
274 OPINIONS 

1. PUBLIC PARK UNDER CONTROL OF PARK COMMIS­

SIONERS OF.TOWNSHIP PARK DISTRICT-FUNDS FOR 

MAINTENANCE-TAX LEVIES MADE BY PARK COMMIS­

SIONERS-SECTION 3415 ET SEQ., SECTION 3423 G. C. 

2. TOWNSHIP TRUSTEES-NO AUTHORITY TO APPRO­

PRIATE OR TRANSFER TOWNSHIP FUNDS TO MAIN­
TAIN PUBLIC PARKS UNDER CONTROL OF PARK COM­

MISSIONERS OF TOWNSHIP PARK DISTRICTS. 

SYLLABUS: 

1. Funds for maintammg a public park under the control of the park com­
missioners of a township park district established under Section 3415, et seq., General 
Code, may be secured by tax levies made by the park commissioners under the au­
thority of Section 3423, General Code. 

2. Township trustees have no authority to appropriate or transfer township 
funds for the purpose of maintaining public parks under the control of the park 
commissioners of township park districts established under Section 3415, et seq., 
General Code. 

Columbus, Ohio, May 29, 1945 

Hon. Lester W. Donaldson, Prosecuting Attorney 

Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter relating to the authority 

r,f the trustees of Painesville township to-appropriate township funds for 

the purpose of assisting the board of park commissioners of the Paines­

ville township park district in maintaining a public park under its control. 

Your letter reads as follows : 

"The Township of Painesville in this county is the owner of 
a township park. It is operated under and by a board of park 
commissioners appointed by the Common Pleas Court of the 
county under authority of Sections 3415, et seq., of the General 
Code of the State. It is the only township park. 

Section 3423 of the General Code provides for the levying 
each year by the park commissioners of a sufficient amount to 
maintain such park as a free public park. 
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Section 3427-1 of the General Code authorizes the trustees 
of any township, having within its limits a public park, public 
square or grounds devoted to public uses for park purposes, and 
which are not under the control of the park commissioners, to do 
certain things. 

The board of park commissioners of Painesville Township 
are without sufficient funds for the maintenance and upkeep of 
improvements of said park. The board of township trustees have 
plenty of money and would like to appropriate a lump sum to the 
board of park commissioners to assist in the maintenance of the 
park. 

Are they permitted under the law to do this, or must the 
park commissioners make a levy, and is this the exclusive way of 
securing money from general taxes for the maintenance of the 
park?" 

The law 1s well settled in this state that township trustees possess 

only such powers as are expressly conferred upon them by statute, or are 

by necessary implication requisite to perform the duties so imposed upon 

them. 39 0. Jur., p. 3o6, Sec. 46; Opinions of the Attorney General for 

1939, No. 1545. And the Ohio Constitution expressly provides in Section 

2 of Article X, that "No money shall be drawn from any township treasury 

except by authority of law." 

An examination of the statutes relating to the powers and duties of 

township trustees generally, and also those relating specifically to town­

ship park districts and parks, particularly Section 3415, et seq., General 

Code, discloses that the only authority conferred upon township trustees 

to use township funds for park purposes, is contained in and limited by 

Sections 3427-1 and 3427-2, General Code. The two sections last men­

tioned, according to their own terms, extend only to public parks "which 

are not under the control of park commissioners", and therefore have no 

application to the park specifically mentioned in your letter. See also, 

Opinions of the Attorney General for 1939, No. 1556, and for 1920, No. 

1647. 

The financial affairs of one of the township park districts in your 

county was before this office for consideration about twelve years ago, and 

in an opinion addressed to the prosecuting attorney it was pointed out 

that Section 3423, General Code, specifically imposes upon the park com­

missioners of township park districts the duty of maintaining parks under 
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their control by tax levies, and that no responsibility or duty in that regard 

was placed upon the township trustees. Opinions of the Attorney General 

for 1932, No. 4881. 

I have also examined the statutes relating to the transfer of public 

funds, a?d find no provision under which township trustees may transfer 

township funds for any purpose to township park districts or to boards of 

park commissioners. The provisions of the budget law, particularly Sec­

tion 5625-13, and Sections 5625-13a to 5625-13g, General Code, relating to 

the transfer of funds, apply only to transfers from and to funds of the 

same subdivision. Since, as was held in Opinions of the Attorney General, 

No. 4881, supra, a township park district is not a subdivision under the 

budget law, but is a separate and distinct governmental district or taxing 

unit, it is clear that the provisions of the budget law relating to the trans­

fer of subdivision funds have no application to township park districts or 

boards of park commissioners. 

You are therefore advised as follows: 

1. Funds for maintaining a public park under the control of the 

park commissioners of a township park district established under Section 

3415, et seq., General Code, may be secured by tax levies made by the 

park commissioners under the authority of Section 3423, General Code. 

2. Township trustees have no authority to appropriate or transfer 

township funds for the purpose of maintaining public parks under the 

control of the park commissioners of township park districts established 

under Section 3415, et seq., General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 


