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OPINION NO. 68-097 

Syllabus: 

A private physician or registered nurse may legally 
refuse to withdraw blood when requested by a law enforce­
ment official acting under the provisions of Section 
4511.191, supra. 
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To: James H. Estill, Holmes County Pros. Atty., Millersburg, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 12, 1968 

Your request for my opinion reads in pertinent part 
as follows: 

"(1) Is the withdrawal of blood for 
the sole purpose of testing for alcohol 
content the 'practice of medicine.' 

"(2) Can a physician or registered 
nurse lawfully refuse to administer such a 
test when a request is legally made at the 
direction of an officer of law. 

"(3) May a physician or registered 
nurse legally refuse to administer a test 
when the subject is unconscious or other­
wise in a condition rendering him incapable 
of refusal. 

"(4) May a registered nurse or phy­
sician require a written consent to be given 
in their presence prior to the administering 
of the test. 

"(5) Would the physician or registered 
nurse administering the test suffer civil lia­
bility when the same is made at the lawful di­
rection of an officer." 

At the outset, it is observed that your questions per­
tain to the responsibilities and liabilities of physicians 
and registered nurses with respect to withdrawing blood at 
the request of a law enforcement official acting under the 
provisions of Sections 4511.19 and 4511.191, Revised Code. 
(Implied Consent Law) 

Although you are presenting the questions, it would ap­
pear that answers to questions one and five would for all 
practical purposes constitute advice to private physicians and 
nurses. As you know, the powers and duties of the Attorney 
General are fixed by statute and as a conse(ll.lence it would be 
inappropriate for me to render such advice. 

It would appear, however, that auestion two is germane 
to the entire problem and that a resolution of this issue will 
be dispositive of questions three and four, and the opinion 
will be so confined. 

Section 4511.19, Revised Code, reads in pertinent part 
as follows: 

"When a person submits to a blood test 
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at the request of a police officer under sec­
tion 4511.191 of the Revised Code, only a 
physician or a registered nurse shall with­
draw blood for the purpose of determining 
the alcoholic content therein. This limi­
tation does not apply to the taking of breath 
or urine specimens." 

I do not construe Section 4511.19, supra, to mean that 
physicians or nurses are legally obligated to withdraw blood 
upon a request of a police officer. 41 American Jurisprudence, 
Section 4, Obligation to Practice or Accept Professional Em­
ployment, page 135, reads in pertinent part as follows: 

"In the absence of statute, a physician 
or surgeon is under no legal obligation to render 
professional services to everyone who applies 
to him or seeks to engage him. Physicians are 
not public servants who are bound to serve all 
who seek them, as are innkeepers, common carriers, 
and the like. And the existence of a license 
law and the possession of a license does not 
enlarge a physician's duty in regard to ac­
cepting an offered patient. An act requiring 
a license before a person practices medicine 
is essentially a preventive not a compulsory 
measure, and one who has secured a license 
according to statute is under no obligation to 
take all the cases that offer, and therefore is 
not liable for damages alleged to result from 
the refusal to take a case. * * *" 

I am unaware of any Ohio statute placing a physician 
or registered nurse under a legal obligation to withdraw 
blood under the circumstances being discussed herein. 

I am of the opinion that the operation of the Ohio 
Implied Consent Law as it applies to the withdrawal of blood 
depends upon the voluntary cooperation of the medical pro­
fession. 

If individual physicians or nurses do not desire to 
participate in the program that is their decision to make 
and it would follow that if there is no legal obligation on 
the part of private physicians and nurses to withdraw blood, 
it is within their perogative to establish limitations for 
the withdrawing of blood; e.g., that the person be conscious 
and give written consent in their presence for the withdrawal 
of the blood. 

If, in your geographical area, satisfactory arrangements 
can not be made for the withdrawing of blood by physicians or 
registered nurses, there appears to be no alternative but to 
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have law enforcement officials direct that breath or urine tests 
be given. The two hour limitation for withdrawing of bodily 
substance, (see Section 4511.191, ~) would preclude the 
use of physicians or nurses residing a great distance from 
point of arrest. I realize that at times the chemical test 
may have to be forfeited as to a person who is unconscious 
or otherwise incapable of taking the breath or urine test. 

In conclusion, it is my opinion that a private physician 
or registered nurse may legally refuse to withdraw blood when 
requested by a law enforcement official acting under the pro­
visions of Section 4511.191, supra. 




