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40. 

COUNTY COMMISSIONERS-NO LEGAL AUTHORITY TO DI­
VERT TAX FUNDS DERIVED FROM LEVY FOR SPECIAL 
PURPOSE TO ANY OTHER PURPOSES-POOR RELIEF 
FUND-OHIO STATE EMPLOYMENT SERVICE. 

SYLLABUS: 
The Board of County Commissioners has no legal, authority to di­

vert tax funds froni tax moneys derived from a levy for a special purpose 
to any other purpose. County Commissioners may not, therefore, con­
tribute funds from the poor relief fund of a county to the Ohio State 
Employnumt Service. 
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COLUMBUS, Omo, January 26, 1939. 

HON. CARL vV. R1cH, Prosecuting Attorney, Cincinnati, Ohio. 

DEAR SIR: Your request for my opinion reads as follows : 

"There has been submitted to this office by the County Com­
missioners of Hamilton County a question which we believe to 
be of state-wide importance, one which may arise in any county 
of the State. For the sake of uniformity we feel that an opin­
ion from your office would be highly desirable. 

The question, as presented to our office, is in the form of a 
Resolution by the Commissioners in the following words: 

'WHEREAS, The City of Cincinnati has made request that 
this Board contribute the sum of $10,000.00 toward defraying 
the expenses of the Ohio State Employment Service; and 

WHEREAS, No provision was made in the budget for the 
year of 1939 for such purpose in the General Fund; and 

WHEREAS, There will be sufficient money to the credit of 
Relief Fund after certain revenues have been received from the 
State: 

NOW, THEREFORE, BE IT RESOLVED by the Board 
of County Commissioners of Hamilton County, Ohio, that the 
Prosecuting Attorney be and he is hereby directed to submit to 
this Board at the earliest convenience, an opinion as to whether 
this Board can use relief money for the purpose of contributing 
the sum of $10,000.00 toward defraying the expenses of the Ohio 
State Employment Service.' " 

In your request you use the words "Relief Fund" and you further 
state that such funds will be received from the State of Ohio. I must 
assume at the start, therefore, that you are referring to the allocations 
of funds made to the counties from monies received by the State from 
the sales, cosmetic, admissions and other excise taxes which provide for 
such allocation for county poor relief funds. 

Article XII, Se-ction 5 of· the Ohio Constitution reads: 

"No tax shall be levied except in pursuance of law and every 
law imposing a tax shall state distinctly the object of the same 
to which only it shall be applied." 

The purpose section of the sales tax enactment, Section 5546-2, Gen­
eral Code, states that the tax is levied "for the purpose of providing 
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revenue with which to meet the needs of the state for poor relief in the 
existing economic crises". Section 5546-18, General Code, in allocating 
the monies received by the State under the sales tax act, states in part: 

"The moneys received into the state treasury under the pro­
visions of this act shall be credited to funds therein as follows : 

To the county poor relief excise fund, * * *." 
The parallel sections governing the application of funds from the ad­
missions and cosmetic taxes contain similar provisions. 

Section 5625-10, General Code, governing the disposition of revenue 
derived from tax levies states in part : 

"All revenue derived from a special levy shall be credited to a 
special fund for the purpose for which the levy was made." 

and 

"All revenue derived from a source other than the general prop­
erty tax and which the law prescribes shall be used for a special 
purpose shall be paid into a special fund for that purpose." 

and 

"Money paid into any fund shall be used only for the purpose 
for which said fund is established." 

In 11 0. J. at page 573 and the cases cited thereunder, the following 
is found: 

"The comm1ss1oners of the county are subject to the gen­
eral control of the Legislature of the State and it has been held 
that the revenue of a county is subject to the control of the 
Legislature and where the Legislature directs the application of 
the revenue to a particular purpose, a duty is imposed and an 
obligation created on the county." 

Applying all of the above to the instant case, it appears that we here 
have a fund raised by excise levies and directed and allocated by law to a 
particular purpose. In the light of this, it becomes difficult to see how 
money raised by a special tax by the· State for a particular purpose can 
be diverted by county commissioners to a different use. The above view 
is strengthened by an examination of the sections controlling the transfer 
of funds by local sub-divisions. Section 5625-13, General Code, reads: 

"Unless otherwise provided by law the unexpended balance 
in any special fund * * * may be transferred to the general fund 
or the sinking fund or bond retirement fund after the termina-
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tion of the active service or other undertaking for which said spe­
cial fund existed but only after the payment of all obligations in­
curred and payable from such special fund." 

Section 5625-13a, General Code, provides: 

"In addition to the transfers authorized in Section 5625-13, 
the taxing authority of any political sub-division may, in the 
manner hereinafter provided, transfer from one fund to another 
any public funds under its supervision except the proceeds or 
balances of loans, bond issues or special levies for payment there­
of and except the proceeds or balances of funds derived from 
any excise tax levied by [01W for a specific purpose or purposes. 
* * *" (Italics the writer's). 

I can not infer from your letter or from extraneous facts that relief 
work in your county is terminated, but I must assume as common know­
ledge would dictate that it is a continuing activity. See Opinion No. 1474, 
Opinions of the Attorney General for the year 1937. 

It has been suggested that House Bill No. 108, passed by the 90th 
General Assembly, which reads: 

"The board of county commissioners of any county shall be 
authorized to appropriate money for the purpose of cooperating 
with the government of the United States in the operation and 
maintenance of a national re-employment service. Any moneys 
previously expended by any county or municipality for such pur­
pose shall be deemed valid obligations of the county or municipal­
ity." 

would enable payment as suggested in your inquiry. In my opinion the 
above quoted section only authorizes the county to contribute to the sup­
port of a re-employment service but does not even approach the question 
of transfer of funds or the diverting of money from special funds. 

Answering your question specifically, it is my opinion that the Board 
of County Commissioners has no legal authority to divert tax funds from 
tax moneys derived from a levy for a special purpose to any other pur­
pose and that, therefore, the proposed action of the county commissioners 
would not be legally authorized. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

. Attorney General. 




