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VOTE-USE OF PASTERS-BEARING NAME OF "WRITE-IN" 

CANDIDATE-ATTACHED TO OFFICIAL BALLOT BY INDI­

VIDUAL VOTERS-NOT AUTHORIZED BY LAW-SECTION 

4785-98 G. C. 

SYLLABUS: 

The use of pasters bearing the name of a "write-in" candidate which are 
attached to the official ballot by individual voters is not authorized by law. 

Columbus, Ohio, October 8, 1951 

Hen. Joel S. Rhinefort, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Many of the petitions filed by prospective candidates in 
Lucas County for township offices to be voted on at the Novem-
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ber 6 election were defective, thus the ballots at this election will 
have no names of candidates printed thereon for many of the 
offices. As a result of this situation there is considerable 
interest by prospective write-in candidates. There have been in­
quiries by these candidates of the Board of Elections of Lucas 
County as to the legality of furnishing voters with pasters con­
taining the name of the candidate to be attached by the :voters 
in the place provided on the ballot for write-ins. The Board 
has passed the question along to me. 

"My first impression was that no such addition to the ballot 
is authorized and that under the present wording of the election 
statutes the voter must personally write in the name of the can­
didate on the ballot. However, in Opinion No. 1286, 1949, your 
predecessor rendered an opinion, the closing paragraph of which 
reads as follows: 'In deciding whether a particular write-in vote 
may be counted, the Board of Elections may consider only one 
factor, i. e., is it possible to detem1ine the voter's choice?' Since 
it appears to me that the attaching of a paster containing the 
name of a candidate by a voter certainly indicates clearly the 
voter's intention to cast a vote for the person whose name appears 
on the paster, I have considerable hesitancy in advising the Board 
that such a procedure is unlawful. 

"While the Board may be under no obligation to determine 
this question in ad,vance, I feel that under the circumstances now 
prevailing in Lucas County it would be advisable for the Board 
to adopt and announce its policy with respect to such write-ins 
prior to election so that prospective candidates may conduct their 
campaigns accordingly. In view of the advisability of having a 
uniform rule in such cases, I would appreciate your opinion as to 
the authority of the Board to count write-ins for candidates whose 
names have been attached to the ballot by means of such pasters." 

The first question which appears to merit consideration in the factual 

situation you describe is whether the attachment of "pasters containing 

the name of the candidate" to a ballot is a change in the official ballot. 

This point is especially important for the reason that the paster to be 

attached to the ballot is printed matter rather than a hand-written name 

or mark of preference made by the voter. The form of official ballots 

and the designation of the names of candidates to be printed thereon are 

provided for in Section 4785-98, General Code, which reads in part as 

follows: 

"The secretary of state shall, on the seventy-fifth clay before 
the day of the next general election, certify to the board of 
elections of each county in the state the forms of the official 
ballots to be used at such general election, together with the 
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names of the candidates to be printed thereon whose candidacy 
is to be submitted to the electors of the entire state. * * * 

"If, subsequently to the seventy-fifth day before and prior 
to the tenth day before the clay of such general election, a cer­
tificate should be filed with the secretary of state to fill a vacancy 
caused by the death of a candidate, the secretary of state shall 
forthwith make a supplemental certification to the board of 
elections of each county in the state amending and correcting his 
original certification provided for in the first paragraph of this 
section. * * * If, at the time such supplemental certification is re­
ceived by a county board of elections, ballots carrying the name 
of the deceased candidate shall have been printed, such board 
shall cause strips of paper bearing the name of the candidate 
certified to fill such vacancy to be printed and pasted on such 
ballots so as to cover the name of the deceased candidate, before 
such ballots are delivered to electors. ( Emphasis added.) 

The voting of any but the official ballot 1s prohibited by Section 

4785-202, General Code, which reads as follows: 

''\Vhoever votes or attempts to vote in any primary, special 
or general election in a precinct in which he is not a legally quali­
fied voter; or votes or attempts to vote more than once at the 
same election; or impersonates or signs the name of another 
person, real or fictitious, living or dead, and votes or attempts 
to vote as such person in any such election; or whoever votes or 
attempts to vote at any primary the ballot of a political party 
with which he has not been affiliated, as required by law, or 
which he did not .vote at the last election; or casts a ballot at 
any such election after objection has been made and sustained 
to his vote; or knmmngly votes or attempts to vote a ballot other 
tlzan the official ballot; shall, upon conviction thereof, be fined not 
less than fifty nor more than one thousand dollars, or be im­
prisoned in the penitentiary not less than one year nor more than 
five years, or both." (Emphasis added.) 

A further statutory prov1s10n on this point is found in Section 

4785-131, General Code, which reads in part as follo,vs: 

"* * * No ballot delivered by a voter to the judge in charge 
of the ballot boxes with Stub A detached therefrom, and only 
ballots provided in accordance ,zmth the provisions of the election 
fa.ws of Ohio shall be voted or deposited in the ballot boxes. * * *" 

(Emphasis added.) 

Since the General Assembly has made provision in Section 4785-98, 

General Code, for the attachment to the ballot of pasters bearing the 
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printed names of candidates in the special circumstances therein de­

scribed and has made no provision for such action in any other circum­

stances, it must be presumed to be the legislative intent to forbid such 

use of pasters by the board of elections in any other circumstances. In 

this situation it can hardly be supposed that the voter is authorized to 

change a ballot in a manner in which the law forbids the .board to change it. 

There is, however, a more cogent reason why the use of such 
pasters cannot be deemed to be authorized under the statute. As noted 

hereinbefore, Section 4785-144, General Code, in its present form, con­
tains the provision that "no ballot shall be rejected for any technical 
error unless it is impossible to determine the voter's choice." In con­
sidering the effect of this prnvision my immediate predecessor in office, 

in Opinion No. 1286, Opinions of the Attorney General for 1949, p. 916, 
reached the following conclusion, as stated in paragraph 3 of the syllabus: 

"In deciding whether a particular 'write-in' vote may be 
counted, the board of elections may consider only one factor, 
i.e., is it possible to determine the voter's choice?" 

This is an exceedingly broad conclusion and can be considered cor­
rect only as applicable to those cases comprehended by the provisions 

of Section 4785-144, General Code; an~l I have no doubt that the writer 
of that opinion intended its application to be so limited. By the plain 
language of this section its provisions are applicable only to those cases 
,vhere there is an irregularity with respect to a ballot, which irregularity 

results from a technical error on the part of the voter. 

In the case at hand we are not concerned with a technical error nor, 

indeed, with an error of any sort. It clearly appears from your inquiry 
that the use of the pasters will be a planned and deliberate act and in no 
sense can that use be attributed to neglect, mistake or inadvertence. In 

this situation, the provision of Section 4785-144, General Code, mentioned 
above, cannot be deemed applicable, nor would the situation here be 
comprehended by the rule stated in the 1949 opinion, supra. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

that the use of pasters bearing the name of a write-in candidate which 
are attached to the official .ballot by individual .voters is not authorized 

by Ia-w. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 
Attorney General 




