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PRIMARY DuTY FOR REPAIR AND MAINTENANCE OF A 

CULVERT AT INTERSECTION OF STATE HIGHWAY AND 

TOWNSHIP HIGHWAY-§§5501.02, 5517.02, 5525.19, R.C. 

SYLLABUS: 

Pursuant to the provisions of Sections 5501.02, 5517.02 and 5525.19, Revised Code, 
the primary duty for repair and maintenance of a culvert located within the right-of 0 

way of a state highway, at the intersection of such highway with a township highway, 
such culvert being necessary for the free flow of water in a drainage ditch runing 
parallel to the state highway, rests upon the department of highways and should be 
paid for as provided in Section 5525.19, Revised Code. 

Columbus, Ohio, May 23, 1960 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"In a township of this County, there is a state highway 
which is intersected at right angles by a township highway. A 
highway ditch runs parallel to the state highway within the 
right-of-way lines, and at the intersection of the township and 
state highways this drainage ditch crosses the township highway 
by means of a culvert which is also within the right-of-way lines 
of the state highway. 

"Although it is understood that the township or county 
may maintain this culvert, our question is which political body, 
township, county or state, has the primary financial duty of re­
pairing and maintaining this culvert? 

Section 5543.12, Revised Code, provides 111 part: 

"The county engineer or anyone acting under his authority, 
when authorized by the board of county commissioners or board 
of township trustees, may enter immediately: 

"(A) Upon any lands adjacent to any of the highways in 
the county for the purpose of opening an existing ditch or drain, 
or for digging a new ditch or drain for the free passage of water 
for the drainage of highways. 

"* * *" 

It is clear that pursuant to Section 5543.12, supra, the board of 

county commissioners or the board of township trustees may authorize 

the county engineer to enter upon any land for the purpose of opening 
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an existing ditch or drain, or for digging a new ditch or drain for free 

passage of water for drainage of highways. The use of the words "any 

land"' and of the plural "highways'' with which the sentence of quoted 

subsection (A) ends, indicates that such authority may be exercised by 

either the board of county commissioners on any highway within the 

county, or a board of township trustees- on a highway in the township. 

I note that it is stated in your letter that the drainage ditch, which is 

running parallel to the state highway, crosses the intersecting township 

highway by means of a culvert. Section 5501.02, Revised Code, states 

in part: 

"The functions of the department of highways shall be: 

" (A) To establish state highways on existing roads, 
streets, and new locations and to construct, reconstruct, widen, 
resurface, maintain, and repair the state system of highways and 
the bridges and culverts thereon; 

"* * * 
" (D) To co-operate with the counties, municipal corpora­

tions, townships, and other subdivisions oi the state in the es­
tablishment, construction, reconstruction, maintenance, repair, 
and improvement of the public roads and bridges." (Emphasis 
added) 

It is to be noted that subsection (A) of this section of the Code ap­

parently places upon the state highway department, among other things, 

the <l4ty to repair bridges and culverts on state highways, but with re­

spect to the duty of the state highway department to cooperate with 

counties, municipal corporations, townships and other subdivisions of the 

state, subsection (D) when speaking of repair, mentions bridges but is 

silent in regard to culverts. It would appear, therefore, that the duty of 

repairing culverts on highways constituting the state· system of highways 

rests upon the department of highways. 

Such conclusion is fortified by the provisions of Section 5511.01,'Re­

vised Code, wherein the state highway system is defined as "all state 

highways· established hy law," and it is stated in the· eighth paragraph 

of such section: 

"No duty of constructing, reconstructing, maintaining, and 
repairing such state highways within municipal corporations 
shall attach to or rest upon the director; but he may enter upon 
such state highways within any municipal corporation and con­
struct, reconstruct, widen, improve, maintain, and repair the 
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same provided the municipal corporation :first consents thereto 
by resolution of its legislative authority." * *" 

( Emphasis added) 

vVhile the repairing of culverts on state highways within municipal 

corporations is not included in the cited section, it is noteworthy that no 

other subdivision of the state is mentioned therein. 

Section 5517.02, Revised Code, contains the provisions with regard 

to estimates and contracts and the circumstances under which the director 

of highways may proceed under a force account. In this connection "cul­

verts" are expressly mentioned, first, in the provision for proceeding by 

contract, and also in the provision relative to performance of work on 

bridges or "culverts" by force account in case the estimated cost is less 

than six thousand dollars. 

In Section 5517.03, Revised Code, provision is made for the closing 

of state highways to traffic in connection with ma-intenance and repair, 

whereby the director of highways is given the exclusive authority of deter­

mining "whether such improvement will require the closing to traffic of 

the highway, bridge or cu-lvcrt involved and, if found by him necessary to 

close the same t0 traffic, the extent to which the same shall be closed." 

The word "culvert" is found repeatedly in the same section in connection 

with other provisions contained therein. 

Section 5525.19, Revised Code, provides 111 part: 

"The cost and expense of the establishment, construction, 
reconstruction, improvement, maintenance, and repair of a high-
way uncler Chapters 5501., 5503., 5505., 5511., 5513., 5515., 517., 
5519.,. 5521., 5523., 5525., 5527., 5529., 5531., and 5533., of 
the Revised Code, shall be paid by the treasurer of the state upon 
the warrant of the auditor of state. * * *" (Emphasis added) 

Therefore, in answer to your specific question, I am of the opinion 

and you are advised that pursuant to the provisions of Sections 5501.02, 

5517.02 a.nd 5525.19, Revised Code, the primary duty for repair and main­

tenance of a culvert located within the right-of-way of a state highway, 

at the intersection of such highway with a township higbw:ay, such culvert 

being necessary for the free flow of water in a drainage ditch running 

parallel to the state highway, rests upon the department of highways and 

should be paid for as pre:vide-d ih Section 5525.19•, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 


