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OPINION NO. 90-010 
Syllabus: 

Pursuant to R.C. 505.262, the board of township trustees may, by 
unanimous vote, adopt a resolution allowing the township to contract 
for the purchase or construction of a town hall and, by unanimous vote 
adopt a resolution authorizing the issuance of notes as prescribed by 
R.C. 505.262(A). Neither the question of whether to so purchase or 
construct the town hall or whether to issue such notes need be 
submitted to the electorate for approval. 

To: Michael F. Boller, Shelby County Prosecuting Attorney, Sidney, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 9, 1990 

I have before me your opinion request in which you ask: 

Do the provisions of the newly-enacted Ohio Revised Code 
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§505.262 authorize the trustees of a given township to purchase or 
construct a "town" or "township" hall, and to finance such purchase or 
construction as provided in that statute, without the necessity of 
submitting the question to the voters as would otherwise be required by 
Ohio Revised Code §511.01? 

I begin by noting that a board of township trustees "can exercise only those powers 
conferred by statute, or such others as are necessarily to be implied from those 
granted, in order to enable them to perform the duties imposed upon them." 
Trustees of New London Township v. Miner, 26 Ohio St. 452, 456 (1875). It is, 
therefore, necessary to examine those statutes governing the purchase or 
construction of a town hall in order to determine the nature of the board's authority 
in that regard. 

R.C. 505.26 states in pertinent part: 

The board of township trustees may purchase, appropriate, 
construct, enlarge, improve, rebuild, repair, furnish, and equip a 
township hall, a township park, public library buildings, and bridges 
and viaducts over streets, streams, railroads, or other places where an 
overhead roadway or footway is necessary, and such board may acquire 
sites by lease or otherwise for any of such improvements, including 
lands and buildings for recreational purposes. (Emphasis added.) 

The general authority of the township trustees under R.C. 505.26 with respect to a 
township hall is, however, limited by the provisions of R.C. 511.01, which states: "If, 
in a township, a town halll is to be built, improved, enlarged, or removed at a cost 
greater than ten thousand dollars, the board of township trustees shall submit the 
question to the electors of such township and shall certify their resolution to the 
board of elections .... " (Footnote added.) Pursuant to R.C. 511.01, if a town hall is 
to be built, improved, enlarged, or removed at a cost in excess of ten thousand 
dollars, the question of whether to so proceed must be submitted to the electors of 
the township for approvat.2 · 

Confusion has arisen, however, out of the provisions of R.C. 511.02,3 
concerning the issuance of bonds to finance a project which has received voter 
approval under R.C. 511.01. The authority of the board of township trustees under 

1 See generally 1940 Op. Att'y Gen. No. 2914, vol. 11, p. 944 
(concluding that a township hall, see R.C. 505.26, and a town hall, see 
R.C. 511.01, are the same thing). 

2 In 1940 Op. No. 2914, one of the issues considered was whether the 
decision to "purchase" a lot on which was located a building to be used, in 
part, as a town hall was subject to the approval of the voters. The opinion 
found that because G.C. 3395 (predecessor of. R.C. 511.01) did not apply 
when such a building was to be "purchased," as opposed to being ''built, 
improved, enlarged or removed," such a purchase was not included within the 
terms of G.C. 3395. If bonds were to be issued to finance such purchase, 
however, such bond issue was subject to voter approval as required by G.C. 
2293-17 (predecessor of R.C. 133.09). 

R.C. 511.02 states: 

At the election provided for by [R.C. 511.01), if a majority 
of all the ballots cast are in the affirmative, the board of 
township trustees shall levy the necessary tax, which, in any 
year, shall not exceed four mills on the dollar valuation. Such 
tax shall not be levied for more than seven years. In anticipation 
of the collection of taxes, the board may borrow money and issue 
bonds for the whole or any part of such work, which bonds shall 
not bear interest to exceed the rate provided in [R.C. 9.95), 
payable annually. 
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R.C. 511.02 and its predecessors was discussed in 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-100. 
The opinion states that once the electorate's approval has been obtained, as required 
by R.C. 511.01, R.C. 511.02 "would appear to give the board of township trustees 
authority to borrow the money and issue the bonds without further approval by the 
electorate." Op. No. 73-100 at 2-378. The opinion notes, however, that the 
township trustees' authority to issue bonds must be read in conjunction with R.C. 
Chapter 133 which sets forth various procedures 11nd limitations on a township's 
authority to issue bonds. As explained in Op. No. 73-100 at 2-378 through 2-380: 

The Uniform Bond Law itself specifically gives a board of 
township trustees power to issue bonds to cover the costs of a town 
hall, and sets forth the procedures to be followed .... The power of a 
township to incur bonded indebtedness is specifically limited, under 
R.C. 133.07 (now R.C. 133.09], to two (now five] per cent of the total 
value of all property listed and assessed for taxation, and no such 
indebtedness is to be incurred except when authorized by the 
electorate. 

Since the Uniform Bond Law places such specific restrictions on 
the authority of a board of township trustees to issue bonds, I conclude 
that the broad provision of R.C. 511.02 [allowing the board of trustees, 
without voter approval, to issue bonds to fund the activity approved by 
the electorate under R.C. 511.01] is no longer in effect, and that the 
question must be submitted to the electorate, unless the indebtedness 
to be incurred comes within the exceptions included in R.C. 133.02 
[now R.C. 133.04 (defining "net indebtedness" and setting forth 
exceptions thereto)] .... Bonds issued for the construction or 
improvement of a town hall do not, however, come within any of these 
exceptions .... [T)he question of issuance of the bonds must be submitted 
to the electorate under R.C. 133.07 [now R.C. 133.09). 4 (Emphasis 
and footnote added.) 

See 1929 Op. Att'y Gen. No. 909, vol. II, p. 1406 (syllabus, paragraph two) ("[i]f 
funds are not available for [the purchase of a township hall already ccnstructcd], the 
question of issuing bonds therefor should be submitted to the electors in accordance 
with the provisions of the Uniform Bond Act"). Thus, under the scheme provided by 
R.C. 511.01 and R.C. 511.02, once the voters have approved the improvement or 
acquisition of a town hall under R.C. 511.01, if the township plans to issue bonds to 
fund such project, the question of whether to issue bonds under R.C. 511.02 must be 
submitted to the electors of the township as required by R.C. 133.09. See 1940 
Op. Att'y Gen. No. 2914, vol. II, p. 944 (syllabus, paragraph two). 

The authority of township trustees with respect to the town hal1 has recently 
been altered by the enactment of the provisions now appearing in R.C. 505.262 which 
states in pertinent part: 

(A) Notwithstanding [R.C. 505.37(0)]5 or any other statute 
of this state, the board of township trustees of any township 
may, by unanimous vote, adopt a resolution allowing the township to 
contract for the purchase of equipment, buildings, and sites, or for 
tlze co11structio11 of buildings, for any lawful township purpose. The 
board may, by resolution adopted by unanimous vote, issue the notes of 
the township to finance purchases and construction made pursuant to 
thi~ division .... The notes shall ... not be subject to [R.C. Chapter 133]. 

4 R.C. 133.09 states: "A township shall not incur net indebtedness that 
exceeds an amount equal to five per cent of its tax valuation, and shall not 
incur any net indebtedness unless authorized by vote of the electors." 
(Emphasis added.) 

5 R.C. 505.37(0) concerns the authority of township trustees, among 
others, to acquire fire-fighting equipment, building and sites and to issue 
notes to finance the cost. 
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The resolution authorizing the issuance of the notes shall provide for 
levying and collecting annually by taxation, amounts sufficient to pay 
the interest on and principal of the notes. Not less than one-tenth of 
the purchase price or construction cost shall be paid in cash at the 
time of purchase, as provided in the contract, and the remainder of the 
purchase price or construction cost shall be paid in annual installments 
of not less than one-tenth of the total purchase price or construction 
cost, secured by notes of equal amoW1ts .... Notes may be issued for a 
period of nine years or less .... 

(B) No purchase or construction pursuant to division (A) of this 
section shall be 1mdertaken unless the county auditor certifies that, if 
the purchase or construction is undertaken, the debt service charge for 
the purchase or construction in the first year, together with the debt 
service charge for that same year for any other purchase or 
co11structiot1 already ,mdertaken pursuant to division (A) of this 
section, does not exceed one-tenth of the township's total revenue 
from all sources. (Emphasis and footnote added.) 

R.C. 505.262 thus provides a mechanism whereby the board of trustees of a township 
may adopt a resolution, by unanimous vote, authorizing the township to contract for 
the purchase or construction of buildings for any lawful township purpose, 
notwithstanding any other statutory provision. The statute further provides for 
the issuance of notes to finance such purchase or construction. Such notes shall not 
be subject to, among other things, R.C. 133.09. See note 2, supra. As is evident 
from the many requirements which must be met before the township may proceed 
under R.C. 505.262 and from the limitations imposed upon the issuance of notes 
under that section, the scheme set forth therein is separate and distinct from other 
statutory methods available to finance such projects, such as the method described 
in R.C. 511.02. Only when all the conditions set forth in R.C. 505.262 are met may 
the board of township trustees proceed under that section. 

The introductory phrase of the first sentence of R.C. 505.262(A) clearly 
establishes the power of the board of township trustees to act by resolution, 
unanimously adopted, to allow the township to contract for the purchase or 
construction of a building for any lawful township purpose, regardless of the 
requirements or limitations imposed by R.C. 505.37(0) or any other statute.6 The 
purchase or construction of a town hall, as in the situation you contemplate, is 
undoubtedly a lawful township purpose. See R.C. 505.26; R.C. 511.01. Pursuant to 
R.C. 505.262, therefore, the board of township trustees may, by unanimous adoption 
of a resolution, authorize the township to acquire or construct a town hall, without 
approval of the electorate under R.C. SI 1.01 to so proceed; the board ma~· then, by 
unanimous vote, adopt a resolution to issue notes as specified in R.C. 50S.262(A) 
without voter approval. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, 
pursuant to R.C. 505.262, the board of township trustees may, by unanimous vote, 
adopt a resolution allowing the township to contract for the purchase or construction 
of a town hall and, by unanimous vote adopt a resolution authorizing the issuance of 
notes as prescribed by R.C. SOS.262(A). Neither the question of whether to so 
purchase or construct the town hall or whether to issue such notes need be submitted 
to the electorate for approval. 

6 Under R.C. 505.262, the township may "purchase" or "construct" a 
town hall. The distinction between the purchase and construction of a town 
hall, as discussed in note 2, supra, is irrelevant for purposes of R.C. 
505.262. 
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