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OPINION NO. 68-062 

Syllabus: 

A county auditor may hold office as a committeeman for 
a political party. 

To: John E. Zimmerman, Defiance County Pros. Atty., Defiance, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 1, 1968 

I have before me your request for my opinion on the 
following question: 

May a county auditor hold office as committeeman for 
a political party? 

Amended Section 5715.51 of the Ohio Revised Code, effect­
ive December 11, 1967, reads as follows: 

"No member of the board of tax appeals, or 
any assistant, expert, clerk, or other employee 
ot a county board of revision or the department 
of taxation shall hold any position on or under 
any committee of a political party, or subscribe 
or pay any money or other thing of value to any 
person or organization for the purpose of pro­
moting, defeating, or otherwise influencing any 
legislation, or circulate any initiative or ref­
erendum petition. Whoever violates this section 
shall be removed from his office or employment." 

If the county auditor is an employee of the Department 
of Taxation, as your letter suggests, then the specific pro­
hibition of the statute is applicable. However, the dis­
tinction between an employee and a public official, which is 
discussed in The State, ex rel. Milburn v. Pethtel, 153 Ohio 
St. 1, is the governing test in determining whether the position 
one holds is that of employee or public official. Branch One of 
the syllabus in the Milburn case, supra, states as follows: 

"l. A public officer, as distinguished 
from an employee, is one who is invested by law 
with a portion of the sovereignty of the state 
and who is authorized to exercise functions 
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either of an executive, legislative or judicial
character." 

A county auditor is a public official and it is my opinion 
that although he may perform services for the Department of Tax­
ation for the purpose of Section 5715.51, supra, he is not an 
employee of the Department of Taxation and therefore the services 
he performs for the Department of Taxation do not disqualify him 
from being committeeman for a politica.l party. Further, the 
co1.mty auditor is a member of the county board of revision but 
according to the distinction made between public official and 
employee in the Milburn case, supra, he is not an employee of 
the county board of revision. ---

The stated purpose of House. Bill No. 391, effective Decem­
ber 11, 1967, which amended Section 5715.51, supra, is "relative 
to limiting the prohibitions against ~olitical activity by cer­
tain officials." The legislature clearly indicated its inten­
tion that members of boards of revision are among the officials 

who were to be allowed to serve on a political committee while 
at the same time holding public office. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that a. county aurl1tor may hold office as a committeeman for c1 

poli ti cal party. 




