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OPINION NO. 67-013 

Syllabus: 

When a municipality whose boundaries are coterminous with 
those of a township, annexes territory in an adjoining county, 
and then petitions for a change in township lines in that ad­
joining county to conform to the municipal boundaries, pursuant 
to Section 503.07, Revised Code, the residents of the annexed 
portion of the adjoining county who otherwise qualify, remain 
electors of that county and become electors of the municipal-
ity who vote at municipal precinct polling places, but cease to 
be electors of the township from which the territory which in­
cluded their residence was annexed, and are not electors for 
any township offices or issues, since the political existence 
of their new township is merged into the municipal government 
by operation of Section 703.22, Revised Code. Opinion No. 4642, 
Opinions of the Attorney General for 1954, page 648, third branch 
of the syllabus, ·approved and followed in part. 

To: George Cleveland Smythe, Delaware County Pros. Atty., Delaware, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 25, 1967 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A few years ago the City of Westerville 
withdrew from the Township of Blendon, Frank­
lin County, Ohio, and created a new City­
Township o"f Westerville, Franklin County, Ohio. 

"On August 5, 1963 several landowners re­
siding in Genoa Township, Delaware County, 
presented a petition to the Board of County 
Commissioners of Delaware County, asking that 
certain territory situated entirely in Genoa 
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Township, Delaware County be annexed to the 
City of Westerville. Heretofore the corporate 
limits of the City-Township of Westerville did 
not extend into Delaware County. 

11 After statutory proceedings the Delaware 
County Commissioners granted the annexation. 

11 0n April 7, 1964 the City of Westerville 
presented a petition to the Board of County 
Commissioners of Delaware County 'for a change 
of the township lines of Genoa Township in 
order to make them identical with the limits 
of the City of Westerville within said Genoa 
Township, thereby establishing the Township of 
Westerville within the County of Delaware, 
such township lines to be identical with the 
limits of said municipal corporation." 

"Our questions are as follows: 

"l. Where should the electors, residing 
in the portion of, what was formerly Genoa 
Township, Delaware County, but which has now 
been annexed to the City of Westerville, 
(Franklin County) and which then later be­
came the Township of Westerville within the 
County of Delaware and at the same time a 
part of a municipal corporation, the City­
Township of Westerville, vote? 

"2. Are these residents, electors of 
Genoa Township who should vote in Genoa 
Township, Delaware County precincts, or are 
they electors of Westerville City Township, 
who should vote in Westerville precincts? 

"3. Are these electors entitled to vote 
for Genoa Township (Delaware County) Trustees 
and for Genoa Township local issues? 

11 4. Are these electors entitled to vote 
on Delaware County wide issues and for election 
of Delaware County officials? 

"5. What election procedures should be 
followed in this portion of Genoa Township, now 
a part of the City-Township of Westerville?" 

I shall presume the Board of County Commissioners acted upon 
the petition of the City of Westerville of April 7, 1964, as re­
quired by Section 503.07, Revised Code. So presuming such action, 
it is my opinion that the City of Westerville is all one township, 
straddling the county line; and not two separate townships, one 
in each county. While the law of Ohio clearly sets forth the 
manner in which townships are created, as political and geographic 
entities, and the manner in which township governments are to 
function, nowhere in our constitution, statutes, or ruling case 
law is a township restricted by definition as constituting a 
geographical subdivision lying solely within one county, any more 
than the same proposition would be applicable to a municipal cor-
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poration. In fact, the first phrase of Section 503.20, Revised 
Code, clearly implies a township may encompass territory in more 
than one county, where it is statea: 

"If parcels of a township have been 
attached to territory in different counties,
* * *• II 

Lending further weight to the proposition that Westerville 
is but one township in both counties, is Section 503.14, Revised 
Code, which provides: 

"When the change of boundaries of town­
ships is required by reason of the extension 
of the limits of a municipal corporation, 
such change shall be made by annexation to 
the township in which the municipal corpor­
ation or the greater part of it was previous­
ly situated, of such parts of other townships 
as are covered by such extension." 

Since Westerville had already withdrawn from Blendon Town­
ship in Franklin County, prior to the annexation of territory 
in Delaware County, it had thus become a township unto itself. 
The similar withdrawal of its newly annexed territory in Del­
aware County from Genoa Township was then, pursuant to Section 
503.14, supra, an annexation to the township to conform with 
the annexation to the municipal corporation. 

Section 703.22, Revised Code, states in pertinent part: 

"When the limits of a municipal corpora­
tion become identical with those of a township, 
all township offices shall be abolished, and 
the duties thereof shall be performed by the 
corresponding officers of the municipal cor­
poration, ,f * *" 
By operation of Section 703.22, Revised Code, upon comple­

tion of proceedings under Section 503.07, supra, the govern­
mental functions of the municipal corporation and the township 
"merge," and by abolition of township offices, the township 
ceases to constitute more than a legal fiction in every sense 
save geographic, for it becomes supplanted by the functioning 
of the municipal government. 

In opinion No. 4642, Opinions of the Attorney General for 
1954, page 648, the third branch of the syllabus reads in per­
tinent part: 

"3. Where a township is completely within 
the limits of a municipality and there is an 
identity in whole or in part of township and 
municipal limits, Section 703.22, Revised Code, 
becomes operative and all township offices are 
abolished, * * *" 
Since the territory annexed by the ci ty-to~mship from the 

other township ceases to be a part of such other township, the 
electors resi~iug therein cease to be township electors and be-
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come municipal electors who should vote at municipal precinct 
polling places, For physical location of the polling places, 
the board of elections should be guided by the provisions of 
the second paragraph of Section 3501.18, Revised Code, which 
provides in pertinent part: 

"In an emergency the board may provide 
more than one polling place in a precinct, 
In order to provide for the convenience of 
the voters, the board may locate polling 
places for voting or registration outside 
the boundaries of precincts, provided that 
the nearest public school or public build­
ing shall be used if the board determines 
it to be available and suitable for use as 
a polling place. * * *" 
Therefore, it is my opinion, and you are advised, that 

where a municipality whose boundaries are coterminous with those 
of a township, annexes territory in an adjoining county, and 
then petitions for a change in township lines in that adjoining 
county to conform to the municipal boundaries, pursuant to Sec­
tion 503,07, supra, the residents of the annexed portion of the 
adjoining county who otherwise qualify, remain electorsof that 
county and become electors of the municipality, who vote at 
municipal precinct polling places, but cease to be electors 
of the township from which the territory which included their 
residence was annexed, and are not electors for any township 
offices or issues, since the political existence bf their new 
township is merged into the municipal government by operation 
of Section 703,22, supra, Opinion No. 4642, Opinions of the 
Attorney General for 1954, page 648, third branch of the 
syllabus, approved and followed in part. 




