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2554. 

TRANSFERS, SCHOOL TERRITORY - COUNTY BOARD OF 

EDUCATION MAY TRANSFER, SECTION 4692 G. C., WITH­

OUT REGARD TO "PLAN OF ORGANIZATION" OR MODIFI­

CATION FOR COUNTY SCHOOL DISTRICT IN 1938 OR AT 

ANY TIME - "ORGANIZATION YEAR 1938-1939" - SCHOOL 

FOUNDATION LAW-135 0. S. 383-SEE OPINIONS ATTO_R­

~EY GENERAL, 1939, PAGE 1999. 

SYLLABUS: 

After the close of the "organization year 1938-1939," as the expression 

is used by the Supreme Cowrt of Ohio in ,·elation t'o plans of organization of 

school district territory adopted in pursuance of the School Foundation Law_, 

in the case of State ex rel. A dsmond vs. Board of' Education of Williams 

County, 135 0. S. 383, a county board of education may lawfully transfer 

school territory under and in pursuance of Section 4692, General Code, with­

out regard to any so-called "plan of organization" or modification thereof 

that may have been adopted for its county school district in 1938 or at any 

time. 

Columbus, Ohio, July 20, 1940. 

Hon. Ward C. Cross, Prosecuting Attorney, 
Jefferson, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 
reads as follows : 
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"The Ashtabula County Board of Education is considering 
several transfers of territory under Section 4692 G. C. During the 
years I 935, I 936, 1937 and 1938, a county plan of organization 
was adopted in pursuance of the provisions of Sec. 7600-1 to Sec. 
7600-8 G. C. On June 5, 1939, the plan adopted in 1938 was 
modified. This was approved by the State Director of Education. 
All of the present boundaries of the school districts in the county 

· conform to this modified plan. 

Is it necessary for the County Board of Education to make a 
modification of the present plan of organization in order to transfer 
territory from one school district to another under Section 
4692 G. C. ?" 

In 1935, the Legislature of Ohio adopted the School Foundation Law, 

of which Sections 7600-1 to 7600-9, both inclusive, of the General Code 

of Ohio arc a part. 

By the terms of the above mentioned statutes it is provided that, 

"On or before the first day of September, 1935, and on or 
before the first days of April, 1936, 1937 and 1938 * * *." 

each county board of education is charged with the duty of preparing a dia­

gram or map of its county school district, showing the location of local dis­

tricts therein and of school buildings and highways, school transportatio11 

routes, and streams and natural barriers, together with a statement of the 

size and condition of the school buildings, and the number and ages of 

children attending school in the said buildings. In addition thereto, a state­

ment is to be prepared by the county board of education showing the pro­

posed changes in school district territory by attachment to or detachment 

from adjoining county, city or exempted village districts, of school territory, 

which in the opinion of the board would make for economy, efficiency and 

convenience in the administration of the schools of the district. 

Upon completion of each of the surveys mentioned in 1935, 1936, 1937 

and 1938, each such said county board of education is directed to prepare a 

new diagram or m~p of the school districts in its county district, prescrib­

ing the transfers of territory, elimination of school districts or creation of 

new districts as would in its opinion provide a more economical and effi­

cient system of county schools. On June 1st annually this new map or dia­

gram is to be adopted as the plan of s~hool district organization for the said 

county school district. 
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In Section 7600-3, General Code, it is provided that before adopting 

the annual plan of organization as provided for above, a public hearing, 

after due notice thereof has been given by advertisement as provided by the 

statute, should be held for the purpose of securing the advice and suggestions 

of interested persons and boards of education. Section 7600-4, General Code, 

provides as follows: 

"In case the county board of education deems it necessary to 
modify or change the adopted plan, the board shall provide for a 
public hearing before any change therein shall be made." 

Sections 7600-7 and 7600-8, General Code, provide as follows: 

Sec. 7600-7. "On or before the 15th day of October, 1935, 
and on or before the first day of July, 1936, 1937 and 1938, the 
county board of education shall transmit such adopted plan of 
organization to the director, who shall approve the same, with such 
modifications and additions thereto, as he deems desirable, and shall 
certify his approval to the county board of education: Provided, 
however, that the director shall grant one or more hearings to the 
county board of education, to any affected board of education and 
to any interested persons affected, with reference to any such modi­
fication or additions. Upon approval of the director, such plan of 
organization within any county shall take affect upon a date to be 
fixed by the director, and thereafter no school district or parts 
thereof shall be transferred or the boundary lines thereof changed 
unless such transfer or change of boundary lines is in accordance 
with such adopted plan of organization. Nothing in this act shall 
be construed as a delegation of authority to the county board of 
education or the director to create a debt in any school district for 
any purposes." 

Sec. 7600-8. "A county plan of organization may be modified and 
changed, at any time after adoption, by a county board of education, 
or by the director, in the same manner as provided for the adoption 
of such plan." 

Section 4692, General Code, which has been in existence for a number 

of years and was reenacted with some immaterial amendments.so far as our 

present inquiry is concerned, in 1935, at the same session of the Legislature 

wherein the School Foundation Law was adopted, provides in substance 

that a county board of education may in its discretion, and upon its own 

initiati:ve, transfer school territory from one district within its county dis­

trict to another district in the same county school district. Of course, in 

cases where territory included within a local district in which the schools 

have been centralized by vote of the -people in pursuance of Section 4726, 

General Code, is involved, a county board of education can not act under 

https://amendments.so
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Section 4692, General Code, unless and until a petition signed by 66-% % 
of the electors residing on territory sought to be transferred, requesting the 

transfer, is filed with it as provided by Section 4727, General Code. The 

only limitation on the power of a county school board to transfer territory 

in pursuance of Section 4692, General Code, other than that mentioned 

with respect to centralized territory is the power of remonstrances reserved 

to the electors in the territory transferred. 

All the statutes hereinbefore referred to deal with the subject of trans­

fer and reorganization of school district territory. They are therefore in 

pari materia and must be construed together and harmonized if possible. 

Other statutes dealing with the same subject matter although not directly 

involved in your inquiry are Sections 4696 and 4736, General Code. Section 

4736, General 'Code, grants to the county board of education the power to 

create new districts from all or parts of existing districts. This power is 

limited somewhat by the right of the electors residing in territory affected, 

to file remonstrances when new districts are created. 

A county board of education has no jurisdiction over the city and ex­

empted village school districts and can not initiate the transfer of any part 

of its territory to city or exempted village districts or to an adjoining county 

school district. The making of this class of transfers is provided for by Sec­

tion 4696, General Code. Among other provisions this statute grants to a 

county board of education the power to transfer territory from a district of 

its county school district to a contiguous city, exempted village or other 

county school district upon the filing with it of a petition signed by 50% 

of the electors residing in territory sought to be transferred and if such pe­

tition is signed by 75 % or more of such electors, the duty of the county 

board to make the transfer as requested is mandatory. 

Reference is herein made to Section 4696, General Code, and the man­

datory provisions thereof, because the application of the provisions of law 

contained in the statute in relation to the School Foundation Law and par­

ticularly that part of the School Foundation Law relating to the adoption 

of annual plans of organizations and modifications of such plans was di­

rectly involved in the case of State ex rel. Adsmond vs. Board of Education 

of Williams County, 135 0. S., 383 and several other cases decided by the 

Supreme Court of Ohio on the same day and reported in the same volume 

immediately following the report of the Adsmond case. It appeared in the 
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Adsmond case that a pet1t1on to transfer certain school territory lying in 

the Williams County School District and contiguous to the Bryan Exempted 

Village School District to the Bryan District, which petition met all legal 

requirements and was signed by 7 5 % or more of the electors residing in 

the territory sought to be transferred, was filed with the Williams County 

Board. of Education on May 16, 1938, the day upon which the said county 

board of education was holding a public meeting for the consideration of 

its proposed 1938 plan of organization as directed by law, and the question 

presented was whether or not the filing of the said petition imposed upon 

the county board of education the mandatory duty of making the transfer 

as requested by the petition even though the transfer if made would not be 

in conformity with the plan of organization then in force. The court an­

swered the question in the affirmative, and said: 

"Such county board of education is not warranted in refusing 
such transfer because of any inhibitions in Section 7600-7, General 
Code, wherein it is provided that 'such plan of organization within 
any county shall take effect upon a date to be fixed by the director, 
and thereafter no school district or parts thereof shall be transferred 
or the boundary lines changed unless such transfer or change 
of boundary lines is in accordance with such adopted plan of 

. .orgamzat10n. '' 

As stated above, the petition for the transfer involved in the Adsmond 

case was filed with the county board of education on May 16, 1938. The 

county board refused to make the transfer and an action in mandamus was 

instituted in the Court of Appeals to compel the board to act favorably on 

the said petition on July 8, 1938. On January 13, 1939, a peremptory writ 

of mandamus was issued by the Court of Appeals commanding the county 

board of education to make the transfer as prayed for at the expiration of 

one year after the adoption of the plan of organization adopted in 1938. 

Judge Hart, of the Supreme Court, in affirming the action of the Court 
of Appeals, after noting the provisions of the School Foundation Law, and 

of Section 4696, General Code in their relation to the facts involved, made 

the following comment: 

"The petition for transfer may reasonably be construed to con­
template the transfer upon the turn of the organization year, and 
not necessarily as of the date when the petition is filed." The Court 
of Appeals took this view and accordingly entered its decree to the 
effect that the transfer be made as of the rlose of the year 1938-
1939. The court sees no objection to this procedure. 
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The rule suggested does not violate the letter of these statutes 
and it certainly falls within the spirit of them when construed 
together. On any other theory Section 4696, General Code, could 
never have operation, and yet no one appearing before this court 
has been so bold as to claim that Section 4696, General Code, has 
been repealed by implication by Section 7 600-7, General Code." 

(Underscoring the writer's.) 

The language used by the court as quoted above, clearly shows that 111 

the mind of the court there came a time when the organization year 1938-

1939 came to an end and when that time came transfers could and should 

be made as provided by law without reference to any plan of organization. 

It should be noted that the decree of the Court of Appeals which the Su­

preme Court affirmed in the above case did not require that a formal modi­

fication of an existing plan of organization be made before making the trans­

fer as petitioned for and ordered. 

As no power is extended by the statutes to formulate and adopt a plan 

of organization after the one adopted in 1938, the only plan that could be 

in existence at the close of the year 1938-1939 if any plan is then or there­

after in existence, would be the plan adopted in 1938. The definite holding 

of the Supreme Court in the Adsmond case is that the transfer there involved 

should be made at that time without reference to any plan. 

In a former opinion rendered by me under date of July 28, 1939, and 

reported in the published Opinions of the Attorney General for 1939, page 

1363, where a question somewhat similar to the one in the present inquiry 

was under discussion, I said; after noting the language of the Supreme 

Court in the Adsmond case which is quoted above : 

"So far as the express provisions of Sections 7600-1 to 7600-8, 
both inclusive, standing alone, are concerned, it is difficult to gather 
that the plan adopted in 1938 expires in 1939, at the close of the 
organization year 1938-1939, yet from the decree of the court upon 
consideration of these statutes with those in pari materia, and the 
language used by the court in expressing its conclusion, it is apparent 
that in the minds of the court such is the case. As it is clear from 
the terms of these statutes that no mandatory duty is imposed upon, 
nor is any authority. extended to county boards of education to 
adopt plans of organization in the year 1939 or after June I, 1938, 
it must be concluded in the light of the language used by the 
Supreme Court in the case mentioned above, that at the close of 
the organization year 1938-1939, plans of organization expire, and 
thereafter no further plans of organization in the sense that the term 
is used in these statutes, can be adopted." 
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Action of a county board of education m pursuance of the power ex­

tended to it by Section 4692, General Code, is purely discretionary and may 

be defeated only by the filing of proper remonstrances. If, in its discretion, 

the county board of education determines that the making of readjustments 

of county school district territory by transfers from one district to another, 

of the same county school district by authority of Section 4692, General 

Code, or by creating new districts by authority of Section 4736, General 

Code, will provide a more economical and efficient system of county schools 

and decides to make such transfers or create new districts, it would be an idle 

ceremony to go through the form of giving notice and holding hearings to 

modify a present existing plan of organization, if in fact such a plan is in 

existence after the end of the organization year 1938-1939 as spoken of by 

the Supreme Court so as to conform to a transfer that it had previously 

determined to make. If it must go through this form and secure the approval 

of a modified plan by the Director of Education before acting under Section 

4692, General Code, the Director might by refusing to consent to a modifi­

cation of an existing "plan" render the provisions of Section 4692, General 

Code, inoperative, and yet, as the. Supreme Court said about Section 4696, 

General Code, no one has been so bold as to claim that Section 4692, General 

Code, has been repealed by implication by Section 7600-7, General Code, or 

any other section. 

There is no more reason for saying that Section 4692, General Code, 

has been repealed or rendered inoperative than that Section 4696, General 

Code, has been. And the Supreme Court definitely held that the latter sec­

tion is in force, and "after the close of the year 1938-1939" transfers of 

territory may be made under and in pursuance of Section 4696, General 

Code, regardless of any plan of organization that may have been previously 

adopted, and without formally modifying such a plan, and as no authority 

exists for adoption of a new plan after the end of that year, the effect of 

the holding of the Supreme Court is that transfers as provided by Section 

4696, General Code, should be made without regard to any "plan of organi­

zation" the same as though no such law had ever been in existence. In effect, 

this holding is that the law relating to plans of organization of school dis­

trict territory as provided by Section 7600-1 to Section 7600-9, both inclusive, 

of the General Code, expires by its own limitations. 

The question here under consideration, was involved in a former opinion 
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rendered by me under date of October 25, 1939, Opinions of the Attorney 

General for 1939, page 1999, wherein it was held as stated in the sixth 

branch of the syllabus as follows: 

"When, at any time after the expiration of the 'organization 
year' of 1938, otherwise spoken of as 'the close of the year 
1938-1939' as the expressions are used in the case of State ex rel. 
Adsmond v. Board of Education of Williams County, 135 0. S., 
383, at pages 389 and 390, it is proposed to transfer school territory 
either in pursuance of Section 4692 or 4696, General Code, or to 
create a new school district in pursuance of Section 4736, General 
Code, it is not necessary to follow the procedural steps laid down 
by Sections 7600-1 et seq., of the General Code, of Ohio." 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question that, 

after the close of the organization year 1938-1939, as the expression is used 

by the Supreme Court of Ohio, in relation to plans of organization of school 

district territory adopted in pursuance of the School Foundation Law, in the 

case of State ex rel. Adsmond vs. Board of Education of Williams County, 

135 0. S., 383, a county board of education may lawfully transfer school 

territory under and in pursuance of Section 4692, General Code, without 

regard to any so-called "plan of organization" or modification thereof that 

may have been adopted for its county school district in 1938 or at any time. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




