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WHERE ENTIRE LOCAL SCHOOL DISTRICT IS TRANS­
FERRED TO ANOTHER LOCAL SCHOOL DISTRICT-FOUN­
DATION MONEYS ACCRUING TO THE RECEIVING DISTRICT 
MAY NOT BE LESS THAN SOME OF AMOUNTS ACTUALLY 
RECEIVED BY THE TWO DISTRICTS SEPARATELY IN YEAR 
IN WHICH TRANSFER \VAS CONSUMMATED-§§3311.231, 
3317.02, R.C. 

SYLLABUS: 

Pursuant to Section 3311.231, Revised Code, where an entire local school district 
is transferred to another local school district, foundation moneys accruing to the 
receiving district are determined in accordance with Section 3317.02, Revised Code; 
and, under the provisions of both such sections, such moneys may not be less, in any 
year during the next succeeding three years following the transfer, than the sum of the 
amounts actually received by the two districts separately in the year in which the 
transfer was consummated. 

Columbus, Ohio, February 15, 1960 

Hon. Randall Metcalf, Prosecuting Attorney 
Washington County, Marietta, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Your opinion is solicited on the following problem : 

"Section 3311.231 became effective July 28, 1959. In Novem­
ber of 1959 'A' local school district was transferred to 'B' local 
school district. You may assume the transfer is proper and 
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complete in all respects pursuant to the above section and that the 
transfer has been approved by both districts. 

"The last paragraph of the foregoing Section reads as follows: 

"If an entire district is transferred, foundation program 
moneys accruing to a district receiving school territory under 
the provisions of this section shall not be less, in any year 
during the next succeeding three years following the transfer, 
than the sum of the amounts received by the districts 
separately in the year in which the transfer was consummated. 

"Question: 'A' local school district received foundation 
money for three-fourths of 1959 up until the time they disbanded 
their public school. Even though they did not receive foundation 
money for the full year, will 'B' local school district be entitled to 
receive an amount of money equal to that which 'A' did in fact 
receive in 1959 ?" 

Your request also raises the question whether "B'' local school district 

1s entitled to the amount originally allocated to "A" local school district 

for all of 1959. This opinion will treat both questions. 

Section 3311.231, Revised Code, the relevant portion of which is 

quoted above, must be interpreted in the light of Section 3317.01, et seq., 

Revised Code, where the formula for determining the foundation program 

money due each school district is set forth. This formula is tied to 

current items within the local school district. For example, in Section 

3317.02, Revised Code, one of the items entering into the calculation of 

the total allowance is the number of approved "teacher units" credited 

to the district. Section 3317.05, Revised Code, provides the method of 

calculation of "approved teacher units." There is a sliding scale depending 

upon the grade and the average daily membership. For example it is 

provided: 

"(B) The average daily membership in grades one through 
eight, as certified under section 3317.03 of the Revised Code, if 
more than one hundred seventy-four, shall be divided by thirty;'' 

Section 3311.29, Revised Code, after directing that any school district 

which does not maintain public schools shall be dissolved and its territory 

joined with another school district, provides: 

"* * * 
"The superintendent of public instruction shall be without 

authority to distribute funds under sections 3317.02, 3317.04 and 
3317.12 of the Revised Code to any school district which does not 
maintain schools." 
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Note also the syllabus of Opinion No. 191, Opinions of the Attorney 

General for 1959, which states: 

"Under the provisions of Section 3317.01, et seq., Revised 
Code, providing for the distribution of the foundation fund, the 
state board of education, having allotted to a school district for a 
given year a certain amount from such foundation fund. may 
re-calculate such allotment and reduce the same by reason of 
transfers of a portion of the territory of such district." 

In these last two categories of change in school territory and hy 

implication of the items that enter into current costs, the allocation of 

foundation program money is also affected. 

My opinion that the minimum amount of foundation program money 

allocated must reflect current items is strengthened by Section 3317.02, 

Revised Code, reading in part as follows : 

"* * * 
"All funds allocated to school districts under this section shall 

be used to pay wrrent operating expenses only." (Emphasis 
added) 

It must be obvious that the increase or decrease in the items comprising 

current operating expenses should be reflected in the allocation of the 

foundation program money which is to be used for paying these very 

expenses. 

Furthermore, the foundation program money due is to be calculated 

quarterly, for Section 3317.11, Revised Code, contains this provision: 

"The amounts clue the districts, as provided in section 3317.02 
of the Revised Code, shall be distributed to such districts in 
quarterly payments. On or before the last clay of February, nfay, 
August, and November in each year. the state board of education 
shall calculate the amounts to be paid to the respective districts 
as such quarterly payments, and shall certify to the auditor of 
state the amounts of such quarterly payments, whereupon the 
auditor of state shall issue his warrants on the treasurer of state 
in favor of the respective districts for the amounts so certified and 
the treasurer of state shall forthwith pay the same to the designated 
districts." 

Note the definite provision that on or before the last date of each 

February, etc., the state board of education is to calculate the amounts 

to be paid to the respective districts. 
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This direction to calculate quarterly coupled with the statutory scheme 

m Section 3317.02, Revised Code, of a formula based upon the current 

items within a local school district leads me to believe that the minimum 

foundation program money should reflect those items which are current 

in that year and stop when they do. 

Finally, Section 3311.231, Revised Code, provides in part: 

"* * * moneys accruing to a district receiving school territory 
under the provisions of this section shall not be less, * * * than 
the sum of the amounts received by the districts separately in the 
year in which the transfer was consummated." (Emphasis added) 

The use of the word "received" rather than "receivable" in this section 

adds greater strength to my opinion that the legislature intended the 

minimum foundation program money allocable to reflect current items. 

Further, Section 3317.02, supra, providing the formula for payments 

to districts, provides: 

"* * * 
"Whenever school districts are consolidated as a result of the 

creation of a new school district or the transfer of territory from 
one or more school districts to another district or districts, 
pursuant to Chapter 3311. of the Revised Code, the total apportion­
ment of funds to the affected districts under sections 3317.02 and 
3317.05 of the Revised Code for the year in which such consolida-·· 
tion takes place shall not be reduced on account of such consolida­
tion during the next succeeding three years. 

"* * *" 

Therefore, to return to the hypothetical statement of facts in your 

query, "B" local school district is entitled to receive in 1960 not less 

than the sum of the amounts actually received by "A" and "B" local school 

districts in 1959, for only the amounts actually received reflect current 

items. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that, pursuant to 

Section 3311.231, Revised Code, where an entire local school district is 

transferred to another local school district, foundation moneys accruing to 

the receiving district are determined in accordance with Section 3317.02, 

Revised Code; and, under the provisions of both such sections, such 

moneys may not be less, in any year during the next succeeding three 
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years following the transfer, than the sum of the amounts actually received 

by the two districts separately in the year in which the transfer was 

consummated. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




