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LISTS-CHALLENGER, JUDGE OR CLERK OF PRECINCT MAY 

NOT KEEP LISTS OF PERSONS VOTING AT ELECTIONS AND 
FURNISH THE LlSTS TO PERSONS NOT CONNECTED WITH 

BOARD OF ELECTIONS-AUTHORIZED DUTIES OF PARTIES 
IN INTEREST. 

SYLLABUS: 

A challenger, judge or clerk of a precinct may not keep lists of persons voting 
at the elections and furnish them to persons not connected with the Board of Elec­
tions. This should not be interpreted to interfere with the authorized duties of 
these persons. 

Columbus, Ohio, May 25, 1950 

Hon. Herbert R. Freeman, Prosecuting Attorney 

Huron County, Norwalk, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 4785-120 providing for challengers and witnesses 
at elections contains the following language: 

" 'No such challengers and witnesses shall receive any com­
pensation from the county, city, village or township, and they 
shall take the following oath, to be administered by one of the 
judges of the elections: 

"You do sol~mnly swear that you will faithfully and 
impartially discharge the duties as an official challenger and 
witness, assigned by law; that you will not cause any delay 
to persons offering to vote, further than is necessary to pro­
cure satisfactory information of their qualification as electors, 
and that you will not disclose or communicate to any person 
how any elector has voted at such election." ' 

"I should like your opinion on the following questions: 

"1. May a challenger legally keep a list of the persons 
voting at the polls and make the same available to persons not 
connected with the Board of Elections in any official capacity 
requesting the use of such list? 

"2. May a judge or clerk of the precinct legally keep a list 
of the persons voting at the precinct and make the same available 
to persons not connected with the Board of Elections in any 
official capacity?" 
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I assume from your request that the challengers have a list of electors 

of their party who may vote in the particular precinct or ward in which 

the polls are situated. The usual situation is that when the voter gives 

his name to the election officials the challenger marks his name off the 

prepared list he has previously compiled so that he knows at all times the 

eligible persons who have not yet voted. He then furnishes this list to 

party workers who urge these persons to vote. 

At common law there was no such position as a challenger. The 

legislature of Ohio provided for them in Section 4785-120, General Code. 

The sole purpose of a challenger, as contemplated by the legislature of 

Ohio, was to prevent unauthorized persons from voting. To achieve this 

purpose, the general assembly created the challenger and gave him definite 

duties as set forth in Section 4785-129, General Code. It permitted the 

challenger to remain in the polls during the election so that he might carry 

out the purpose for which his position was created. This was allowed in 

spite of Section 4785-126, General Code, which prohibited other persons 

from loitering within one hundred feet of the polls. At no time, in the 

election code, did the Ohio legislature indicate any intent upon its part 

that a challenger should be permitted to carry on activities within the polls 

clearly beyond his express duties. On the other hand, it is clear that a 

challenger is allowed to remain within the polls only because of his official 

position as challenger. Surely the legislature did not intend to permit a 

practice of this nature when it is apparent that it could easily lend itself 

to much abuse. If the legislative intent were to allow the compilation and 

distribution of such lists,. it could have been affirmatively shown. In the 
absence of any such intent, it is my opinion that a challenger is not per­

mitted to compile a list of those electors voting and make the same avail­

able to others. This should not be interpreted as to interfere with the 

authorized functions of a challenger. 

As to the question of judges or clerks of the precinct keeping such 

lists, I believe the same arguments are applicable. The positions are 

created and the duties established by statute. Now here in the statutes is 

there any provision made for the persons in these jobs to keep such lists. 

Their duties are clearly defined and they should keep within their author­

ized functions. Their positions were established to facilitate the speedy 

and impartial conduct of the election. They are the election officials. For 

this reason alone, they should be prevented from participating in a purely 

partisan activity. The legislature gave to them the responsibility of con-
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ducting the election on an impartial basis. The judge and clerk as election 

of-ficials should be above reproach or criticism. There should be no sug­

gestion as to their partiality when they are acting as officials of the election 

board. In the absence of any contrary intent by the legislature, it is my 

opinion that the judge and clerk of the precinct are prohibited from com­
piling lists of those persons voting and later distributing those lists. The 

above, of course, is not applicable when the duties of these officials require 

such lists for official purposes. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




