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TRANSFER OF ENTIRE SCHOOL DISTRICT TO ANOTHER 
DISTRICT-FOUNDATION PROGRAM MONIES SBALL NOT 
BE LESS IN SUCCEEDING 3 YEARS AFTER TRANSFER THAN 

THE SUM RECEIVED SEPARATELY BY THE DISTRICTS 

DURING YEAR WHICH TRANSFER WAS CONSUMMATED­

§3317.02, R.C. 

SYLLABUS: 

The provision of Section 3311.231, Revised Code, that upon transfer of an entire 
school district to another district foundation program monies accruing to the receiving 
district shall not be less in any of the succeeding three years after the transfer than 
the sum of the amounts received by the school districts separately during the year 
in which the transfer was consummated, operates as an exception to the general rule 
of Section 3317.02, Revised Code, that during and after the year 1961 every school 
district participating in the school foundation program must maintain a tax levy 
for current operations of at least ten mills. 

Columbus, Ohio, April 25, 1960 

Hon. E. E. Holt, Superintendent of Public Instruction 

State Department of Education, Columbus 5, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request reads 

as follows: 

"Your opnuon is solicited on the following problem : 
"Section 3311.231 of the Revised Code became effective July 

28, 1959. In November of 1959 'A' local school district was trans­
ferred to 'B' local school district. You may assume the transfer is 
proper and complete in all respects pursuant to the above section 
and that the transfer has been approved by both districts. 

"The last paragraph of the foregoing Section reads as follows: 

'If an entire district is transferred, foundation program 
moneys accruing to a district receiving school territory under 
the provisions of this section shall not be less, in any year 
during the next succeeding three years following the trans­
fer, than the sum of the amounts received by the districts 
separately in the year in which the transfer was consum­
mated.' 

"Section 3317.02 of the Revised Code, as amended by Am. 
Sub. H. B. 705, 103rd General Assembly, became effective 
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January 1, 1960. Said section provides that if for any school dis­
trict the amount computed under the five-factor formula pre­
scribed by Section 3317.02 is less than $2,000 multiplied by 
the number of approved teacher units such district is eligible in 
the calendar year 1960 for state support in the amount of $2,000 
per teacher unit, even though the district has a tax levy for cur­
rent school operation of less than 10 mills. 

"Section 3317.02· further provides, however, that in the cal­
endar year 1961 and in each calendar year thereafter a school 
district must have a tax levy for current school operation of at 
least ten mills to be eligible for Foundation Program monies 
either on the basis of the amount determined by the five-factor 
formula or on the basis of the minimum guarantee of $2,000 per 
teacher unit. 

"School district 'B', to which district 'A' was transferred, 
has a total current operating levy of less than 10 mills. It is, of 
course, entitled to receive in the calendar year 1960 the sum of 
the amounts actually received by districts 'A' and 'B' separately 
111 1959, the year in which the transfer was consummated. 

"vVe should like to have your opinion on this question: 

"Is district 'B' entitled to receive in the calendar years 1961 
and 1962 the sum of the amounts actually received by the two 
districts separately in the calendar year 1959, even though the 
tax levy for current school operation in district 'B' is less than 
ten mills ?" 

Much of the subject matter of your present request was considered 

111 Opinion No. 1154, Opinions of the Attorney General of 1960, issued 

on February 15, 1960. The syllabus of that Opinion reads as follows: 

"Pursuant to Section 3311.231, Revised Code, where an en­
tire local school district is transferred to another local school dis­
trict, foundation moneys accruing to the receiving district are 
determined in accordance with Section 3317.02, Revised Code; 
and, under the provisions of both such sections, such moneys may 
not be less, in any year during the next succeeding three years 
following the transfer, than the sum of the amounts actually re­
ceived by the two districts separately in the year in which the 
transfer was consummated." 

While this holding disposes of your question, it is true that Opinion 

No. 1154, supra, did not expressly review the implications of the language 

recently added to Section 3317.02, Revised Code, by the 103rd General 

Assembly. This part of that statute reads as follows: 

"* * * 
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"In no event shall there be paid to each local, exempted 
village and city school district an amount less than two thousand 
dollars multiplied by the number of approved teacher units cred­
ited to such district under section 3317.05 of the Revised Code, 
subject to the provisions set forth in this paragraph. During the 
calendar year 1960, a school district which receives only the mini­
mum guarantee of two thousand dollars per teacher unit shall not 
be required to have the minimum levy for current operation re­
quired elsewhere in this section. During the calendar year 1961 
and in each calendar year thereafter, such a district shall have a 
tax levy for current school operations of at least ten mills. The 
foregoing requirement may be waived by the state board of edu­
cation where a severe economic hardship would otherwise occur. 

"* * *" 

At first glance, this provision may seem inconsistent with the final 

paragraph of Section 3311.231, Revised Code, set forth in your request. 

The two statutes adopt, however, different approaches to the same prob­

lem. The final paragraph of Section 3311.231, Revised Code, fixes the 

rights of the two school districts as of the time of transfer. The fruits of 

such past action are then enjoyed for three succeeding years. Section 

3317.02, Revised Code, as effective January 1, 1960, adopts a prospec­

tive view and applies to future actions of the board of education of the 

school district involved. 

This view is strengthened by application of the rule of statutory con­

struction which enables a special provision in a statute to operate as an 

exception to general statutes on the same subject with which the special 

provision would be, otherwise, inconsistent. In the present case, Section 

3317.02, Revised Code, promulgates a general rule of the foundations pro­

gram applicable to all school districts in the state, i.e., during and after 

1961 all school districts must maintain a tax levy for current school op­

erations of at least ten mills. Section 3311.231, Revised Code, on the other 

hand, is a special provision of the foundation program relating only to 

school districts which consolidate by the transfer of one complete school 

district to another. For this reason it appears that the final paragraph of 

Section 3311.231, Revised Code, is an exception to the general require­

ments of Section 3317.02, Revised Code. That this was the intent of the 

legislature is further supported by the fact that both amendments were 

enacted into law in the same year by the same General Assembly. 

The result of this interpretation of these two statutes is that, when 

one school district is transferred to another, the receiving district will re-
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ceive for the succeeding three years at least the same sums received by 

the two districts separately during the year of transfer despite the fact 

that the receiving district or both districts before transfer did not main­

tain a tax levy for school operations of at least ten mills. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised that the 

provision of Section 3311.231, Revised Code, that upon transfer of an 

entire school district to another district foundation program monies ac­

cruing to the receiving district shall not be less in any of the succeeding 

three years after the transfer than the sum of the amounts received by 

the school districts separately during the year in which the transfer was 

consummated, operates as an exception to the general rule of Section 

3317.02, Revised Code, that during and after the year 1961 every school 

district participating in the school foundation program must maintain a 

tax levy for current operations of at least ten mills. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




