 4785-7, General Code, as enacted by the 88th 

General Assembly, effective January 1, 1930, whereby the Secretary of State, as chief 
election officer, is charged with the dut:y "to prepare rules, regulations and instructions 


